Internet wireless gratis în Piaţa Unirii

Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Clujenii şi turiştii care trec prin Piaţa Unirii au de astăzi acces gratuit la o reţea de internet wireless. Reţeaua a fost instalată gratuit de o firmă care face parte din Cluster IT Cluj în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj.

Reţeaua acoperă toată Piaţa Unirii, dar şi o parte din Bulevardul Eroilor până la restaurantul Meteor. Pentru a putea folosi gratuit serviciul de internet utilizatorii trebuie să intre pe reţeaua cluj_wifi_free şi să îşi facă un cont cu o parolă, dar trebuie şi să răspundă la câteva întrebări simple cum ar fi, dacă sunt din oraş sau turişti şi dacă folosesc reţeaua în scopuri de recreere sau de serviciu.

Mai exact, accesul la internet se face pe baza unui portal captiv în care turiştii şi clujenii trebuie să se întregistreze cu o adresă valabilă de email. Portalul captiv va fi disponibil în limbile: română,  maghiară,  engleză,  franceză şi germană. Înregistrarea se face cu adresă de email, iar câmpurile din formularul de înregistrare (se pot adăuga/scoate oricând) vor fi: Numele; Tara de origine;Cetăţean clujean? [da/nu], dacă nu, scopul vizitei: [ Turist /investitor/ altele]; Folosesc WiFi pentru: [divertisment / muncă…]; Zi de naştere; Gen (masculin/feminin).

Circa 1.000 de persoane pot accesa simultan această reţea.

boc cu tableta
„Sperăm că vor veni cât mai mulţi tineri aici, în Piaţă, să folosească internetul în scopuri educative. Sunt acoperite şi terasele de pe Eroilor, aşa că cei care vin la o bere sau o îngheţată pot folosi internetul din zona centrală”, a spus Emil Boc, într-o conferinţă de presă, când a testat chiar el cum funcţionează această reţea.
Aceasta este a doua încercare a municipalităţii de a pune la dispoziţia clujenilor wireless gratuit în zona centrală a Clujului. Prima a fost în septembrie 2007 când tot primarul Emil Boc a inaugurat un hotspot de mare viteză în centrul municipiului Cluj-Napoca. Hotspotul nu a funcţionat însă decât timp de un an.

Proiectul va fi extins şi în alte zone din centrul oraşului.

Postaţi un comentariu