Interes ”maxim” pentru dezbaterea bugetului orașului: un singur cetățean a venit cu propuneri

Foto: Dan Bodea

Cum vor fi cheltuiți cei 263 de milioane de euro din bugetul municipiului Cluj-Napoca ar trebui să intereseze cât mai mulți clujeni. Totuși la dezbaterea de astăzi pe marginea proiectului de buget pe 2015 a cam bătut vântul. Locurile de la masa ovală din Sala de Sticlă au rămas în majoritate goale, fiind prezenți doar un cetățean al orașului, câțiva consilieri locali și directorii din primărie alături de primar.

1IMG_3056

În deschiderea discuțiilor primarul Emil Boc a prezentat pe scurt prevederile proiectului de buget și prioritățile propuse de executiv pentru cheltuirea banilor publici în acest an. ”Avem un buget de cheltuieli de 1.181.335 de lei din care fondurile europene reprezintă 270.888. Ca pondere învățământul ocupă un procent important cu 31, 84%, autoritățile publice 11%, transportul 17%, asigurările sociale 9, 1%. Trebuie să spun de la început că în privința cheltuielilor de personal din învățământ nu avem acoperite toate sumele necesare decât până în jurul datei de 15 noiembrie, deoarece alocările de la buget au fost mai mici decât sumele executate pe anul trecut, dar sperăm că se va întâmpla ca în anii trecuți și la rectificările bugetare vor mai fi alocate sume. Pentru asistența socială avem 84 de milioane de lei, pentru sănătate 86 de milioane de lei. Ca priorități avem trei mari direcții: finalizarea proiectelor din fonduri europene, finalizarea proiectelor de investiții deja începute și proiecte noi. Dintre acestea din urmă și la sugestia grupului de consilieri PSD avem proiectul care vizează asigurarea punctelor de wireless gratuit în centrul orașului, Piața Unirii, Piața Avram Iancu, Piața Muzeului, Parcul Mare, Hașdeu. Am dublat la 9 milioane de lei suma pentru proiectele culturale și de tineret și am păstrat la același nivel sumele pentru sport, culte, sănătate”, a spus Boc.

În replică, Ovidiu Chifor, consilier local PSD a insistat asupra faptului că banii pentru sport sunt insuficienți. ”Dacă rămânem la 4, 2 milioane de lei ca anul trecut, nu vom putea susține echipele clujene, sunt echipe care nici nu și-au mai depus cerere de finanțare pentru că au spus că nu sunt bani și nu mai vor să facă efortul să depună cerere așa cum au făcut anii trecuți. Trebuie să găsim o soluție să ne susținem echipele clujene, alte orașe alocă mai mulți bani decât noi. Iar dacă tot dăm bani pentru Capitala Europeană a Tineretului de ce această capitală să nu includă și sportul”, a spus nemulțumit acesta.

Colega sa Claudia Anastase a abordat apoi problema proiectului privind wireless-ului gratuit în tot orașul, o inițiativă a consilierului social-democrat care în acest fel dorește ca orașul să fie mai deschis pentru turiștii pe care îi așteaptă în acest an. ”Vreau să aduc o precizare referitor la proiectul de wireless. La discuțiile pe care le-am avut zilele trecute cu cei din primărie spuneați că există resursele economice și soluțiile tehnice, că nu avem nici un impediment pentru ca acest proiect să vizeze tot orașul. Acum vorbiți de centru. Deci revin cu întrebarea avem bani pentru tot Clujul?”, a întrebat aceasta. ”Da avem bani, dar vom porni cu centrul și pe măsură ce avem soluțiile tehnice și alocările financiare vom extinde”, a precizat primarul Emil Boc.

Spațiile verzi nu trebuie uitate

1IMG_3125

Singurul cetățean care a venit la dezbatere cu propuneri clare a fost Adrian Dohotaru. Acesta a insistat asupra a trei probleme. ”Ridic aici problema locuirii persoanelor pe strada Stephenson, unde există și un proces, acei oameni stau ilegal pe domeniul public și ar trebui să se găsească o soluție ca ei să poată rămâne acolo și să nu ajungem la o nouă evacuare. Potrivit studiilor făcute 42% din cei evacuați ajung la Pata Rât și nu ne dorim acest lucru. O altă problemă importantă care nu trebuie să fie ignorată în buget este cea a sistemului de spații verzi din oraș. Pentru partea de est avem încă de anul trecut propunerea cu parcul care să lege proiectul din zona fostului cartodorom cu zecile de hectare care au aparținut fostei pepiniere și astfel aici să ia naștere cel mai mare parc din Cluj.  Măcar în 2016 să putem ajunge să avem acel parc. Pentru partea de vest, în locul numit acum ”La terenuri”, unde obișnuiesc să alerg, am văzut că la numai 300 de metri se taie pădure, cred că ilegal. Nu este normal să fie așa, ci ar trebui să fie o zonă care se poate transforma în parc urban. În fine, al treilea punct privește continuarea ideii de bugetare participativă. Faptul că acum Federația Share oferă la bugetare participativă câteva mii de lei pentru proiecte culturale nu este ce și-au dorit oamenii din Mănăștur pentru cartierul lor”, a argumentat Dohotaru.

1IMG_3076

Discuțiile au continuat tot cu intervenții din partea consilierilor PSD. Gabriel Oniga a ridicat nemulțumit problema parcărilor din oraș. ”Eu discut deja de mai mulți ani la fiecare buget de proiectul meu privind un sistem integrat de parcări, dar când este vorba să trecem la acțiune nu se întâmplă nimic. Doi ani la rând am avut prevăzut în buget câte 500.000 de lei pentru studii de fezabilitate pentru a putea ajunge între altele să desfiInțăm garajele. Dar nu s-a întâmplat nimic apoi. Acum avem două milioane de lei pentru studii de fezabilitate privind monoraiul și alte proiecte. Sigur aceste studii ne vor spune cât este de bun monoraiul, dar nu vom avea bani să îl finanțăm. De ce nu facem câteva lucruri simple să rezolvăm măcar parțial problema parcărilor. Dacă am începe cu câteva parcări pe structuri metalice, văzând că se face ceva sunt convins că și oamenii vor veni către primărie și vor dona cei 2- 3 metri de teren și vom ajunge să avem terenuri pentru a face mai multe astfel de parkinguri. În afară de parkingul de pe Primăverii și cel din Hașdeu nu avem nimic concret în proiect. Și acestea nu sunt de ajuns”, a spus Oniga.

”Avem bani pentru cinci parkinguri în toate cartierele, trebuie doar să rezolvăm juridic problema terenurilor”, a replicat Emil Boc.

”Dați-mi voie ca după aproape 3 ani în care nu s-a întâmplat nimic să nu vă cred. Să fixăm niște termene concrete să avem un regulament privind parcările, să facem ceva. Ne- am opus la achiziția a 40 de autobuze anul trecut pentru că reînnoirea parcului auto al CTP trebuie să se facă inteligent, etapizat, nu cum s-a făcut când s-a cheltuit jumătate din creditul municipal pe 40 de autobuze care peste 5 ani să zicem iar vor fi expirate și iar ne vom trezi cu parcul auto învechit, jumătate din el cel puțin. Cei care gestionează flote mari de mașini procedează etapizat. Apoi am luat patru tramvaie noi, ne-am făcut poză cu ele și pe șine circulă tot cele vechi”, a continuat nemulțumit Oniga.

”Ca să completez idea, regia s-a transformat în societate pe acțiuni ca să acceseze fonduri europene, cel puțin acesta a fost unul din principalele motive. Și acum tot noi finanțăm CTP de parcă am fi conducerea companiei. Am luat 40 de autobuze, acum vom lua 10 troleibuze. Zic să ne schimbăm atunci obiectul de activitate că doar vom fi campioni în a conduce CTP-ul. Și repet ce am spus și anul trecut: în strategia orașului, un document de 1000 de pagini, la domeniul transport nu apare nicăieri că parcul auto ar fi una din problemele care trebuie rezolvate prioritar. Am spus acest lucru și anul trecut când luptam cu 40 de autobuze și o spun și acum când se vorbește despre 10 troleibuze. De ce s-au mai făcut societate comercială dacă vor să trăiască tot ca regie? Vreau să știu dacă CTP are intenția să depună proiecte pentru fonduri europene”, a declarat Claudia Anastase.

I-a răspuns directorul tehnic al primăriei, Virgil Poruțiu, deoarece între timp primarul Emil Boc a părăsit dezbaterea, pentru a participa la o altă întâlnire. ”Colegii de la CTP vor să depună proiecte, dar încă nu sunt stabilite domeniile de finanțare pentru 2014-2020 să știe pentru ce pot aplica”, a spus Poruțiu.

”Și această dezbatere e doar o poveste, nu e prezent nici primarul, nici un viceprimar, nici consilierii majoritari așa că nu avem ce răspunsuri să primim. E o poveste și pentru lipsa de prezență și bătaia de joc eu nu o să votez acest buget”, a încheiat Gabriel Oniga.

Proiectul de buget va fi dezbătut pentru adoptare miercuri 11 februarie în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu