Indisciplina populaţiei constrânge autorităţile sanitare israeliene să recomande reintroducerea carantinei la nivel naţional

Photo by Miriam Alster/Flash90

Creșterea constantă a numărului infecţiilor cu coronavirus – 3.506 marți, 3904 miercuri – a determinat autoritățile sanitare israeliene să solicite reintroducerea carantinei la nivel naţional timp de trei săptămâni sau o lună, începând de săptămâna viitoare, relatează site-ul debka.com. Recomandarea medicilor către cabinetul condus de Beniamin Netanyahu vine după ce limitările pe timp de noapte impuse în 40 de oraşe şi districte afectate mai grav de pandemie s-au dovedit ineficiente.

Sfidând flagrant directivele autorităţilor, rabinii hasidici au organizat o nuntă numeroasă la Haifa, la care a participat şi ministrul ultraortodox al Educației. Unele şcoli din oraş au reluat cursurile ca de obicei. În alte zone, elevii din orașul Yeruham au organizat o petrecere dansantă. Ignorând limitările pe timp de noapte, petrecăreţii au continuat să se adune în barurile din Tel Aviv, fără să poarte măşti şi să respecte distanţarea fizică.

Polițiștii, care până acum tratau încălcările legii cu îngăduinţă, au fost instruiți miercuri să fie mai fermi. De acum încolo, ei vor începe să dispersese grupurile de oameni și să deschidă anchete penale împotriva celor care nu respectă legea.

În opinia medicilor, limitările impuse în anumite zone ar fi trebuit să fie un exerciţiu pentru închiderea națională completă. Directorul general al Ministerului Sănătății, prof. Hezi Levy, a comentat într-un interviu TV că încălcările directivelor sanitare și lipsa disciplinei în ceea ce privește purtarea măștilor și păstrarea distanţei sunt răspândite în toate domeniile societății israeliene. Această conduită a generat creşterea numărului infectărilor, cu toate că, până în prezent, spitalele au făcut în general față.

Recomandarea reintroducerii carantinei provine neliniştea medicilor privind apropierea iernii şi reapariţia gripelor sezoniere. Dar specialiştii sunt conştienţi că diferendele majore existente între partidele din coaliție au întârziat impunerea unor restricţii şi că acum ar putea fi prea târziu. Ei se tem că, inclusiv în acest moment critic, e posibil ca guvernul să nu poată depăşi nevoia internă de compromis politic.

Un medic de la Sheba Medical Center are un punct de vedere diferit, acuzând în publicul israelian şi nu pe politicieni. El spune că oamenii riscă în mod reprobabil viețile altora, ignorând măsurile elementare reomandate pentru încetinirea răspândirii coronavirusului.

Dr. Gadi Segal afirmă că reintroducerea carantinei la nivel naţional, o măsură care îi afectează pe toţi, inclusiv pe cei disciplinaţi, ar fi putut fi evitată dacă nu s-ar fi manifestat lipsa de responsabilitate a celorlalţi. El consideră ruşinos comportamentul la care a fost martor. Oamenii mor, a spus doctorul Segal, citat de debka.com, și era timpul ca toată lumea să înceapă să ia în serios pandemia.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu