Horea Uioreanu și subprefectului județului Cluj, cercetați de procurorii militari pentru că au cerut informații secrete de la un subofițer SRI
Aflat în arest preventiv, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a fost din nou trimis în judecată. De această dată, procurorii militari din cadrul DNA i-au intentat proces lui Uioreanu după ce acesta ar fi solicitat unui subofițer SRI informații secrete privind supravegherea sa de către DNA. În dosar este implicat și subprefectul județului, Mihnea Iuoraș, acuzat de procurori pentru complicitate la „săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată”.
Subofițerul căruia Uioreanu i-ar fi cerut să îi ofere informații secrete din interiorul anchetelor DNA cu privire la activitățile sale este Anca-Elena Albu. Mama acesteia dar și subprefectul județului Cluj, Mihnea Iuoraș sunt acuzați în acest dosar de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului, „Uioreanu Horea-Dorin, în calitate de președinte al Consiliului Județean Cluj, cunoscând faptul că Albu Anca-Elena este lucrător în cadrul Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană de Informații Cluj, cu intenție, a determinat-o pe aceasta, în perioada 2013-2014, să-i permită accesul la informații ce nu erau destinate publicității, informații de care subofițerul urma să ia cunoștință sau a luat cunoștință în virtutea exercitării atribuțiilor de serviciu. Scopul urmărit de Uioreanu Horea-Dorin era să valorifice aceste date în interes personal și să contracareze eventualele acțiuni ale organelor judiciare care ar viza angajarea răspunderii sale penale. Solicitarea acestor informații nedestinate publicității a fost făcută de președintele CJ Cluj pe fondul demersurilor subofițerului de a se transfera în cadrul Serviciului de Informații Externe cu ajutorul primului menționat”.
Mama subofițerului SRI și suprefectul serveau în această afacere drept intermediari, cei doi împreună cu Anca Albu recunoscând faptele comise în fața procurorilor. Potrivit comunicatului DNA, Anca Albu riscă o pedeapsă cu închisoarea pe o durată de trei ani, în timp ce pentru Mihnea Iuoraș procurorii au propus amânarea aplicării pedepsei de 2 ani de închisoare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, măsură propusă și în cazul Silviei Balaj, mama subofițerului SRI. Dosarul în cauză a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj.