Galeria Plan B, fondată la Cluj, premiată la Art Basel. Lucrări de Adrian Ghenie, Șerban Savu, Cornel Brudașcu și Ciprian Mureșan, la cel mai important târg de artă din lume

Adrian Ghenie/The Flirt 2 (2021) Foto Instagram Galeria Plan B

Galeria Plan B din Berlin este prezentă în perioada 21-26 septembrie la cel mai important târg de artă contemporană din lume, Art Basel 2021, cu o serie de lucrări semnate de Cornel Brudașcu, Marieta Chirulescu, Adrian Ghenie, Israel Hershberg, Ciprian Mureșan, Navid Nuur, Mihai Olos, Șerban Savu, Achraf Touloub și Ran Zhang. De asemenea, în cursul zilei de ieri, Galeria Plan B a fost distinsă cu Premiul FEAGA (Federation of European Art Galleries Association) pentru creativitate și un suflu nou în domeniu, precum și pentru o cooperare exemplară cu comunitatea artistică.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galeria Plan B (@galeriaplanb)

Galeria Plan B a fost deschisă în 2005 la Cluj-Napoca, la inițiativa lui Mihai Pop și a artistului Adrian Ghenie și funcționa ca un spațiu de producție și expoziție pentru arta contemporană. În 2008, Plan B a deschis un spațiu expozițional permanent la Berlin și este coordonat de atunci de Mihai Pop și Mihaela Lutea.

Citiți mai jos un interviu cu Mihai Pop, cofondatorul Galeriei Plan B:

Inima creativă a Europei bate la Berlin. „În Berlin simţi că este loc pentru oricine”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galeria Plan B (@galeriaplanb)

Orașul elvețian Basel găzduiește în aceste zile cel mai important târg de artă contemporană din lume. Fondat în 1970 de galeriști din Basel, Art Basel reunește astăzi cele mai importante expoziții de artă din lume în cadrul edițiilor anuale organizate în Basel, Miami Beach și Hong Kong. Dacă înainte de pandemie, existau nemulțumiri în rândul profesioniștilor din lumea artei și a cumpărătorilor cu privire la „fairtigue” – epuizarea indusă de prea multe târguri, într-un ritm prea rapid, acum se pare că expozanții și vizitatorii preferă energia – și costurile ridicate – ale evenimentelor de acest fel.

Chiar dacă în acest an majoritatea colecționarilor de elită americani și-au anulat în ultima clipă biletele de avion spre Basel, evenimentul rămâne unul de referință în peisajul artistic mondial, scrie publicația online Artnet.com. Cu ediția din 2020 desfășurată doar online, iar ediția din 2021 amânată până în septembrie, a 51-a ediție a Art Basel a depășit deja multe provocări. Consiliul Federal Elvețian a aprobat în ultimul moment accesul persoanelor vaccinate cu serul AstraZeneca, alături de persoane vaccinate cu vaccinurile Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson. Autoritățile elvețiene au impus participanților condiția deținerii unui certificat COVID, care trebuie preschimbat la centrul special organizat cu ocazia târgului, într-un Certificat COVID Elvețian sau Certificat EU.

Foto artsy.net/ Art Basel 2021

Foto artsy.net/ Art Basel 2021

Astfel, al doilea târg Art Basel organizat în contextul pandemiei, primul fiind Art Basel din Hong Kong în mai 2021, s-a deschis în 20 septembrie.

Colecționari europeni precum Guillaume Houzé, Walter Vanhaerents, Füsun Eczacıbașı, Francesco Taurisano și Anita Zabludowicz au fost văzuți încă din prima zi pe culoarele impozantei galerii Messe Basel unde are loc târgul și multe lucrări au fost vândute deja înainte de deschiderea oficială.

Astfel galeria belgiană Gladstone a vândut un tablou de Keith Haring cu un preț de 5,2 milioane de dolari, în timp ce Hauser & Wirth a vândut un tablou Philip Guston din 1975, cu 6,5 milioane de dolari, iar Thaddaeus Ropac a plasat o lucrare a lui Robert Rauschenberg în cu 4,5 milioane de dolari unui muzeu european.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galeria Plan B (@galeriaplanb)

Art Basel reunește anul acesta 272 de galerii de artă din 33 de țări împărțite în patru sectoare – Galleries, Feature, Statements și Edition, de la capodopere istorice rare, la lucrări noi ale vocilor artistice emergente de astăzi. 24 de galerii, respectiv aproape 10% din totalul galeriilor, sunt prezente pentru prima dată la Art Basel. Târgul va prezenta, de asemenea, 62 de opere de mari dimensiuni în secțiunea Unlimited (instalații, sculpturi monumentale, picturi de mari dimensiuni pe pereți, serii fotografice extinse și proiecții video care nu se încadrează expozițiilor tradiționale), 20 de proiecte specifice ca parte a secțiunii Parcours, două intervenții performative ale artiștilor Monster Chetwynd și Cecilia Bengolea, un program de film, precum și renumita serie de Conversații pe diverse teme.

Senzația târgului, care se desfășoară până duminică, 26 septembrie, este un Mercedes-Benz de epocă, cu o plăcuță de înmatriculare rusească, parcată în afara holurilor și în care doi bărbați fabricați din silicon, extrem de realiști, dorm împreună. Intitulat „The Outsiders” (2020), este opera duo-ului de artiști Elmgreen & Dragset, reprezentați de Pace Gallery.

Mai multe despre Art Basel 2021 puteți afla de pe site-ul oficial, AICI.

Foto: The Artnewspaper

Foto: The Artnewspaper

Distribuie:

Postaţi un comentariu