FOTO Lecție de istorie live: în premieră la Porolissum Fest, toți „războinicii” din țară s-au renunit sub același ideal

Foto: Dan Bodea
eepurl.com

O desfășurare de forțe cum doar Antichitatea a mai văzut, a avut loc la castrul roman Porolissum din județul Sălaj în weekendul 4-5 iulie. Pentru prima data în decursul celor cinci ediții ale evenimentului Porolissum Fest, toate trupele de reconstituire istorică din România s-au întâlnit în același loc pentru a oferi spectatorilor reconstituiri de lupte din perioada războaielor daco-romane, dar și demonstrații de mânuire a armamentului, sau lupte de gladiatori. De asemenea, în apropierea Porții “Praetoria”, vizitatorii s-au putut plimba printre taberele dacilor și ale romanilor aflând mai multe despre meșteșugurile specifice societății fiecărei civilizații. Dincolo de divertisment și de atragerea unui număr cât mai mare de turiști, scopul tuturor participanților a fost de a încuraja ideea de protejare a patrimoniului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Festivalul devenit deja tradiție a adunat duminică un număr mare de participanți care au rezistat celor 30 de grade de afară pentru a asista în fața Porții “Praetoria” a Castrului roman la parada trupelor de reconstituire istorică, la atelierul de șoimărit și dresaj cu păsări de pradă, la dansul arhaic al nimfelor Daciei, sau la secvențele de luptă dintre daci și romani. În ceea ce-i privește pe luptătorii daci și romani, aceștia au suportat eroic căldura sub costumele de războinici.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Spectatorii au admirat spectacolul pus în scenă de trupele din cadrul Asociaţiei “Amicii Muzeului” (Zalău), Terra Dacica Aeterna  (Cluj), Asociaţia Culturală pentru istorie vie (Alba Iulia), Omnis Babaria (Satu Mare), Danais (Constanţa), Vulturii din Călata, Lupii Pustei (Oradea), Falco Argenteus (Oradea), Virtus Antiqua (Cluj-Napoca), Ludus Apulensis (Alba Iulia). „Elementul de noutate la această ediție este legat de faptul că pentru prima dată în România am reușit să adunăm toate trupele de reconstituire istorică a Antichității Avem un număr de aproximativ 250 de participanți în trupele de reconstituire care dincolo de faptul că au intrat în paradă și au făcut demonstrațiile individuale pentru ca publicul să vadă istoria locului din care vin, au intrat și în scenele de luptă gândite de noi, cele mai spectaculoase din câte am reușit să organizăm. Colegii mei au ales și de această dată o temă «Cucerirea şi abandonarea Daciei» și un scenariu care au adus în fața publicului elementele pe care am vrut să le reconstituim. De asemenea, în acest an am adus pentru prima dată un atelier de șoimărit și o demonstrație de dresaj cu păsări de pradă, care a fost fascinantă pentru public”, a declarat directorul Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, Corina Bejenaru.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Potrivit acesteia, în fiecare an, situl de la Porolissum devine din ce în ce mai cunoscut și, ca urmare, scopul unui eveniment precum Porolissum Fest este de a încuraja ideea de protejare a patrimoniului, dar și de vizitare. „Dorim să creștem intrările în județ și nu putem decât coroborând patrimoniul cu turismul cultural. Lumea trebuie să afle că există aceste vestigii și că Porolissum are elemente de unicitate. Ruina este foarte bine conservată, nu au fost locuiri sau suprapuneri ulterioare care să ducă la distrugerea ei și are cel mai mare amfiteatru reconstituit. Acum suntem într-o etapă de restaurare printr-o finanțare europeană și în plin proces de derulare a proiectului Circuitul Castrelor romane. Prin acest proiect, Consiliul Județean, proprietar al complexului arheologic, restaurează câteva obiective, precum amfiteatrul, vama și o locuință. Proiectul are și partea de infrastructură, drumul de acces este refăcut și urmează să fie finalizat, vor fi amenajate locuri de parcare, puncte de informare turistică, respectiv toată partea de infrastructură pentru un turism civilizat”, a declarat Corina Bejenaru pentru Transilvania Reporter. Bugetul festivalului, de 75.000 de lei, a fost asigurat de Consiliul Județean Sălaj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

1 Comentariu

  1. Eligiu spune:

    Foarte fain. Am fost acolo.

Postaţi un comentariu