Fotbal ca un Mozaiq

Cluj-Napoca a fost gazda celei de a doua ediții a turneului Fotbal pentru Diversitate, organizat de Asociația MozaiQ și Q Sports România, eveniment sportiv care-și propune să sublinieze importanța combaterii homofobiei și transfobiei în sport. La turneul Fotbal pentru Diversitate au participat șase echipe de amatori, patru din Cluj-Napoca și două din București, în total 45 de sportivi.

Clujenii sunt campioni
Turneul de fotbal al comunității LGBT s-a derulat pe parcursul a două zile și a fost câștigat de echipa clujeană JFF. De altfel, foarte puțină lume știe că în Cluj există o echipă de fotbal feminin, United Women of Cluj-Napoca, care a avut trei reprezentante la Jocurile Gay de la Paris din 2018. În ultimii ani, din ce în ce mai mulți sportivi au ieșit public și și-au recunoscut orientarea sexuală sau identitatea de gen, în numele cauzei mai largi a egalității tuturor.

Spre exemplu, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, din Coreea de Sud, au participat 15 sportivi care au recunoscut public că aparțin comunității LGBT, iar la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro din 2016 s-a ajuns la un număr record de 53 de sportivi.

„Sportul înseamnă diversitate. Noi la MozaiQ credem în puterea sportului pentru a schimba oamenii și mentalitățile. Indiferent de diferențele dintre noi, indiferent de rasă, etnie, orientare sexuală sau identitate de gen, vârstă sau statut socio-economic, pe terenul de fotbal pornim cu toții egali, iar acest mesaj puternic a fost transmis ori de câte ori sportivii amatori din România au participat la diferite întreceri internaționale.

Transmitem prin acest gen de evenimente sportive că persoanele LGBT nu sunt mai prejos decât ceilalți. De-a lungul anilor numeroase competiții sportive au adus laolaltă oameni din toate zonele, care au transmis mesaje puternice, iar unul dintre aceste mesaje este acela că homofobia și transfobia nu au ce să caute în sport”, a declarat Robert Rațiu, președintele asociației MozaiQ.

În România încă nu există sportivi în activitate care să fi recunoscut public că au o altă orientare sexuală sau identitate de gen. În 2010 Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a sancționat cu avertisment pe finanțatorul clubului de fotbal Steaua București, Gheorghe Becali, pentru o declarație privind interzicerea transferului la clubul Steaua a unui fotbalist bănuit a fi homosexual, transmițându-se astfel un semnal că homofobia nu-și are locul în fotbalul românesc.

De altfel FIFA, forul mondial care patronează întrecerile de fotbal din lume, interzice discriminarea pe criteriul orientării sexuale și identității de gen. În ultimii ani s-au aplicat numeroase sancțiuni federațiilor de fotbal din țări precum Mexic, Uruguay, Chile sau Grecia pentru sloganuri homofobe scandate de fani. În august 2017 un purtător de cuvânt al forului mondial reitera: “FIFA este dedicată în lupta împotriva tuturor formelor de discriminare în fotbal, inclusiv împotriva homofobiei”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu