Floreștiul, după furtună: „Am avut balcon și nu mai am. Sunt șocată”

Când locuiești la etajul trei al unui bloc aflat încă în garanție, să rămâi fără balcon e unul dintre lucrurile la care cel mai probabil nu te-ai aștepta niciodată. Pentru Larisa însă, acest scenariu a devenit realitate luni dimineața, când a ajuns în fața blocului în care locuiește. Furtuna de duminică a luat acoperișul de pe blocul ei, i-a spart toți pereții și a lăsat-o fără balcon în doar câteva minute, atât cât a durat furtuna. Acum, Larisa și vecinii ei așteaptă o rezolvare a problemei lor, iar constructorul promite că totul va fi în regulă.

Duminică seara, în 17 septembrie, Larisa a primit un telefon de la un vecin care o anunța că acoperișul blocului în care locuiește a aterizat direct în grădină, fiind ridicat și aruncat de furtună. Ea locuiește în Florești, pe strada Cetății, la ultimul etaj al clădirii cu trei niveluri și a fost direct afectată de furtuna care a decopertat blocul.

„Problemele sunt foarte mari, pentru că pereții sunt avariați, iar tavanele sunt și ele avariate și nu mai sunt sigure. În plus, am avut balcon și nu mai am. Sunt șocată. Nu știu dacă structura blocului mai este în regulă și dacă suntem în siguranță acolo. Daunele în casă sunt destul de mari”, explică Larisa Caliman Oncu.

Locatarii de la etajul afectat au plecat fiecare unde a putut și au lăsat constructorii să rezolve problema. Munca la acoperiș a început încă de la primele ore ale dimineții zilei de luni și încă mai continuă. Însă problemele nu sunt doar la acoperiș. La apartamentul Larisei a dispărut balconul, iar prin casă este dezastru.

„Nu știu dacă mai suntem în siguranță. Încă sunt șocată și nici în cel mai urât coșmar nu credeam că se poate așa ceva. Constructorul ne-a asigurat că repară ce s-a stricat, dar tavanele sunt mișcate de la locul lor, nu pare că au nevoie doar de reparații. În plus, balconul nu mai există. Problema trebuie rezolvată, pentru că toată lumea din bloc este afectată dacă structura clădirii a fost afectată”, crede ea.

Totuși, constructorul blocului, Vasile Lup, a declarat pentru Transilvania Reporter că nu se pune problema ca structura clădirii să aibă probleme, el explicând că se lucrează de zor și că, în cazul în care mai sunt și alte probleme, acestea vor fi rezolvate în măsura în care acest lucru este posibil. Întrebat dacă va repara și stricăciunile din apartamente și va reface balcoanele, acesta a evitat un răspuns clar.

„Se face acoperișul și în linii mari este gata. [Problema structurii de rezistență] este o poveste și nu are legătură cu realitatea. Nu vreau să spun nimic despre locatari. Nu se pune problema de așa ceva și s-au ocupat deja specialiștii. [Despre balcon] vom discuta după ce se termină toată povestea. Acum suntem la a treia zi după incident, s-a lucrat mai mult decât își închipuia oricine și după ce se încheie povestea, discutăm dacă mai sunt nemulțumiri. Ne concentrăm la treaba noastră, la acoperiș. Vom clarifica ulterior dacă e ceva de clarificat. Nu știu când vom termina pentru că este mult de lucru. Nu am așteptat ajutoare de la stat, deși ar trebui să primim. Nu am așteptat asiguratorii care au plecat toți. Nu se pune problema de rele intenții. Nu ne-am eschivat și încerc să fac, îi ajut pe oameni pentru că sunt om”, spune Vasile Lup.

Între timp, locatarii așteaptă vești și în privința pagubelor din apartamente, unde stricăciunile sunt în cuantum de zeci de mii de euro, iar asigurările de locuințe nu acoperă astfel de cazuri.

„Constructorul a venit să se intereseze și se lucrează pe bloc. Dar problema este dincolo de bloc, pentru că daunele din locuință sunt mari. Balconul a dispărut complet, geamurile sunt sparte, pereții sunt sparți peste tot, tavanele sunt avariate și ele și acum este nevoie de o reparație capitală. Am înțeles că se vor face doar reparații”, mai spune Larisa Caliman Oncu.

Reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții s-au deplasat la fața locului și au demarat o anchetă pentru a vedea dacă blocul a respectat toate normele prevăzute de legislația în vigoare.

Furtuna care a lovit duminică județul Cluj a afectat zeci de localități. Nicio persoană nu a decedat, însă pagubele materiale au fost importante. În Cluj-Napoca, zeci de blocuri au avut acoperișul afectat, mai mulți copaci și crengi au căzut în parcuri și pe șosea, alimentarea cu energie electrică a fost oprită mai multe ore după trecerea furtunii, zeci de mașini au fost avariate. Cele mai mari pagube au fost înregistrate la Huedin, unde Spitalul Orășenesc Huedin a rămas fără acoperiș.

„La nivelul judeţului Cluj, în urma fenomenelor meteo periculoase manifestate în data de 17.09.2017, echipele I.S.U. Cluj, până la ora 8.00, 18.09.2017, au gestionat 96 de solicitări ale cetăţenilor. S-a intervenit pentru degajarea materialelor de construcţii (acoperişuri) în 45 cazuri. Au fost avariate 25 autoturisme şi au fost deblocate mai multe drumuri ca urmare a arborilor căzuţi pe carosabil. Fenomenele meteo periculoase au afectat 44 localităţi, 5 persoane au fost rănite uşor, nefiind raportate persoane decedate la nivelul judeţului Cluj”, se arată în comunicatul ISU Cluj.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu