Europarlamentarii români sunt heterosexuali la Bucureşti şi homosexuali la Bruxelles

Deşi noul Cod Civil din România prevede expres că „este interzisă căsatoria dintre persoane de acelasi sex” şi că nici nu sunt recunoscute în România astfel de contracte încheiate în străinatate, europarlamentarii români –în marea lor majoritate- au votat, zilele trecute, în Parlamentul European, o rezoluţie care prevede contrariul. Adică, ei sau partidele lor, una fac în ţară şi exact invers fac în străinătate.

Raportul Parlamentului European arată că „ia act de legalizarea căsătoriilor sau a uniunilor civile între persoane de acelaşi sex” şi că „încurajează instituţiile şi statele membre să contribuie în continuare la reflecţiile asupra recunoaşterii căsătoriilor”. Raportul PE a fost adoptat cu 390 de voturi pentru (dintre cei 638 de europarlamentari prezenţi), iar potrivit presei, printre cei care au votat pentru se numără şi cei mai mulţi europarlamentari români: Mircea Diaconu (independent, ALDE), Victor Boştinaru (PSD, S&D), Ioan-Mircea Paşcu (PSD, S&D), Daciana Sârbu (PSD, S&D), Claudia Ţapardel (PSD, S&D), Ciprian Tănăsescu (PSD, S&D), Dan Nica (PSD, S&D), Andi Cristea (PSD, S&D), Laurenţiu Rebega (PC, S&D), Damian Drăghici (UNPR, S&D), Vasilica Dăncilă (PSD, S&D), Doru Frunzulică (UNPR, S&D), Maria Grapini (PC, S&D), Cătălin Ivan (PSD, S&D), Cristian Preda (independent, PPE), Monica Macovei (independent, PPE), Siegfried Mureşan (PMP, PPE), Cristian Buşoi (PNL, PPE), Ramona Mănescu (PNL, PPE), Norica Nicolai (PNL, ALDE), Theodor Stolojan (PNL, PPE), Adina Vălean (PNL, PPE).

Potrivit presei, doar patru europarlamentari români au votat împotriva raportului PE: Daniel Buda (PNL, PPE), Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), Csaba Sogor (UDMR, PPE) şi Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

Europarlamentarul români Norica Nicolai a declarat pentru Transilvania Reporter că, de fapt, n-ar fi votat pentru raportul respectiv, pentru că ar fi lipsit, dar nici n-a dorit să spună care este poziţia sa faţă de căsătoriile între persoane de acelaşi sex: „N-am votat, n-am ce declaraţie să vă dau. Vă spun foarte clar că de duminică sunt la Erevan şi n-am participat la nici un vot în Parlamentul European”.

În schimb, europarlamentarul Daniel Buda, care a votat împotriva raportului, ne confirmă că pentru adoptarea raportului au votat mai mulţi colegi de-ai săi şi nu-şi explică de ce au făcut-o.

„În primul rând, am votat împotrivă deoarece acestea sunt convingerile mele legate de această chestiune a căsătoriilor homosexuale, în sensul de a nu le oferi o protecţie din partea statului. Pe de altă parte, dincolo de orice s-ar spune, că încălcăm drepturile şi libertăţile unor persoane care au astfel de orientări, eu cred că lucrurile stau un pic altfel. Mai mult, în Codul Civil, când am lucrat la el, am inserat în mod expres că, atunci când vorbim de căsătorie, vorbim de o uniune între bărbat şi o femeie, tocmai pentru a nu exista urme de îndoială asupra acestei chestiuni. Şi la momentul respectiv, profesorii de drept civil încercau să ne convingă că încălcăm drepturile şi libertăţile unor persoane, dar, până la urmă, eu cred, totuşi, că în România am demonstrat, de-a lungul timpului, că suntem o ţară eminamente creştină şi nu puteam să avem în vedere altă opţiune, chiar dacă această opţiune a contravenit grupului politic din care fac parte, el votând în mod covârşitor pentru acest raport”.

Întrebat de ce colegi de-ai săi europarlamentari, una fumează la Bucureşti şi alta la Bruxelles, Daniel Buda n-are o explicaţie: „N-am nicio explicaţie logică pentru o astfel de abordare şi nu vreau să fac comentarii pe marginea conduitei colegilor, indiferent din ce grup face parte. Conştiinţa mi-a dictat să votez de această manieră şi am promis, inclusiv în campania electorală, şi ştiind că există preocupări în această direcţie la nivelul Parlamentului European, am promis tuturor alegătorilor că niciodată nu voi accepta o lege, o rezoluţie, un act normativ care să încurajeze recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Cred că, dimpotrivă, trebuie să punem foarte mult accent pe ceea ce înseamnă prevenirea apariţiei unor astfel de situaţii. Au fost dezbateri foarte mari la nivelul grupului politic legate de felul în care se va vota şi până la urmă eu am anunţat foarte clar că voi vota împotrivă, indiferent de decizia grupului. Fiecare votează cu propria conştiinţă. Sigur că acest raport are multe alte prevederi despre care aş putea spune că sunt în regulă, însă din cauza acestor prevederi vizavi de recunoaşterea acestor parteneriate, am ajuns să votez împotrivă. Poate că alţi colegi au avut în vedere celelalte prevederi. N-am o explicaţie logică”, ne-a declarat Daniel Buda.

Tot Daniel Buda ne-a explicat, inclusiv în calitatea pe care a avut-o la elaborarea noilor coduri în România că, cel puţin deocamdată, prevederile din legea românească rămân în vigoare şi că, implicit, România interzice căsătoriile între persoane de acelaşi sex: „Nu se încalcă principiul subsidiarităţii, mai departe statele membre au posibilitatea de a decide în privinţa recunoaşterii sau nerecunoaşterii. Dar, sigur, că are o anumită încărcătură o astfel de rezoluţie a Parlamentului European, dar nu obligă ţările membre de a acţiona în mod direct şi imediat în această direcţie. Prevederea din Codul civil din România rămâne în continuare şi nu e obligativitate de a se modifica vreun act normativ în statele membre. Chiar dacă e un astfel de raport, adoptat printr-o rezoluţie, el nu obligă statele membre. Eu nu cred că România este în pericol să apară o astfel de legalizare, cel puţin nu în următorii 50 de ani. Eu sper că niciodată”.

[stextbox id=”custom”]

Clerul ortodox condamnă votul din Parlamentul European

Mitropolia Clujului şi-a spus punctul de vedere asupra votului dat de europarlamentarii români în Parlamentul European pentru o rezoluţie care recomandă încurajarea instituţiilor şi statelor membre să contribuie în continuare la reflecţiile asupra recunoaşterii căsătoriilor. Ieromonahul (dr) Bendict Vesa, secretarul eparhial al Mitropoliei Clujului, a fost clar: „Noi sprijinim şi susţinem familia tradiţională, care se află sub Sfânta Taină a Cununiei, şi nu avem cum fi de acord cu alte forme de uniune a indivizilor. Suntem de asemenea pentru respectarea Constituţiei de către toţi cetăţenii României. Credem că trebuie să o respecte cu sfinţenie chiar şi cei care au fost manadataţi să ne reprezinte la Parlamentul European. Nu putem fi de acord cu cei care au votat rezoluţia de sprijinire a familiilor homosexuale, şi considerăm corectă, chiar meritorie şi de laudă, poziţia europarlamentarului clujean Daniel Buda, care nu s-a lăsat dus de val şi a avut un punct de vedere în favoarea familiei” .

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Zenovia says:

    Rusine sa le fie celor care in tara spun una si la Bruxel alta. Fiecare tara are dreptul ei, cultura, traditia si ritmul ei intr-o democratie. Dumnezeu judeca pe fiecare. Doamne ai mila de Romania. Multumesc pentru posibilitatea de a comenta si respect pentru cei care au votat “Da” pro familia normala asa cum a creat-o Dumnezeu. Punct.

  2. Zenovia says:

    Rusineeeee sa le fie.

  3. Zenovia says:

    Romania afara din Europa.

Postaţi un comentariu