Este Clujul pregătit pentru dezastru?

Foto: ISU Cluj

În contextul incendiilor din Grecia care au distrus vieţi, au ruinat în proporţie de 98% un oraş şi au şocat o lume întregă, am vrut să facem o radiografie a felului în care ar putea să facă faţă Clujul la un accident colectiv sau unei calamităţi naturale. Am vorbit cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Avram Iancu” Cluj, maior Andrei Biriş, care ne-a spus cât de importantă este colaborarea dintre autorităţi în cazul unui eveniment neprevăzut care ar putea afecta o comunitate, cât de important este ca cetăţenii să nu intre în panică şi să abordeze raţional situaţia, dar şi cât de importantă e pregătirea continuă a salvatorilor.

Maior Andrei Biriş, purtător de cuvânt ISU Cluj | Foto: Dan Bodea

„Personalul instituției noastre depășește 700 de oameni, pregătiți în ceea ce privește intervenția specializată și care beneficiază de echipamentele și tehnica de intervenție. În fiecare zi, circa 200 de pompieri asigură intervenția curentă în județ, la orice oră din zi și din noapte, în 10 subunități de intervenție, localizate astfel încât să asigure o reacție rapidă în toate localitățile din județ. Aceste forțe sunt completate pe linia asistenței medicale de urgență de personalul medical și studenții voluntari care deservesc serviciul SMURD. În situația unei catastrofe personalul aflat în timpul liber poate fi alarmat, dar și sprijinit cu forțe din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din alte județe sau sprijin din partea statelor membre ale Uniunii Europene”, spune maiorul Andrei Biriş despre resursa umană de care dispune ISU Cluj.

Personalul ISU Cluj la finalul unei simulări de accident aviatic | Foto: ISU Cluj

Pentru pompierii de la ISU Cluj, primordială este protejarea vieții în astfel de situații, de aceea amenințările care impun măsurile de alarmare și evacuare sunt primele care sunt analizate, după cum spun cei din domeniu. Evacuarea comunităților se realizează doar atunci când se impune acest lucru și este realizată în colaborare cu autoritatea locală (care planifică din timp acest proces), jandarmeria și poliția pentru a asigura protecția bunurilor rămase în urmă.

„În cazul inundaţiilor, sunt luate în considerare măsurile de evacuare a apei acumulate în locuințe sau gospodării, îndiguirea zonelor care pot fi afectate sau evacuarea apei sau utilizarea pompelor de mare capacitate atunci când sunt zeci de hectare afectate de inundații. În cazul incendiilor, toate cele 10 subunități de intervenție ale inspectoratului au dotări și pregătire pentru stingerea incendiilor. Autospecialele de stins incendii sunt dispuse în aceste subunități astfel încât, să asigure o intervenție rapidă în toate punctele din județ. Intervenția rapidă este cea mai eficientă pentru evitare efectelor dezastruoase ce pot să decurgă atunci când un incendiu scapă de sub control. Și atunci, dacă este amenințată viața, se vor lua măsuri de evacuare pentru persoanele aflate în zonele afectate, evacuare care se poate face prin mijloacele de transport ale autorităților locale, ale ISU sau a altor factori care pot fi implicați.”

Autospecială a unităţii ISU Cluj folosită la transportul unui cort de triaj în cazul unui accident cu victime multiple | Foto: Dan Bodea

ISU Cluj dispune de autospeciale de stins incendii care au un volum de 7,5 tone, cu două tone mai mult faţă de cele folosite în Uniunea Europeană, asta din cauza lipsei hidranţilor de la noi din ţară. Asta poate fi de cele mai multe ori un dezavantaj, deşi la o primă vedere nu ar părea aşa, pentru că volumul mare de apă transportat duce la o uzură mai rapidă a maşinii. Totuşi, ISU Cluj dispune şi de autospeciale de transport victime multiple, de maşini ale pompierilor SMURD care ar putea să parcurgă şi suprafeţe greu accesibile maşinilor normale, dar şi un cort de triaj al victimelor disponibil la nivel regional în cazul unei situaţii grave.

Autospeciale ale ISU Cluj | Foto: Dan Bodea

În legătură cu pregătirea personalului, maiorul Andrei Biriş spune că „este elementul ce dă calitatea intervenției specializate și este componenta care, după asigurarea intervențiilor zilnice, ne preocupă cel mai mult pe timpul cât pompierii se află în subunitate și nu doar atunci. Pregătirea începe în cadrul instituțiilor de formare, continuă permanent prin programele de pregătire ale structurilor operative după încadrare, dar și prin cursuri de specialitate în cadrul instituțiilor de pregătire a MAI sau prin centrele specializate din cadrul unităților IGSU”.

În unitatea ISU Cluj există centru specializat de Formare și Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență care pregătește atât pompierii militari din județul nostru, cât din alte județe. Centrul sprijină prin instructorii săi și pregătirea personalului din alte instituții cum ar fi Serviciul Public Salvamont Salvaspeo, unități ale MApN, dar acest lucru în măsura posibilităților, prioritară fiind pregătirea pompierilor care încadrează autospecialele de intervenții.

Componenta SMURD Cluj, care are în activitate peste 100 de studenți voluntari, este un alt element important al intervenţiilor promte ale ISU Cluj. „Echipa medicilor de urgență din Cluj este una foarte bine pregătită și sudată ca și colectiv. Acești medici au reușit să țină atractiv voluntariatul pentru sute de studenții mediciniști, prin ceea ce au reușit să le transmită an de an. Prin aportul acestei echipe de medici, Clujul are șansa să aibă medici de urgență foarte apreciați, bine motivați și în momentul actual, dar și peste 10 ani.”

Pregătirea populaţiei

„Experiențele anterioare, atât din țara noastră cât și în cazul dezastrelor din alte țări, ne arată că, pe lângă sistemele de răspuns în situații de dezastru, este foarte relevantă conștientizarea riscurilor de către oamenii simpli”, spune Andrei Biriş.

ISU Cluj sprijină instituțiile de învățământ pentru a pregăti elevii sau chiar preșcolarii în deprinderea abilităţilor de acordare a primului ajutor, prin desfășurarea exercițiilor în școli, sprijinirea organizării concursurilor de profil, dar şi prin intermediul evenimentelor publice cum au fost cele șase ediții ale „Maratonului Resuscitării”.

Maratonul Resuscitării | Foto: Dan Bodea

Sunt disponibile pentru a fi accesate în mod gratuit site-ul fiipregatit.ro și aplicația pentru telefoane inteligente DSU. Aceste instrumente sunt create tocmai pentru a veni în sprijinul pregătirii populației privind aceste aspecte. De asemenea, există controale care se desfășoară periodic atât la instituțiile publice, cât și la companiile private care verifică tocmai aceste aspecte de pregătire în situații de urgență.

Este pregătit Clujul în cazul unui dezastru?

“Dacă aruncăm o privire de ansamblu asupra a ceea ce am descris acum ne va da radiografia unui sistem destinat să răspundă în cazul situațiilor de urgență curente, dar și al dezastrelor care pot să afecteze județul nostru. Prevenirea situațiilor de urgență, pregătirea noastră și a populației, precum și intervenția operativă este îndeletnicirea noastră zilnică. Cu toate acestea nu există nicăieri în lume risc zero. Există posibilitatea, poate cu șanse minime, ca într-un concurs de împrejurări să se realizeze un efect de domino și să ne aducă în fața unui dezastru. De aceea, este peste tot în lume valabil și prioritar să cunoaștem cât mai bine riscurile pe care le reprezintă permanent dezastrele și pentru care este bine să fim pregătiți fiecare dintre noi”, a declarat Andrei Biriş.

Distribuie:

Postaţi un comentariu