EnergoBit va contesta în instanță amenda aplicată de Consiliul Concurenței

Foto: Dan Bodea

Reprezenţii EnergoBit S.A. anunţă că vor contesta amenda primită recent de la Consiliul Concurenţei pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

“EnergoBit S.A. se consideră nevinovată și își declară dezacordul față de concluziile la care a ajuns autoritatea de concurență. Precizăm că pe parcursul celor doi ani de investigație, EnergoBit S.A. a furnizat autorității toate informațiile și explicațiile solicitate, arătând în mod clar și argumentat faptul că Societatea nu a participat la înțelegeri anticoncurențiale, ci a avut un comportament corect în piață, încercând prin acțiunile sale să contribuie la creșterea competitivității pe aceasta piață.
În analiza sa, Consiliul Concurenței nu a ținut cont de faptul că, spre deosebire de celelalte societăți investigate, EnergoBit S.A. nu este un producător de contoare și echipamente de măsurare, ci doar un furnizor și integrator de soluții, participarea la licitațiile pentru echipamente de măsurarea energiei electrice depinzând în mod esențial de tipurile de contoare și capacitățile de producție ale furnizorilor externi. De asemenea, Consiliul Concurenței nu a ținut cont de faptul că EnergoBit S.A. nu ar fi avut niciun interes să intre în astfel de înțelegeri neconcurențiale, riscându-și reputația, în condițiile în care cifra de afaceri generată de comercializarea contoarelor electrice reprezintă un procent extrem de scăzut (aprox. 5%) din cifra de afaceri a Societății”, se arată într-un comunicat al societăţii comerciale.

În documentul citat se mai arată că deși pe parcursul investigației compania a prezentat numeroase argumente în sprijinul asocierilor în care a fost implicată, Consiliul Concurenței nu le-a luat în considerare.

“Întreaga investigație a fost construită fără a exista probe clare ale unui comportament anticoncurențial, ci doar simple declarații ale AEM S.A., liderul pieței de contoare și echipamente conexe din Romania, cu o cota de aproximativ 70% din piață, care a obținut astfel din partea Consiliului Concurenței imunitate totală la amendă. Suntem surprinși de faptul că autoritatea de concurență, contrar reglementărilor secundare referitoare la politica de clemență și jurisprudenței europene, care cer probe clare și precise, a renunțat la sancționarea celui mai important jucător din piață, acceptând simplele declarații/relatări din memorie ale reprezentanților acestei societăți drept probe ale unui pretins comportament anticoncurențial al celorlalți jucători.
În aceste condiții, EnergoBit S.A. va utiliza toate căile legale pe care le are la dispoziție și va contesta decizia de sancționare emisă de Consiliul Concurenței, urmând să dovedească că Societatea a avut de fiecare dată un comportament corect la licitații, decizia de sancționare fiind neîntemeiată”, se precizează în comunicatul Energobit.

Postaţi un comentariu