Emil Boc: ”Amenajarea centrelor de vaccinare din Cluj-Napoca va costa 5 milioane de euro”

Amenajarea celor 13 centre de vaccinare anti-Covid din municipiul Cluj-Napoca, plus cele din comunele Ciurila și Feleacu, destinate etapei a II-a de vaccinare, va costa în jur de 5 milioane euro, a anunțat astăzi Emil Boc.

Primarul Clujului, și președinte al Asociaţiei Municipiilor din România, a anunțat ieri, după întâlnirea de la Ministerul de Finanțe, că a obținut promisiunea că toate cheltuielile legate de dotarea centrelor de vaccinare și plata personalului implicat vor fi suportate de bugetul de stat, și nu de primării, așa cum prevăzuse inițial ministerul Sănătății.

„Nu este în competența Ministerului Finanțelor această temă (…), dar ministrul Finanțelor a spus foarte clar că legea statului român va fi respectată. (…) Toate cheltuielile legate de dotarea centrelor de vaccinare și de plata personalului se suportă de la bugetul central. Ministrul Finanțelor ne-a asigurat că această prevedere legală va fi respectată”, a spus Emil Boc.

Primarul PNL a repetat de câteva ori că nu înțelege cum ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu a respectat prevederile legale în vigoare, insistând totuși, că nu are nimic personal cu acesta.

Emil Boc a spus că ordonanța de urgență, care va prevedea clar plata de la bugetul de stat, va fi adoptată de Guvern în această săptămână.

„Cerem ca pe viitor orice ministru din Guvernul României care își pune semnătura pe un document pe care îl înaintează Guvernului să țină cont de legile în vigoare ale statului român. (…) Acest lucru nu a fost realizat de ministrul Sănătății. În al doilea rând, cerem Guvernului României și tuturor miniștrilor ca niciodată niciun fel de alocare de atribuții suplimentare pentru administrația locală să nu se mai facă fără alocarea de resurse financiare în vederea implementării acestei sarcini, după consultarea administrației publice locale. Aceste elemente nu au fost înțelese de Ministerul Sănătății”, a adăugat Boc.

În municipiul Cluj-Napoca vor fi amenajate 13 asemenea centre:

  • 11 în cadrul unităților preuniversitare de învățământ – școlile Ion Creangă, Iuliu Hațieganu, Alexandru Vaida-Voievod, Traian Dârjan, Liviu Rebreanu, Colegiul Anghel Saligny, Liceul de informatică Tiberiu Popoviciu – 2 unități, Școala Horea, Liceul teoretic Onisifor Ghibu, Colegiul Tehnic de Transporturi
  • 2 în instituții de specialitate din rețeaua sanitară – Ambulatoriul de specialitate al Spitalului CFR și Centrul medical din rețeaua privată de sănătate Regina Maria

În județul Cluj vor funcționa 30 de centre de vaccinare: 13 Cluj-Napoca, 3 Turda, 1 Câmpia Turzii, 2 Dej, 1 Gherla, 1 Huedin, 1 Călățele, 1 Mociu, 1 Apahida, 1 Chinteni, 1 Gilău, 1 Băișoara, 1 Aghireșu, 1 Florești, 1 Baciu. Potrivit prefecturii Cluj, vor exista 46 de echipaje de vaccinare în aceste centre și 2 echipaje mobile de vaccinare. Toate aceste centre vor deservi 132.942 de persoane din județ.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu