Elevi clujeni, incursiuni în patrimoniul cultural german

Elevi clujeni în vizită în Germania, la Weinböhla, împreună cu profesoara coordonatoare Mihaela Gabriela Oneț.

de Mihaela-Gabriela Oneţ

La invitația Liceului Oberschule Weinboehla din Weinböhla (Germania), partenerul Liceului de Arte Vizuale «R. Ladea » din Cluj-Napoca ȋn cadrul proiectului Erasmus+ cu titlul Preservation of National Heritage – through the Eyes of Pupils of Secondary Education , un grup de cinci elevi ai liceului, îndrumaţi de coordonatorul proiectului, prof. Mihaela-Gabriela Oneţ, şi de doamna profesoară Istrătescu Sanda Anamaria au participat, ȋn perioda 21-27 martie 2019, la a patra sa etapă , cea a descoperirii şi protejării patrimoniului german pe malurile Elbei, ȋn Saxonia, alături de ceilalţi 30 de elevi şi 10 profesori din ţările paricipante la proiect: Franţa, Spania,Ungaria.

Explorarea bogatului patrimoniu german a constat ȉn participarea la activităţi de ȋnvăţare în atelierele liceului german, vizitarea arhivei din muzeul şcolii, a primăriei din Weinböhla, în prezentări ale patrimoniului fiecărei regiuni sau a elementelor tradiţionale culinare pentru promovarea patrimoniului european comun. Elevii români au promovat patrimoniul românesc şi au învăţat cum trăiesc germanii, au putut compara stilul lor de viață cu al nostru, ei fiind găzduiţi de familiile germane şi vizitând centrul after school KIZ, unde tinerii se implică ȋn activități recreative şi de voluntariat pentru tinerii dezavantajaţi din comunitatea locală.

Au existat numeroase vizite de studiu ghidate de experți sau de elevii germani la bisericile din Weinbola şi Dresden, în oraşul medieval reconstruit Dresda, prin castelul Moritzburg şi prin celebrul castel din Meissen cu cetatea sa fortificată. Ororile războiului au fost dezvăluite tinerilor europeni ȋn timpul vizitării Panometrului Dresda 1945, care evocă distrugerea oraşului Dresda de bombe în 1945, iar explorarea fortăreţei şi cazematei din Konigstein au amintit elevilor de patrimoniului istoric german. Tinerii viitori artişti români au admirat la muzeul din Meissen arta fabricării vestitului porțelan de Meissen, cel mai vechi din Europa, iar delicioasele preparate germane au ȋntregit experienţa lor cu privire la cultura si civilizația germane.

Distribuie:

Postaţi un comentariu