Daniela Rus, specialistă în robotică și AI: „Copiii trebuie încurajați să dezvolte aptitudini de programare și să gândească computațional. Acesta este viitorul muncii”

Foto: danielarus.csail.mit.edu

Cercetătoarea Daniela Rus, directoare a Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială (CSAIL) al MIT (Massaschusetts Institute of Technology) a fost prezentă marți pe lista speakerilor invitați la a opta ediție a conferinței Cluj Innovation Days (12-14 octombrie), organizată anual de Cluj IT Cluster.

În luna aprilie a acestui an, Casa Albă anunța că românca a fost selectată în Consiliul Consultativ pe Știință și Tehnică al Președintelui Trump (PCAST). PCAST oferă consiliere la Casa Albă pe teme critice pentru securitatea și economia Statelor Unite, inclusiv recomandări de politici privind viitorul muncii, leadership în știință și tehnologie și sprijinul cercetării și dezvoltării din SUA.

Daniela Rus a avut în cadrul evenimentului Cluj Innovation Days o scurtă prezentare privind impactul Inteligenței Artificiale (AI) asupra viitorului muncii.

„De obicei primesc două tipuri de reacții când le spun oamenilor că lucrez în domeniul roboticii și al inteligenței artificiale. Unii devin foarte încordați și încep să facă glume despre Skynet (inteligență artificială ficțională) și încep să mă întrebe cât va mai dura până când roboții le vor lua locurile de muncă. Alții, în schimb, sunt foarte nerăbdători să știe cum putem obține cât mai multe beneficii de la inteligența artificială. Eu aparțin celei de-a doua categorii care crede că toată lumea poate beneficia de pe urma roboticii și a inteligenței artificiale. Dar trebuie să înțelegem îngrijorarea primului grup și să oferim alternative despre modul în care trebuie să ne gândim la interacțiunea dintre AI și oameni”, a precizat Daniela Rus.

În acest sens, cercetătoare româncă a adăugat că trebuie să ne gândim la inteligența artificială ca la un simplu instrument, nimic mai mult. Un instrument foarte puternic care poate realiza lucruri extraordinare.

Mai departe, Daniela Rus a dat exemplul sistemului de taximetrie din New York, care funcționează momentan ca un parteneriat între șoferii de taxi, pasagerii lor și orașul New York. O nouă abordare a acestui sistem ar însemna ca inteligența artificială să preia atribuțiile șoferilor de astăzi și astfel acest serviciu să devină autonom. Deocamdată, însă, tehnologia nu se poate transforma în produse. Ceea ce poate în prezent inteligența artificială este să ofere autonomie parțială prin vehicule care se deplasează încet în medii nu foarte complexe cum sunt parcurile de distracții, aeroporturile, azilele de bătrâni, sau spitalele.

Cercetătoarea româncă a dat în continuare mai multe exemple despre modul în care progresele tehnologice în autonomia mobilității poate crește eficiența, calitatea vieții și poate crea noi locuri de muncă pentru dezvoltatorii de software și pentru cei care întrețin serviciile.

„Pe lângă progresele în ceea ce privește autonomia mișcării, asistăm la progrese rapide și în ceea ce privește cantitatea de informații pe care o poate procesa un robot. De exemplu, roboții astăzi pot citi mai multe radiografii într-o zi decât poate să citească un medic radiolog într-o viață. Roboții și oamenii pot deveni împreună avocați mult mai bine pregătiți. Inovația a schimbat în mod fundamental practica juridică. Tehnologiile viitoare vor interpreta documente, vor ajuta la anticiparea anumitor decizii și le vor ușura munca avocaților. Dar un software nu va putea înlocui un avocat. Un software nu va convinge un judecător și nici nu va putea să consilieze un client. Acesta este un alt exemplu al modului în care progresele în procesarea limbajului natural va îmbunătăți munca unui avocat fără a-l înlocui”, a precizat Daniela Rus.

Tehnologia nu este perfectă, mai spune Daniela Rus. Instrumentele de inteligență artificială au limitări semnificative și sunt departe de ceea ce pot face oamenii în termeni de raționament, comunicare și creativitate. Trebuie să dezvoltăm o nouă știință a autonomiei, dar suntem departe de acel moment când roboții vor fi cu adevărat autonomi, consideră Daniela Rus.

„Roboții fac ceea ce știu ei mai bine, în timp ce oamenii gândesc strategic. Este nevoie de colaborare. Acest lucru poate fi aplicat în cazul mai multor profesii. În urmă cu 20 de ani nimeni nu a prezis succesul rețelelor de socializare și nici locurile de muncă create ca rezultat al acestei explozii. Pe termen lung nu sunt deloc îngrijorată cu privire la modul în care roboții vor desființa locuri de muncă. Pe termen scurt, putem să ajutăm oamenii să capete noi aptitudini și vedem deja rezultate în acest sens. Pe termen lung trebuie să ne încurajăm copiii să dezvolte aptitudini de programare și să gândească computațional și astfel să îi pregătim pentru piața IT-ului care nu duce lipsă de locuri de muncă.

Cred că roboții sunt ca oamenii. Ne pot face rău, sau ne pot ajuta. Depinde ce vom alege. Oamenii și computerele nu ar trebui să fie competitori, ci împreună să contribuie la evoluția roboților autonomi pentru a ne ajuta mai mult în ducerea la bun sfârșit a sarcinilor pe care le avem”, a concluzionat cercetătoarea Daniela Rus.

Daniela Rus este o româncă emigrată în Statele Unite ale Americii, s-a născut în 1963 la Cluj şi a terminat în 1981 liceul „Nicolae Bălcescu” din localitate. A emigrat în SUA în anii ’80, iar în 1993, la 30 de ani, devenea doctor în ştiinţa computerelor la celebra Cornell University.

În 1994, fonda laboratorul de robotică de la Dartmouth College, unde a lucrat ca profesor asociat până în 2003, când s-a mutat la Massaschusetts Institute of Technology (MIT). Aici a condus din 2005 Centrul de Robotică al Laboratorului pentru Ştiinţa Computerelor şi Inteligenţă Artificială (LSCID) şi a devenit, din 2008, director asociat al laboratorului. Din 2012 este director „plin” al LSCID. Acesta este cel mare laborator interdepartamental al MIT, cu 900 de persoane, organizate în 50 de grupuri de lucru, pe trei domenii mari: inteligenţă artificială, sisteme şi teorie. LSCID este considerat cel mai performant laborator din lume în domeniul roboticii.

PCAST ​​funcționează sub egida Biroului de Politică pentru Știință și Tehnologie al Casei Albe (OSTP), care a fost înființat prin lege în 1976. Cu toate acestea, consiliul a existat mai mult în mod informal, încă de pe vremea Consiliului consultativ științific al lui Franklin Roosevelt, în 1933.

Daniela Rus este directorul Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială al MIT (CSAIL), decan adjunct al cercetării al MIT Schwarzman College of Computing și profesor de inginerie electrică și informatică la MIT, precizează site-ul hpcwire.com.

Cercetarea ei în robotică, inteligență artificială și știința datelor se concentrează în principal pe dezvoltarea științei și ingineriei autonomiei, cu obiectivul pe termen lung de a permite un viitor în care roboții sunt integrați în viața de zi cu zi pentru a susține atât sarcini cognitive, cât și fizice. Aplicațiile activității sale sunt ample și includ domeniul transporturilor, industriei de prelucrare, medicamente și planificare urbană.

În 2015, Daniela Rus a acceptat să acorde un interviu Revistei Sinteza în care a vorbit despre profesia sa și despre viitorul informaticii.

„Fiecare robotician are astfel de aspiraţii dar nu ne place să vorbim despre ele, înainte de a le realiza. Pentru mine, aspiraţia mea este să văd roboţi peste tot; să sporească şi să susţină activităţile oamenilor acasă, la muncă, la şcoală, pe stradă, în pădure, în ştiinţă etc. Roboţii să fie la fel de prezenţi ca şi telefonul de la care îţi trimit acest mesaj sau ca şi maşina pe care o conduci. Cu alte cuvinte, să fie parte din stofa vieţii”, preciza în 2015 Daniela Rus.

Accesând linkul de mai jos, puteți citi interviul integral în Revista Sinteza:

Visul american al unei savante din România: „Vrem să mergem spre stele”

Distribuie:

Postaţi un comentariu