Dacian Cioloș: „Dacă nu ar fi fost OUG 13, ar fi fost șanse mari ca anul acesta România să intre în spațiul Schengen”

Fostul prim-ministru al României, Dacian Cioloș, a declarat joi la Cluj, în cadrul unei dezbateri organizate de grupul Citadel, că în opinia sa, România ar fi putut intra în 2017 în spațiul Schengen „cel puțin cu aeroporturile” dacă nu ar fi existat „situația” creată de OUG 13 care viza modificarea codurilor penale.

Fostul premier Dacian Cioloș a declarat că în opinia sa, 2017 putea fi anul în care România să devină membră a spațiului Schengen, dacă nu ar fi existat Ordonanța de Urgență 13 prin care Guvernul și-a asumat modificarea codurilor penale.

„Din punctul meu de vedere, dacă nu ar fi fost situația prin care am trecut la sfârșitul lui ianuarie și începutul lui februarie, cu OUG 13, ar fi fost șanse mari ca anul acesta România să intre în spațiul Schengen cel puțin cu aeroporturile. Este important să dăm garanții clare referitor la respectarea statului de drept și de continuare în lupta împotriva corupției nu doar la nivelul societății, pentru că societatea și-a făcut temele foarte bine, ci mai ales la nivelul clasei politice”, a declarat el.

Cioloș a explicat că astfel de decizii politice funcționează ca o frână și pun în pericol evoluția economică a României, pe care fostul premier o consideră un atu important al României.

„Trebuie să aratăm că putem menține o creștere economică sănătoasă prin deciziile politice luate și inclusiv prin deciziile de politică bugetară. Cred că unul dintre atuurile noastre este că suntem un stat membru cu un foarte mare potențial de creștere economică pe termen mediu și lung. Asta înseamnă atragere de investiții, asta înseamnă interes politic din partea celorlalți. Devenim mult mai interesanți ca parteneri dacă avem evoluție în economie, dar dacă luăm decizii care riscă să pună în pericol evoluția economică, punem frână acestui proces”, a mai spus Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș a participat joi la o dezbatere pe tema „Uniunea Europeană post-Brexit și locul României. De la Scenarii la realități”, organizată de Grupul de Reflecție și Analiză internațională Citadel din cadrul Facultății de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu