Conflicte și procese în lanț la Teatrul „Puck” din Cluj. Ce spun managerul Emanuel Petran și actrița Laura Corpodean, acuzată că se sustrage de la muncă

Foto: Dan Bodea

Managerul Teatrului de Păpuşi „Puck”, actorul Emanuel Petran, a susținut luni o conferință de presă pe tema motivului anulării premierei spectacolului „Buzunarul cu pâine”, care ar fi trebuit să aibă loc în data de 13 mai.

Timp de mai bine de o oră, Emanuel Petran a prezentat starea de fapt din interiorul teatrului pe care îl conduce de opt ani și care, în cuvintele managerului, e o stare care “dă instituția peste cap”. Dincolo de activitatea artistică pe care o manageriază, Emanuel Petran “administrează” mai multe procese la Tribunalul Cluj. În vârstă de 52 de ani, Emanuel Petran este și actor de 22 de ani la Teatrul Național din Cluj-Napoca și a lucrat inclusiv ca regizor.

Managerul Teatrului Puck afirmă că amânarea premierei spectacolului “Buzunarul cu pâine” se datorează refuzului actriței Laura Corpodean de a urca pe scenă în data de 12 mai, în fața Consiliului Artistic, pentru vizionarea care are loc înaintea premierei, precum și în ziua premierei.

“Acest lucru s-a întâmplat deși ordinul se serviciu a fost dat în data de 26 mai 2020. Avea un an la dispoziție să muncească. De un an de zile această actriță ia salariul degeaba. Vine la repetiții și stă. Am fost obligat să îi pun dublură. Această actriță a primit salariu, în timp ce artiștii independenți mor de foame. Mi se pare strigător la cer.

După un an de pandemie, Laura Corpodean Dumitrescu nu întoarce serviciul copiilor și părinților care o plătesc. Așadar, este o sfidare a întregii echipe, a regulamentelor, a legilor, dar și sfidarea întregii comunități”, a precizat Emanuel Petran în cadrul conferinței de presă la care a fost singurul participant care și-a prezentat punctul de vedere.

Foto: Dan Bodea

Conform hârtiilor depuse în Consiliul Artistic și cel Administrativ, a mai spus acesta, au fost luate de nenumărate ori măsuri disciplinare asupra actriței Laura Corpodean. Cu toate acestea, instanțele de judecată din Cluj au dat aproape invariabil câștig de cauză Laurei Corpodean Dumitrescu. Emanuel Petran a declarat că martorul adus de Laura Corpodean în Instanță a fost mincinos și că Instanța a luat în considerare acele declarații.

“Îți stă mintea în loc atunci când auzi ce argumente poate să aducă. Instanțele îi dau dreptate continuă. Suntem oripilați de ceea ce decid aceste instante umanitare de dreptul muncii”, a mai spus Petran.

Emanuel Petran a continuat discreditarea actriței, afirmând că același comportament îl are și la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, unde ar avea contract pe perioadă nedeterminată și unde părinții și copiii se plâng de doamna Corpodean. El spune că sustragerile de la muncă nu sunt altceva decât “o zbatere continuă de a lua două salarii“.

„I-am spus că nu poate să refuze un rol pentru că nu are norma făcută. Nu ai cum să refuzi un rol în aceste condiții. Refuzul ei a fost astfel motivat: eu sunt păpușăreasă și spectacolul acesta nu este pentru copii”, a precizat Petran.

Spectacolul, realizat după o piesă de Matei Vișniec, face parte din programul „Nocturne”, cuprinzând momente artistice destinate publicului tânăr și adult, nu copiilor. Regia este semnată de Varga Ibolya, scenografia de Radu Lărgeanu, muzica de Venczel Péter. Distribuția ar fi trebuit să fie alcătuită din Laura Corpodean și Adina Ungur, iar Cosmin Cîrlea asigura figurația.

“Cine o sprijină, pe cine are în spate, de ce se întâmplă aceste lucruri?. De fiecare dată justiția este în favoarea ei. Deși a fost dată afară, Instanța a adus-o înapoi în teatru, acum suntem iar în proces. Nu mai știm ce să facem. Este un tipar comportamental al acestei actrițe. Este actrița cu cele mai puține spectacole jucate, doar două într-un an. Îi ieșeau normele doar când era Amalia Pecican în instituție. Este clar că o acoperea”, spune managerul Teatrului “Puck”, afirmând că atitudinea actriței este neproductivă și că aceasta e sesizată inclusiv de colegii ei actori.

Foto: Dan Bodea

Emanuel Petran a mai declarat că actrița Laura Corpodean refuză să poarte discuții cu membrii Consiliului Adminsitrativ și cel Artistic.

Ea refuză să vină, refuză să joace, ce să discutăm cu ea. Ea ne ține în șah și ne demonstrează tot timpul că e mai puternică decât noi. Să o chemăm să ne cerem scuze, sau ce?Am avut discuții în curte. Instituțional, discutăm prin hârtii”, a precizat Petran. Acesta a arătat presei și o înregistrare video a unei discuții pe care a avut-o cu actrița.

“Indiferent ce fac, instanțele de judecată o reangajează. Colegilor le e frică de ea. Dacă încearcă să miște îi dă în judecată. Această actriță un are nicio treabă cu meseria și vrea să ia două salarii. Ea nu e păpușăreasă, a terminat teatrul dramatic”, spune Petran.

Întrebat de un jurnalist prezent la conferință, managerul a confirmat că există și alți păpușari care nu au specializarea de păpușerie și care lucrează la modul profesionist.

Imagine din spectacolul “Buzunarul cu pâine”

Emanuel Petran are în curs mai multe procese la Tribunalul Cluj, acestea fiind puse pe seama expirării contractului de management, spune Petran.

“Asta e o altă poveste. Mă ocup și de ele. Am câștigat un proces la CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) cu linia maghiară. Dar nu vreau să discut despre celelalte procese pentru că sunt procese pe rol”, a spus Petran.

Emanuel Petran a precizat că i se pare ciudat că la câte realizări are, Consiliul Județean nu i-a prelungit contractul de manager. El a spus că la ultima evaluare anuală Comisia de Evaluare i-a acordat o notă de 8.86, ceea ce înseamnă că postul îi va fi scos la concurs. Ca urmare, managerul a dat în judecată Consiliul Județean Cluj considerându-se neîndreptățit. „Realizările mele sunt extraordinare, dar nu vreau să mă laud”, a declarat Emanuel Petran.

Transilvania Reporter a solicitat și punctul de vedere al actriței Laura Corpodean, în urma conferinței de presă susținută luni dimineață de managerul Teatrului de Păpuși „Puck”:

În primul rând, spectacolele din programul Nocturne nu se încadrează în fișa postului meu. În al doilea rând, domnul manager spune mereu că eu am teatru dramatic ca formare profesională, nu teatru de păpușerie. Sunt argumentele sale. Refuzul meu de rol e un refuz pe care l-am anunțat în 2 noiembrie 2020. Refuzul de rol e un drept al actorului. Scrie în fișa postului că ai dreptul să refuzi un rol dacă este justificat. Din moment ce sunt angajată actor-mânuitor păpuși, este normal să mi se dea de lucru mânuire de păpuși și să mă adresez copiilor. Acest program de Nocturne, pentru tineret, se activează doar când vrea domnul manager să mă dea pe mine afară”, a declarat actrița Laura Corpodean pentru Transilvania Reporter.

„Există dublură încă din 5 noiembrie, dublură care a lucrat în tot acest timp. Iar la Consiliul Artistic, vizionarea s-a făcut cu colega mea. Domnul manager a luat decizia ca eu să joc premiera, neținând cont de celelalte discuții și mai face și conferință de presă să externalizeze, de fapt, un abuz pe care îl face dânsul. Foarte urât că târăște în noroi imaginea teatrului și meseria noastră.

Știe foarte bine că actorii au și alte colaborări, cum am și eu la Liceul de Coregrafie. Și ar trebui să fie mândru că predau și acolo. Pe de altă parte, se știe că în învățământ nu stai efectiv 40 de ore, ci avem o normă de 18 ore și studiu individual. Fiind profesor cu gradul I și cu doctorat, am ajuns la un anumit nivel. Pe de altă parte, la teatru avem doar 20 de ore care se regăsesc în programul efectiv, celelalte 20 de ore fiind dedicate, de asemenea, studiului individual”, a precizat actrița Laura Corpodean.

Aceasta a precizat că atribuția managerului ar trebui să fie inclusiv de a stinge conflictele, nu de a le alimenta.

Am ajuns în teatrul acesta ca oricine să facă orice, dacă vrea managerul. Ideea e că nu am câștigat doar un proces, ci mai multe. Chiar nu își dă seama că are o problemă și că nu e proprietatea lui acest teatru?. Mi se pare foarte trist ce se întâmplă. Și asta se întâmplă în multe instituții din România, directori ca el pun oamenii să facă alte lucruri decât ceea ce le intră în atribuții. Hârtii peste hârtii și statistici peste statistici”, a mai spus Laura Corpodean.

„Faptul că lansează în presă acuzații și cu referire la celălalt loc de muncă al meu, arată cât de departe poate să meargă. Ar trebui să vadă lumea că acest om nu mai are nimic de pierdut. Ținea foarte mult la funcția lui și simte că a pierdut-o. Abuzând încă de această funcție, face aceste afirmații.

Chiar nu aveam nevoie de astfel de scandaluri. Era bine să ieșim cu o premieră pentru copii în această perioadă, nu să ne spălăm rufele în public”, a concluzionat actrița Laura Corpodean care lucrează la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj de la începutul anului 2000.

Citiți și:

Teatrul Puck din Cluj, între acuze de discriminare, procese pe rol și conflicte nesoluționate

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu