Cod Roșu de caniculă la Cluj

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Clujul se află în următoarele zile sub cod roşu de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi o avertizare Cod Roșu de caniculă pentru 12 județe din vestul și centrul țării, dar și o avertizare de Cod Portocaliu pentru restul judeţelor ţării.

„Vineri (4 august) și sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade”, se arată în avertizarea ANM.

De asemenea, în Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

„Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării”, se mai arată în informarea meteorologilor.

Şi ISU Cluj a publicat câteva măsuri menite să îi ajute pe clujeni în perioada caniculară. Între acestea foarte important este consumul de apă, dar şi evitarea expunerii la soare în orele de vârf.

 

Codul roşu de camiculă vizează în această perioadă 9 state europene, între care Elveţia, Ungaria, Italia, Polonia, Serbia, Croaţia. 

Citiţi şi Primăria a amenajat puncte de distribuire a apei pe perioada caniculei

 

Postaţi un comentariu