Clujenii nu vor jumătăți de măsură. Aceștia ies în stradă și cer demisia Guvernului

Foto: Dan Bodea

Un nou protest va avea loc astăzi, 17 noiembrie 2014, în Piața Unirii, începând cu ora 19:00. Tinerii vor ieși în stradă pentru a cere demisia Guvernului și implicit, demisia premierului Victor Ponta, cel care, în opinia lor, ar fi putut organiza mult mai riguros alegerile din dispora, prin emiterea unei Ordonanțe de Urgență. Chiar dacă Klaus Iohannis va fi, potrivit sondajelor, noul președinte al României, clujenii doresc ca „Guvernul Ponta să își asume organizarea dezastruoasă a alegerilor din diaspora și umilirea sutelor de mii de români care au votat la cozi interminabile și care au fost agresați în final la ordinul partidului!”

Pe lângă demisia Guvernului, clujenii doresc ca cei de la putere să își asume programul de guvernare prezentat vineri, 14 noiembrie, în Piața Unirii, și anume Declarația de la Cluj.

Declarația de la Cluj

„1.Drepturi cetățenești

Respectarea fără rezerve şi consolidarea dreptului nostru la liberă exprimare, la protest și la vot, inclusiv la votul prin corespondență pentru diaspora.

2. Reformă politică
Reformarea clasei politice şi a legislativului prin reducerea numărului de parlamentari, înlesnirea formării de noi partide și facilitarea legiferării prin inițiativă cetățenească. Limitarea numirilor politice în instituţii la nivelul secretarilor de stat.

3. Justiţie
Respectarea separării puterilor în Stat prin excluderea oricărei imixtiuni a politicului în activitatea judiciară. Respingerea imediată a proiectelor de lege privind graţierea şi amnistia şi renunţarea la orice iniţiative legislative în acelaşi sens. Limitarea imunităţii demnitarilor exclusiv la declaraţiile politice; eliminarea oricărei discriminări între aceştia şi restul cetăţenilor, inclusiv în ceea ce priveşte reţinerea, arestarea şi percheziţia (prin eliminarea Art. 72, alin. 2 din Constituţie); alegerea prin vot direct a Avocatului Poporului.

4. Sănătate
Respectarea dreptului cetăţenilor la sănătate şi finanţarea eficientă a sistemului sanitar. Alocarea a 6% din PIB pentru Ministerul Sănătăţii şi separarea bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de bugetul consolidat. Asigurarea în mod real şi continuu a accesului populaţiei la medicamente, inclusiv cele compensate. Stoparea exodului cadrelor medicale prin asigurarea unei salarizări la nivelul pregătirii şi responsabilităţii acestora.

5. Educaţie şi cercetare
Recunoaşterea importanţei acestor două domenii şi stimularea lor prin respectarea legii: alocarea imediată şi efectivă a 6% din PIB pentru educaţie, respectiv a 1% pentru cercetare. Remunerarea cadrelor didactice şi a cercetătorilor la un nivel corespunzător cu importanţa acestora în societate.

6. Mediu şi resurse naturale
Recunoaşterea problemelor de mediu ca fiind de domeniul siguranţei naţionale. Garantarea accesului tuturor cetăţenilor la resursele vitale fundamentale: apă, aer curat, surse de hrană. Interzicerea completă, pe teritoriul României, a procedeului de cianurare în minerit, a fracturării hidraulice în industria gazelor de şist şi a organismelor modificate genetic în agricultură. Oprirea imediată a defrişărilor ilegale şi declanşarea reîmpăduririlor la scară naţională.

7. Viaţă socială şi comunitară
Încetarea imediată şi completă a oricărui discurs de tip separatist, a discriminării şi instigării la ură pe criterii etnice, rasiale, de clasă, statut social, opţiune religioasă sau politică.
Aici sau peste hotare, suntem cu toţii cetăţeni ai României; proiectul de ţară este al nostru. Rămânem solidari şi atenţi la comportamentul clasei politice şi al decidenţilor. La 25 de ani de la Revoluţia Română, reafirmăm valorile acesteia şi avertizăm că nu mai tolerăm nicio trădare a intereselor noastre legitime.”

Protestul de ieri, 16 noiembrie, a fost organizat în semn de solidaritate cu românii din diaspora care au stat ore întregi la cozi pentru a vota. O bună parte dintre aceștia nu au reușit să pătrundă în secțiile de votare până la ora 21.00, când urnele s-au închis. Românii din țară au cerut prelungirea timpului alocat votului, dar Biroul Central Electoral a spus că acest lucru nu este posibil, întrucât trebuie respectată legea.

După anunțarea rezultatelor de la exit-poll-uri, protestul s-a transformat într-o mare sărbătoare, manifestanții sărbătorind victoria lui Klaus Iohannis.

Distribuie:

Postaţi un comentariu