Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA avertizează că virusul se transmite şi pe calea aerului expirat, nu doar prin tuse sau strănut

Centrul  pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Atlanta, SUA, a ridicat semne de întrebare după ce şi-a actualizat, mai corect  spus inversat, punctul de vedere privind transmiterea aeriană a SARS CoV-2, notează publicaţia Nature în ediţia de miercuri.

Agenția americană a publicat săptămâna trecută pe site-ul propriu avertismentul că virusul se poate răspândi prin aerosolii din aerul expirat și a recomandat o bună ventilare a spaţiilor închise din şcoli, spitale, birouri şi din alte clădiri publice.  Totuşi, CDC a revenit luni asupra recomandărilor iniţiale spunând că o versiune preliminară, aflată în curs de examinare, a fost „postată din greșeală”.

Reevaluăm  întregul proces și strângem date pentru revizuirea tuturor îndrumărilor și actualizărilor înainte ca acestea să fie postate pe site-ul CDC ”, a declarat Jason McDonald, un purtător de cuvânt al agenției, citat de Nature.

Erata a provocat consternare în rândul oamenilor de știință și a pus din nou în discuție credibilitatea celei mai prestigioase agenții de sănătate din lume, scrie în numărul de miercuri şi cotidianul New York Times. Publicaţia aminteşte că președintele Trump și oficiali guvernamentali din domeniul sănătăţii au încercat repetat să submineze CDC atunci când recomandările comisiei contraveneau politicii prezidenţiale în privinţa pandemiei.

Înaaintea alegerilor din noiembrie, preşedintele încearcă din răsputeri să minimalizeze pericolul reprezentat de coronavirus şi să abată atenţia de la modul cum a gestionat pandemia. Statele Unite au depăşit săptămâna aceasta numărul de 200.000 de oameni decedaţi în pandemie.

În noul document publicat vineri şi retras luni, CDC  recunoaşte în premieră că virusul se răspândeşte în principal pe calea aerului, inclusiv prin aerosoli, aceştia fiind particule minuscule purtătoare de virus care pot rămâne în aer perioade lungi de timp și pot călători pe distanţe mai mari de doi metri.

Oamenii de știință au fost conștienți de la începutul pandemiei că virusul ar putea să se răspândească prin picăturile din strănutul sau tusea persoanelor infectate. Abia în ultima vreme agențiile de sănătate precum Organizația Mondială a Sănătății au recunoscut şi rolul aerosolilor în transmiterea bolii.

Virusul se răspândește prin „picături respiratorii din tuse sau strănut sau prin particule mici, cum ar fi aerosolii împrăştiaţi de o persoană infectată care cântă, vorbește sau respiră”, scrie în documentul CDC retras ulterior.

Experții consultaţi de New York Times înclină să creadă că incidentul în care este implicat CDC pare a fi  realmente o greșeală, mai degrabă decât rezultatul amestecului politic. „Bolile cu transmitere aeriană, inclusiv Covid-19, sunt printre cele mai contagioase și ușor de răspândit. Ce a spus CDC este o declaraţie cu implicații imense privind modul în care spitalele ar trebui să îngrijească pacienții cu coronavirus”, a spus Saskia Popescu, epidemiolog la spitalul Universităţii George Mason, Virginia.

Dacă se dovedeşte că virusul se răspândeşte prin aerosoli atunci se impune izolarea pacienţilor în camere cu pesiune negativă şi problema este că nu există suficiente astfel de camere, a detaliat doamna Popescu. Înseamnă că sistemele de ventilaţie şi control al infecţiilor din spitale au oferit până acum o protecţie inadecvată şi că mulţi oameni s-au infectat în spital.

Instinctul îmi spune că de aceea au retras documentul”, a spus dr. Popescu. „Are implicații foarte grave pentru conduita de tratament din spitale.”

Cercetările științifice de până acum indică faptul că aerosolii sunt importanți în transmiterea covid  mai ales în spații interioare aglomerate, cu ventilație slabă, precum baruri, cluburi, săli de sport și restaurante.

În aceste spații, virusul poate rămâne suspendat în aer pentru perioade lungi și parcurge distanţe mai mari de doi metri, a avertizat agenția în documentul publicat vineri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu