Centrul, la anul și la mulți ani!

Foto: Dan Bodea

 

Deși s-a discutat mult în ultimele zile despre noul centru de colectare selectivă a deșeurilor, politicienii clujeni rămân sceptici în legătură cu acest proiect. Deputatul independent și simpatizant al DEMOS, Adrian Dohotaru, consideră că acest centru nu se va deschide prea curând, iar Pata Rât va continua să reprezinte un „caz tipic de corupție, incompetență și rasism de mediu“.

Deputatul independent Adrian Dohotaru consideră că promisiunile pentru crearea unui nou centru de colectare selectivă a deșeurilor sunt lipsite de conținut. În opinia sa,

„promisiuni de a deschide un nou centru de management al deșeurilor există de un deceniu. În fiecare an, președintele Consiliului Județean ne promite acest centru, care se va deschide, cred, la anul și la muți ani. Este o atitudine iresponsabilă pentru că perpetuează actuala situație, acest provizorat continuu, care conduce la poluarea Clujului. În locul unui centru de colectare diferențiată a deșeurilor avem, de 10 ani, gropi toxice și care vor arde din nou de îndată ce vor da căldurile. Mai mult, potrivit prevederilor proiectului de management al deșeurilor (SMID) de la Consiliul Județean, toate deșeurile din vechea rampă RADP trebuie transportate la noul centru. Deși acest lucru nu este public, există o obligativitate în acest sens. Dar, cred că niciun operator privat nu-și va asuma sarcina de a transporta deșeurile de la rampa RADP la noul centru, pentru că acestea vor ocupa mult spațiu, iar lotul se va umple imediat. Chiar dacă vom avea acest centru de colectare selectivă a deșeurilor, cred că operatorii privați nu se vor prezenta la licitație, pentru că pur și simplu nu e rentabil pentru ei“, consideră deputatul Adrian Dohotaru.

În ceea ce privește situația de la Pata Rât, aceasta reprezintă pentru Adrian Dohotaru un caz de corupție. Conform declarațiilor sale, „Pata Rât este caz clasic de corupție. Au fost deja condamnați oameni politici pentru ce s-a întâmplat acolo și ar trebui condamnați și alții. Mai ales, pentru că s-au depozitat ilegal deșeuri la Pata Rât, iar asta s-a întâmplat timp de ani de zile. Există dosare la DNA pe această temă, dar acestea nu se finalizează. Din punct de vedere social, trebuie să ne gândim cum să reintegrăm forța de muncă prezentă în Pata Rât în noul centru, într-o industrie a reciclării, pentru a oferi celor de acolo condiții de muncă mai puțin toxice decât cele din prezent. Situația de la Pata Rât este un caz tipic de corupție, incompetență și rasism de mediu, care trebuie stopat“, spune Dohotaru.

Totuși, ideea colectării selective a deșeurilor reprezintă o miză socială și ecologică, iar exemple pozitive în acest sens există deja. După cum explică deputatul clujean, „pentru a da și un exemplu ma pozitiv, soluția constă în colectarea separată a deșeurilor la sursă și încurajarea industriei reciclării pe modelul Târgu Lăpus, unde se colectează separat și se reciclează în proporție de 60% și se va ajunge la 80%. Asta datorită unui expert, Sandor Korosfoy. L-am propus pe acest expert și Primăriei Cluj-Napoca, dar a fost refuzat. Mai mult, Primăria a abandonat și un alt proiect de colectare selectivă a deșeurilor la sursă, pe are l-au început, dar l-au abandonat. Surpriza majoră a noul centru de management al deșeurilor va fi că se va dovedi nefuncțional, așa cum s-au dovedit și alte SMID-uri din țară. Niciunul nu funcționează în parametrii aferenți pentru că au fost proiectate prost“, a mai adăugat Adrian Dohotaru.

Distribuie:

Postaţi un comentariu