Caravana „Alege oaia!” a ajuns la Cluj: Tocăniţă tradițională pentru clujeni și „odă” închinată ministrului Daea

Foto: Dan Bodea

Caravana de informare „Alege oaia!” a ajuns sâmbătă, 25 noiembrie, la Cluj-Napoca, pe platoul de la Expo Transilvania unde timp de două zile vizitatorii pot gusta, gratuit, preparate din carne de oaie gătite tradiţional (tocăniţă la ceaun, pastramă, virşli, sarmale), dar şi brânzeturi (caş, telemea, brânză).

Evenimentul i-a reunit pe liderii celor mai reprezentative asociaţii ale crescătorilor de ovine din judeţul Cluj: Someş-Arieş – Cooperativă Agricolă, Asociaţia Crescătorilor de Ovine „Someşana”, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine şi Caprine Cluj, Asociaţia Crescătorilor de Ovine „Mioriţa”, Asociaţia „Ijarul” şi ai SC Lactate Someşene SRL din municipiul Dej.

Deschiderea festivă a evenimentului a avut loc sâmbătă, în prezența Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„Vă salut, dragi fermieri! Vă salut, dragi crescători de ovine! Vă salut, dragi clujeni! Vă salut, dragi români! Pentru că astăzi suntem la al 5-lea eveniment în țară, într-un program pe care l-am gândit împreună. De aceea, am început salutul către dumneavoastră, pentru că dumneavoastră mi l-ați sugerat, dumneavoastră îl susțineți din punct de vedere al costurilor pe care le înregistrează un asemenea eveniment, dumneavoastră îl veți continua, cu sau fără ministru. Pentru că este programul dumneavoastră, pentru că este programul care merită în România să ajungă până acolo unde fiecare român și crescător de animale, de ovine, înțelege că acest program este al Țării Românești și merită să fie pus în practică, nu numai prin această promovare, care este primul pas, ci și prin realizarea celorlalte elemente care constituie lanțul de câștig și de bunăstare pentru fiecare”, a afirmat Petre Daea, la Cluj.

 

După discursul ținut de ministrul Petre Daea în fața oamenilor prezenți la Expo Transilvania, unul dintre fermieri a spus, la microfon, că acesta ar trebui să candideze la Președinția României pentru că el și alți agricultori îl vor vota.  Pe scena amenajată la Expo Transilvania, ministrul a avut parte și de o dedicație muzicală din partea interpretului de muzică populară Vali Guia care a cântat împreună cu alți fermieri melodia „Ciobănaș cu 300 de oi”.

Foto: Dan Bodea

Ministrul Agriculturii a vizitat standurile, s-a fotografiat și a vorbit cu producătorii. El a declarat că până acum nu a mâncat sarmale din carne de oaie, dar va degusta la Cluj acest produs tradițional. De asemenea, ministrul a cumpărat și câteva obiecte de la meșteșugarii prezenți la Expo Transilvania. Totodată, Petre Daea a făcut și câteva precizări cu privire la prețul cărnii de oare, despre care crescătorii spun că este mare din cauza lipsei abatoarelor.

„Misiunea noastră nu este doar promovarea. După toată această campanie vom stabili concret ce avem de făcut fiecare dintre noi, în așa fel încât să putem aduce pe piață acest produs. Să avem puncte de sacrificare, să avem puncte de prezentare și locuri în care crescătorul de ovine să își valorifice produsul. Dacă sunt prea mulți intermediari, fiecare vrea să câștige. Atunci cel ce pierde este producătorul și consumatorul. Producătorii nu sunt lacomi, trebuie doar să le dăm șansa să își valorifice produsul în mod corespunzător”, a spus Petre Daea.

Fermierii s-au plâns în fața ministrului că ramura în care activează nu are o piață de desfacere și forță de muncă. Oamenii se mulțumesc cu ajutoarele sociale pe care le primesc de la stat și nu sunt interesați să muncească la ferme.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a demarat la începutul lunii noiembrie 2017 Campania naţională de informare şi promovare a consumului de carne de ovine „Alege Oaia”. Campania a fost lansată la târgul INDAGRA 2017 şi a ajuns în orașe precum Bucureşti, Ploieşti şi Sibiu.

Caravana „Alege oaia!” a adus la Cluj și producători sau comercianți de produse din lână de oaie din județul Teleorman. „Cumpăr blănurile de la ciobani, le prelucrez și duc tradiția de la bunicul meu mai departe. Pentru noi este destul de greu să ne vindem marfa pentru că nu avem un loc stabil unde să ne caute lumea. Eu mai am noroc că pot să colaborez cu Muzeul Satului din București. Sper, totuși, să vând câteva blănițe și la Cluj. Prețul pornește de la 230 de lei și poate ajunge până la 350 de lei”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Gheorghe Gânea.

„Dacă ministrul se va ține de cuvânt, campania eu zic că va ajuta. Dacă nu, totul va merge pe apa Sâmbetei. Ca producător de cojoace, cumpăr pieile de la ciobani, dar restul materialelor, vopsele, uleiuri, trebuie să le aducem din străinătate. Din păcate, oamenii mai comentează că prețurile la cojoace sunt mari, dar trebuie să ne câștigăm și noi existența. Cel mai bine trec papucii de casă din blană naturală pe care îi cumpără de obicei oamenii care stau la bloc ”, a spus Gheorghe Felecan, membru al Asociației Meșterilor Populari din Cluj-Napoca.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În jurul amiezii, fermierii prezenți la Expo Transilvania s-au întrecut în prepararea mâncărurilor pe bază de carne de oaie.

„Carnea de oaie necesită pregătire. Ca aromă și ca gust este mai bună decât carnea de porc sau de vită. Sper să obișnuim românii să consume mai multă carne de oaie, dar pentru aceasta avem nevoie de abatoare pentru a sacrifica animalele. Am ajuns să mergem din Cluj pe la Baia Mare sau Bistrița pentru sacrificare. Eu și fratele meu avem 700 de oi și 50 de capre și din asta trăim”, a declarat Bora Viorel, crescător de oi din Sânpaul, județul Cluj, pe care l-am surprins în timpul preparării unei tocănițe din carne de berbecuț. 

Programul de vizitare este între orele 12:00 – 18:00, atât sâmbătă, cât şi duminică.

Distribuie:

Postaţi un comentariu