Bogdan Buta demisionează de la șefia Federației SHARE

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Scandal fără precedent în jurul proiectului Cluj Capitală Europeană a Tineretului. În urma criticilor apărute în presă la adresa modului în care s-a asigurat transparența în cheltuirea fondurilor publice alocate către Federația Share, directorul general al federației, Bogdan Buta și-a anunțat demisia.

Gestul său vine imediat după ce ministrul Aurelia Cristea  adresat o scrisoare deschisă primarului Emil Boc în care îi solicită organizarea unui audit independent la această organizație. Bogdan Buta și-a anunțat demisia pe contul său de facebook, în cadrul unui mesaj în care aduce critici vehemente la adresa lipsei de sprijin efective din partea Guvernului pentru proiectul Cluj Capitală Europeană a Tineretului.

”Pentru a elimina orice scuză, mi-am depus astazi, 29.11.2014, demisia de onoare din functia de Director General al Federatiei Share Cluj-Napoca, doar pentru a nu putea fi folosit de nimeni și în niciun fel ca instrument politic sau scuză a incompetenței. Totodată, pe această cale și nemaiavând nicio scuză, vă solicit Doamnă Ministru Aurelia Cristea să introduceți în următoarea ședință de Guvern una dintre Hotărârile Guvernamentale pregătite pentru susținerea Capitalei Europene a Tineretului sau să vă recunoașteți public inabilitatea dumneavoastră de a susține cel mai important proiect al Clujului, cel mai important titlu pe care îl poate deține vreun oraș din Romania în acest deceniu și să îmi urmați exemplul prin a vă depune demisia de onoare din funcția de ministru. În caz contrar, solicit domnului Prim Ministru Victor Ponta demiterea doamnei ministru Aurelia Cristea și delegarea către un ministru mult mai competent ducerea la bun sfârșit a promisiunii domniei sale de susținere, încă din acest an, a programului Capitalei Europene a Tineretului”, se arată în postarea semnată de Bogdan Buta.

Federația Share coordonează proiectul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Recent cei de la Share au invitat ONG-urile interesate să depună până în 10 decembrie proiecte care să fie incluse pe agenda Cluj Youth 2015. Federația a primit în acest an o finanțare de 550.000 de lei de la Consiliul Local pentru evenimentele care trebuie să facă parte din proiectul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Share nu a anunțat încă agenda publică a evenimentelor din 2015.

Iată și mesajul integral postat de Bogdan Buta:

”Capitala Europeana a Tineretului 2015 si structurile de tineret au nevoie de SPRIJIN concret si nu de SCUZE nefondate!

Intotdeauna mi-a placut sa invat de la cei mai buni. De aceea, luand un exemplu recent, am ales sa nu raspund unor MARLANII evidente. Acestea au fost prezentate ca asa-zise stiri desi se bazeaza pe niste acuzatii total nefondate, gresite si ‘anonime’. Mai mult decat atat, acestea nu respecta vreun minim standard al eticii jurnalistice. Eu cred ca e timpul ca macar noi, tinerii, sa insistam pentru o Romanie altfel. Normala. A bunului simt si a exemplelor pozitive. Cel putin eu, m-am saturat de circ.

Imi pare sincer rau pentru ca Doamna Ministru Aurelia Cristea a ales sa fie complice la aceste MARLANII. Cred ca este usor observabil cum a fost pregatit terenul scrisorii Domniei sale. Probabil de aceea NICIUN ziar serios si important nu a preluat-o.

Nu zic nici pe departe ca sunt perfect sau ca ar trebui sa fiu vreun model. In schimb, cu plusurile si minusurile pe care le am, INTOTDEAUNA mi-am facut datoria fata de colegi si fata de comunitate cum am stiut si am putut mai bine.

Capitala Europeana a Tineretului este cel mai important titlu pe care l-ar putea detine vreun oras din Romania in acest deceniu. Eforturile si sacrificiile multor persoane, ong-uri, institutii, etc. risca sa nu poata fi materializate deoarece sprijinul guvernamental intarzie sa apara. Chiar ieri, incercam sa le mentin colegilor moralul ridicat si sa ii conving ca noi trebuie sa ne facem datoria in continuare. Le argumentam ca ar fi absurd sa nu primim resursele de care avem nevoie pentru a ne materializa toate ideile si pentru a putea anunta in sfarsit programul pe anul urmator. In schimb, ei mi-au argumentat ca nu putem anunta niste evenimente, fara a fi siguri ca vom avea resursele necesare pentru a le duce cu bine la capat. E vorba de onoarea noastra in joc. Prin urmare, ne aflam intr-un cerc vicios: in loc sa fim toti de buna-credinta si sa facem TOT ce ne sta in putinta pentru a sprijini tinerii, cautam SCUZE.

Dupa ce am primit sprijinul autoritatilor locale, am fost mai mult decat bucuros cand Domnul Prim Ministru Victor Ponta ne-a primit la Palatul Victoria la discutii. A inteles ca acest titlu este unul important nu doar pentru Cluj ci pentru toata Romania, a acceptat propunerile noastre si ne-a oferit intregul lui suport. La aceste discutii au fost prezenti reprezentantii celor mai importante federatii nationale studentesti (ANOSR, USR) si de tineret (CTR, FTR). Deci angajamentul a fost luat fata de TOTI tinerii din Romania, nu fata de persoana mea. Dumneavoastra, Doamna Ministru Aurelia Cristea, ati fost delegata pentru a duce la indeplinire solicitarile noastre.

Pentru ca toata lumea sa fie informata corect, vreau sa stiti ca solicitarile noastre au mers pe doua planuri. Totodata am mers pe niste modele care s-au mai aplicat in trecut de catre Guvern, tocmai pentru a se putea materializa in prima Sedinta de Guvern un sprijin concret.

Prima solicitare a fost pentru o alocare financiara direct catre Federatia Share Cluj-Napoca (cea mandatata sa gestioneze programul Capitala Europeana a Tineretului 2015), reprezentand o contributie de aproximativ 10% din bugetul necesar estimat pentru proiectele strategice propuse. O suma similara a fost acordata de Guvern din Fondul de Rezerva prin aceeasi procedura in luna Mai 2014 catre niste festivaluri prestigioase romanesti. Aceasta suma este esentiala si necesara in acest an pentru a putea demara proiectele importante si totodata reprezinta o garantie in fata tuturor ‘stakeholderilor’ ca toate evenimentele si programele propuse se vor intampla.

A 2-a solicitare a fost fundamentata pe exemplul Ministerului Mediului care deja alocase fonduri in spiritul Capitalei Europene a Tineretului pe un model ‘in oglinda’ (adica ce se intampla la Cluj, are un corespondent intr-o alta localitate din Romania) care asigura astfel un efect multiplicator si un impact sporit in toata tara, nu doar la Cluj-Napoca. In acest caz, am cerut sa se deschida linii de finantare din partea mai multor ministere in valoare de minim 10 milioane de euro, la care ORICE tanar sau structura de tineret sa poata apela cu proiectul sau.

Mi s-a parut corect sa procedam in acest fel din mai multe motive. Pentru ca sunt foarte multi tineri cu initiativa. Pentru ca acest titlu este al tuturor – insemnand in acelasi timp o oportunitate dar si o responsabilitate. Pentru ca oricat de dedicati si pasionati ar fi voluntarii nostri, o singura structura (mai ales una noua) nu poate fizic sa gestioneze integral toate evenimentele si programele din anul 2015. De altfel, nici nu ar trebui sa existe aceasta pretentie. Noi suntem niste faciitatori. Incercam sa cream cadrul prin care TOTI tinerii si structurile de tineret sa aiba sansa sa se manifeste. Dar pentru aceasta avem nevoie de sprijin. Avem nevoie ca ceilalti actori sa isi indeplineasca macar datoria morala fata de acest proiect.

In concluzie, dincolo de toate marlaniile la adresa mea din ultima vreme, am fost si voi fi intotdeauna demn si voi putea sta drept in fata oricui. Voi face INTOTDEAUNA doar ceea ce cred ca este corect si bine, mai ales pentru cei pe care ii reprezint, in acest caz, generatia mea – tinerii.

Prin urmare, vreau sa elimin ULTIMA SCUZA invocata. Astfel, imi anunt deschiderea si voi sta la dispozitia ORICARUI auditor independent atat eu cat si colegii mei. Invit toate autoritatile competente la sediul Federatiei din Piata Unirii pentru a consulta TOATE documentele financiar-contabile sau pentru a investiga orice considera necesar.

Sper doar cu toata taria ca Dumneavoastra, Doamna Ministru Aurelia Cristea, sa duceti la indeplinire PROMISIUNEA asumata si imputernicirea data de domnul Premier pentru a materializa printr-o Hotarare de Guvern sprijinul catre Federatia Share, programul Capitalei Europene a Tineretului 2015 si fata de toti tinerii acestei tari. Cu atat mai mult cu cat colegii mei au lucrat foarte mult in a va pregati textul si informatiile necesare pentru toate variantele posibile de Hotarari Guvernamentale. Trebuie doar sa va hotarati pe care sa o introduceti pe ordinea de zi a urmatoarei Sedinte de Guvern. Este in joc cea mai mare oportunitate avuta VREODATA de structurile de tineret din Romania.

Ridic si mai mult miza, iar pentru a elimina ORICE SCUZA, mi-am depus astazi, 29.11.2014, DEMISIA DE ONOARE din functia de Director General al Federatiei Share Cluj-Napoca, DOAR pentru a nu putea fi folosit de NIMENI si in niciun fel ca instrument politic sau scuza a incompetentei.

Totodata, pe aceasta cale si nemaiavand nicio scuza, va solicit Doamna Ministru Aurelia Cristea sa introduceti in urmatoarea Sedinta de Guvern una dintre Hotararile Guvernamentale pregatite pentru sustinerea Capitalei Europene a Tineretului sau sa va recunoasteti public INABILITATEA Dumneavoastra de a sustine cel mai important proiect al Clujului, cel mai important titlu pe care il poate detine vreun oras din Romania in acest deceniu si sa imi urmati exemplul prin a va depune DEMISIA DE ONOARE din functia de Ministru.

In caz contrar, solicit Domnului Prim Ministru Victor Ponta demiterea Doamnei Ministru Aurelia Cristea si delegarea catre un Ministru mult mai competent ducerea la bun sfarsit a promisiunii Domniei sale de sustinere, inca din acest an, a programului Capitalei Europene a Tineretului.

In incheiere, confirm public prezenta la Cluj-Napoca in anul 2015 a unuia dintre cei mai populari artisti din LUME, in cadrul celui mai mare festival din Romania si care va fi totodata unul dintre cele mai importante din Europa. Dupa cum am PROMIS.

TOATE acestea pentru a demonstra ca inainte de orice, eu imi doresc binele si reusita programului Cluj-Napoca 2015, iar toate sacrificiile si eforturile celor care au muncit la acest program sa se concretizeze cu succes.

Datoria si onoarea inainte de toate!
Bogdan Buta”

 

 

2 Comentarii

  1. Darius spune:

    Respect pentru gestul lui! Asta da exemplu pentru tineri.
    Rusine doamnei Cristea! O Doamna nu s-ar fi pretat la asa ceva, sa faca jocul unui nebun ca Alexa care spune povesti cu Iisus cainilor lui sau sa-si scuze incompetenta dand vina pe acest baiat. Rusine!

    • Carmen Todita spune:

      Sa to avem tineri curajosi si competenti care sa stie sa puna punctul pe „i” si sa schimbe evolutia „in pas de melc” a Romaniei. Propun un test psihologic, unul pentru IQ si unul de competenta inainte „asezararii” in scaunul de ministru a unei persoane. SA TERMINAM CU NEPOTISMELE SI INTERESELA PERSONALE!!!

Postaţi un comentariu