Așteptăm alerta prin SMS, dar soluții există încă din 2013: „Sistemul SMS Alert va însemna bani aruncați în vânt”

După dezastru pe care furtuna l-a făcut duminică în Timișoara, Cluj și Bistrița-Năsăud, autoritățile încearcă să ia măsuri pentru limitarea pagubelor la alte evenimente de acest gen din viitor. Cum sistemul de alertă cu sirene pare că nu este de mare folos înafara zilelor în care este testat, premierul Mihai Tudose, a anunțat că va fi implementat un sistem de alertă prin sms. Însă un sistem de alertă mult mai complex și eficient, realizat de programatorul clujean Dan Chiuzbaian, există încă din 2013 și are la bază emițătoarele FM/AM ale stațiilor de radio. Chiar dacă încă de acum 4 ani sistemul era finalizat în proporție de 80% și nu ar fi costat statul român mai mult de 500.000 de euro, ideea a ignorată de autorități.

Sistemul a ajuns pe masa autorităților centrale în 2013, când clujeanul Dan Chiuzbaian a propus un sistem de alertă care să funcționeze pe între teritoriul României.

„În 2013 am propus Ministerului Educației și Cercetării, Institutului Național de Fizică a Pământului și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență un sistem extrem de simplu și fiabil de alertă pentru populația de pe teritoriul României bazându-ne pe emițătoarele FM/AM ale stațiilor de radio cu care noi colaborăm și le furnizam software-ul de emisie. Sistemul ar fi trebuit să avertizeze în mod automat prin mesaje audio difuzate pe aceste posturi de radio despre pericolele iminente din zonele selectate de o autoritate a statului îndreptățită să ia o astfel de decizie”, explică Dan Chiuzbaian.

Dan Chiuzbaian a lucrat la un sistem de alertă care era aproape gata încă din 2013

Potrivit programatorului clujean, costurile pentru acest sistem nu ar fi trecut la final de 500.000 de euro, în cazul în care s-ar fi dorit mai multe emițătoare în fiecare localitate. De asemenea, sistemul era deja finalizat în proporție de 80% și ar mai fi fost nevoie de „finețuri”, cum era problema stabilirii mesajelor astfel încât acestea să fie corecte, cât mai simple și utile. Cu toate acestea însă, nu s-a mai întâmplat nimic.

„Am stat la București pe banii mei, am fost plimbat de la Ministerul Educației la I.G.S.U și înapoi de câteva ori, am explicat de nenumărate ori că sistemul există deja și e gata implementat, nu mai trebuia cheltuit în infrastructura și mai era nevoie doar de crearea unei interfețe securizate de comunicare cu autoritatea care poate decide ce mesaj se difuzează (cutremur, inundație, fenomene meteo extreme, etc) și zonele unde se difuzează. Toată lumea a fost de acord că este un concept implementabil: Ministrul Învățământului, șeful IGSU, existau chiar și acorduri de principiu de la stațiile (rețele) de radio care doreau să sprijine proiectul, trebuia doar că statul să lege cu o decizie toate autoritățile implicate și să spună: da, vreau să facem asta!”, spune Dan.

Sistemul propus la acea vreme avea o serie de avantaje față de cel de alertare prin SMS, la care premierul Mihai Tudose se gândește acum.

„Modalitatea de alertare prin sms ar putea avea multe probleme la un cutremur, de exemplu. În cazul în care semnalul nu cade odată cu antenele, trimiterea alertei de cutremur ar ajunge la unii utilizatori mult prea târziu, în condițiile în care alerta oricum vine cu doar cel mult un minut înainte de eveniment. Varianta cu sms-ul este o soluție în măsura în care funcționează rețeaua. Știm că de Crăciun și Revelion nici măcar nu poți trimite un sms. În spațiile foarte aglomerate este la fel. O să fie niște bani aruncați în vânt, pentru că o rețea de telefonie nu face broadcasting, ci comunicare unu la unu. Dacă vrei să alertezi într-un minut 3 milioane de oameni, ai nevoie de altceva”, mai spune Dan Chiuzbaian.

Nu în ultimul rând, sistemul existent încă din 2013 permite și alertarea șoferilor, iar stațiile de radio devin în acest fel „vocea” care îi poate ghida pe cetățeni și le poate oferi instrucțiuni prețioase, care printr-un sms nu ar putea fi comunicate.

„Există un protocol în sistemul de radio care permite afișarea de mesaje pe display. Atunci când dai „căutare” vezi de exemplu numele postului sau diverse mesaje cu numere de telefon. Sistemul acesta permite să pui și alte informații și atunci când este cazul să faci o alertă, să pui un cod de cutremur, uragan, inundații sau altele. Cu ajutorul unor pagere care încep să emită semnale sonore, ai putea să afli ce se întâmplă și dacă nu ai radioul pornit sau măcar ar putea să fie aceste pagere la autoritățile competente care să fie astfel alertate nu prin sms.  Sistemul acesta trece stația de radio pe un soi de sistem de auto-pilot în care sunt rulate preînregistrări audio cu mesaje utile pentru cetățeni, mesaje alese în funcție de context. Pentru fiecare zonă sunt gândite anumite mesaje care ajutau la instruire. Prin SMS nu poți face asta. Dacă ești în mașină, indiferent de ce asculți în mașină la casetofon, radioul trece pe Traffic Anouncement și primești un anumit mesaj. Sistemul nostru ar fi făcut asta și toți ascultătorii cu acest echipament ar fi primit mesajul. În felul acesta nu am mai fi avut oameni care să se deplaseze direct spre furtună fără să aibă idee ce îi așteaptă”, mai spune el.

Ce vom avea de fapt

Potrivit stirileprotv.ro, Premierul Mihai Tudose a cerut implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaj de urgenţă transmis pe telefonul mobil.

Aplicația ”Sistem Alert” va fi dezvoltată și implementată de ANCOM, IGSU, STS în colaborare cu operatorii de telefonie.

”Sistem Alert” va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcţie de situațiile de urgenţă apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc.

În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu