Aproape nicio licitație fără Adrian Ghenie. Christie’s licitează alte două lucrări ale artistului român

"Collector I"-Adrian Ghenie, 2008

Două lucrări de Adrian Ghenie vor fi licitate în 24 mai de Casa de Licitații Christie’s în cadrul evenimentului “20th/21st Century Art Evening Sale”, cu o previzualizare care va avea loc în perioada 21-24 mai la Centrul de Convenții și Expoziții din Hong Kong.

Alte două lucrări realizate de artistul român Adrian Ghenie, “Self-Portrait in 1945” şi “The Trip”, au fost adjudecate în aprilie de Sotheby’s Hong Kong pentru suma totală de 6,20 de milioane de euro, conform sothebys.com. De asemenea, Licitația de toamnă din 2020, a Casei Sotheby’s din Hong Kong, a prezentat o selecție de capodopere contemporane occidentale și asiatice cu o diversitate fără precedent, inclusiv o lucrare a artistului român Adrian Ghenie. Aceasta a fost vândută în octombrie anul trecut la prețul de 54,920,000HKD, ceea ce înseamnă aproximativ 7 milioane de dolari.

Lidless Eye | Adrian Ghenie Sotheby’s Hong Kong

Citiți și:

Lucrarea „Lidless Eye” de Adrian Ghenie, vândută cu 7 milioane de dolari la Sotheby’s Hong Kong. Artistul român s-a aflat în topul vânzărilor

Licitația din 24 mai are în prim-plan o importantă capodoperă din 1982, “Untitled” (One Eyed Man sau Xerox Man) de Jean-Michel Basquiat, care a fost prezentată în retrospectiva artistului în Muzeul Guggenheim Bilbao. Alte atracții includ “Potted Chrysanthemums” de Sanyu, cea mai mare pictură florală a artistului care prezintă flori roz așezate pe ramuri albastre vibrante și “Nu couche a la libellule” de Pablo Picasso, o capodoperă care o înfățișează ultima sa muză Jacqueline Roque. Licitația va conține, de asemenea, lucrări importante ale unor artiști internaționali precum Zao Wou-Ki, Chu Teh-Chun, Banksy, Avery Singer, Adrian Ghenie, Yoshitomo Nara și Matthew Wong.

Adrian Ghenie este prezent cu lucrarea monumentală “Collector I”, pictată în 2008, în același an cu lucrarea Nickelodeon pentru care artistul român a obținut o sumă record, aceasta fiind prima și cea mai spectaculoasă lucrare din seria lui Ghenie de patru pânze pe tema „colecționarului”. Pictura este estimată la 5.8-8.4 milioane de dolari.

Reunind narațiuni politice și de istorie a artei, aceste lucrări sunt eseuri pe tema puterii și a dorinței. Protagonistul este Göring, a cărui poziție i-a permis să adune o colecție de mii de opere de artă. Într-o serie de lucrări care ne întreabă cum procesăm imagini cu figuri istorice, portretele lui Ghenie se numără printre cele mai încărcate psihologic lucrări ale sale. Avem în față o imagine a unui om bântuit de artă: unul care și-a ‘sacrificat umanitatea pentru obsesia sa’.

Nu poți inventa o pictură de la zero; lucrezi cu o întreagă tradiție“, explică Ghenie, potrivit textului de prezentare a lucrării. “Limbajul pictural al secolului al XX-lea, de la colajele lui Kurt Schwitters până la picturile lui Jackson Pollock, alcătuiesc o serie de posibilități pe care le folosesc pentru a crea o pictură figurativă transistorică – o pictură a imaginii ca atare, a reprezentării“, precizează Adrian Ghenie.

“Autoportret” (Adrian Ghenie, 2016)

A doua lucrare licitată este un Autoportret din 2016, care provine de la Galeria Plan B din Berlin. Ghenie s-a pictat anterior sub chipul unor personaje istorice, de la Van Gogh la Charles Darwin până la Elvis Presley, întruchipând figurativ oamenii celebri pe care îi pictează. Lucrarea are un preț estimativ de 517.240-775.860 de dolari.

Autoportretul este un subiect de fascinație pentru Adrian Ghenie. În diversele sale explorări ale sinelui, Ghenie își prezintă propriul său chip într-o varietate de înfățișări, răsucind și transformându-și trăsăturile faciale cu accidente gestuale, abstracte de culoare. Acest portret din 2016 a fost pictat când artistul se apropia de vârsta de patruzeci de an – în același an, în care lucrarea sa, “Nickelodeon” (2008) s-a vândut la Christie’s Londra pentru 7,1 milioane de lire sterline, împingându-l pe Adrian Ghenie spre faimă. Autoportretul surprinde astfel imaginea unui artist într-un moment de mare schimbare, proiectând o imagine care ascundă la fel de multe pe cât de mult dezvăluie.

“Nickelodeon” (Adrian Ghenie, 2008)

În crearea Autoportretului, Ghenie se bazează pe o lungă tradiție a artiștilor care produc asemănări cu ei înșiși în lucrările lor. Începând din perioada Renașterii cu Albrecht Durer și Rembrandt, artiștii au căutat să-și imortalizeze simțul perceput de sine, străduindu-se să transmită o expresie directă a cine sunt în interpretarea lor. Când Ghenie a călătorit la Paris pe când era elev, a vizitat Muzeul d’Orsay unde a fost impresionat de puterea autoportretului târziu al lui Van Gogh din 1889, care fusese pictat cu aproape exact un secol înainte. În anii care au urmat,

Ghenie a explorat în mod constant subiectul autoportretului în propria sa operă, creând mai multe variațiuni ale temei, impresionat de puterea autoportretului târziu al lui Van Gogh din 1889, care fusese pictat cu aproape exact un secol înainte și pe care l-a văzut la Muzeul d’Orsay din Paris. Totuși, aici, Ghenie se pictează doar pe sine, nediluat de altă identitate. Comparând cu o fotografie a artistului, părul întunecat și bărbia ascuțită sunt inconfundabile. Cu toate acestea, se identifică slabe sugestii ale trăsăturii faciale. Contraste puternice între lumină și întuneric sugerează o sprânceană, o mustață, o linie maxilară – trăsături care se dizolvă în abstractizare atunci când sunt examinate cu atenție.

Aseară, tot în cadrul unei licitații a Casei Christie’s, lucrarea “Burning Books” a artistului român a fost vândută la New York cu suma de 2,7 milioane de dolari. Mai jos puteți vedea rezultatele licitației:

“Burning Books” (Adrian Ghenie, 2014)

Basquiat’s In This Case headlines Christie’s inaugural 21st Century Evening Sale at $93,105,000

Adrian Ghenie este considerat cel mai bine cotat pictor român contemporan, s-a născut în Baia Mare, în 1977, iar în prezent trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit, în 2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în 2005, alături de Mihai Pop, a fondat la Cluj Galeria Plan B, un spațiu dedicat expunerii și cercetării artei contemporane. Tot atunci au fost puse și bazele Fundației Plan B. Din 2008, Plan B și-a deschis un sediu la Berlin.

Distribuie:

Postaţi un comentariu