ANI cere DNA Cluj să o cerceteze pe Horvath Anna, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, pentru conflict de interese

Agenţia Naţională de Integritate cere DNA Cluj să o cerceteze pe Horvath Anna, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, pentru conflict de interese, deoarece în perioada exercitării mandatului a participat la şedinţa Consiliului Local în care s-au alocat bani pentru o asociaţie în cadrul căreia este preşedinte şi pentru o universitate unde a fost cadru didactic, scrie News.ro.

”Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi a identificat indicii privind posibila săvârşirea a infracţiunii de conflict de interese în materie penală de către Horvath Anna, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, motiv pentru care a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj”, se arată într-un comunicat transmis marţi de ANI.

Potrivit ANI, Horvath Anna a participat, în perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 – 2016, la şedinţa Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, în care a fost adoptată o Hotărâre prin care s-a dispus alocarea a 90.000 lei către Asociaţia Claudiopolis – Asociaţia pentru Dezvoltarea Comunităţii în cadrul căreia este preşedinte, şi alocarea sumei de 30.000 lei Universităţii Sapientia din partea căreia ”persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic”.

În acest fel, spun inspectorii ANI, Horvath a încălcat legislaţia privind conflictul de interese atât ”în materie administrativă” cât şi ”în materie penală”.

”Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Horvath Anna a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României”, se mai arată în comunicatul ANI.

Inspectorii ANI mai arată că Horvath Anna a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit ANI, ”fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demniăţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

De asemenea ”persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadã de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Viceprimarul din Cluj-Napoca Horvath Anna a fost trimisă în judecată de DNA, în 20 decembrie, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, în dosarul în este acuzată că, în perioada februarie-mai, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din Primărie, pentru ”urgentarea avizării unor proiecte imobiliare” pentru care omul de afaceri Fodor Zsolt avea interese economice, ea cerând în schimb 60 de abonamente la două festivaluri de muzică pentru voluntarii care o sprijineau în campania electorală la alegerile locale.

Viceprimarul din Cluj-Napoca Horvath Anna se află sub control judiciar din 11 octombrie. Cu o zi înainte să fie luată măsura preventivă în cazul său, procurorii DNA au făcut percheziţii la Primăria Cluj-Napoca, la biroul şi locuinţa viceprimarului Horvath Anna, la Direcţia de Urbanism a Primăriei, la sediul UDMR Cluj şi la locuinţele a doi consilieri personali ai viceprimarului. Horvath Anna se află în concediu fără plată din 13 octombrie.

Măsura controlului judiciare impune respectarea unor obligaţii, între care aceea de a desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta, respectiv activitatea de viceprimar al municipiului Cluj Napoca, de a nu depăşi limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de prelungire a controlului judiciar.

Distribuie:

Postaţi un comentariu