Ambasadorul american, declarație la botul dronei: „Poporul român nu are un prieten mai mare decât SUA”

Ambasadorul Adrian Zuckerman, cu drona MQ-9 Reaper și soldații care o deservesc, în fundal | Foto: Dan Bodea

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, șeful Statului Major al Apărării, g-ral. lt. Daniel Petrescu și generalul de brigadă american Michael Koscheski au participat marți, 18 februarie, la un eveniment de PR organizat la baza aeriană militară de la Luna, lângă Câmpia Turzii, județul Cluj.

Reprezentantul SUA la București a reafirmat cu această ocazie angajamentul americanilor de a proteja România. „Poporul român nu are un prieten mai mare decât SUA”, a declarat Zuckerman, chiar sub „nasul” unei drone MQ-9 Reaper, cunoscută pentru faptul că a fost utilizată la eliminarea generalului iranian Qasem Soleimani.

Prezența americanilor la Câmpia Turzii, și în România, în general, este o dovadă a angajamentului SUA „într-o zonă tot mai volatilă”, după evoluțiile din ultimii ani din Crimeea și Donbass, a mai spus Zuckerman. El a precizat că SUA au investit până acum 40 de milioane de dolari, în baza de la Câmpia Turzii, despre care a spus că este una dintre cele mai bune baze aeriene de antrenament din Europa. „Suntem aici și suntem gata să ne apărăm prietenii”, a mai spus diplomatul.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu, a subliniat și el angajamentul american de la Câmpia Turzii, amintind că în ultimii trei ani aici s-au antrenat peste 1.700 de militari americani și 80 de avioane. „În acest moment, în România, mai ales la Deveselu și Kogălniceanu, se află peste 1.000 de pușcași marini americani”, a precizat acesta.

Generalul de brigadă Michael Koscheski a subliniat că prezența americană în România este una de descurajare și supraveghere. „Suntem aici pentru a ne dezvolta capacitățile de recunoaștere”, a spus acesta. De altfel, drona MQ-9 Reaper prezentată nu era dotată cu rachete, fiind folosită pentru misiuni de recunoaștere. „Putem folosi mai multe tipuri de cameră, cu o mare arie de acoperire. Astfel că vedem tot, vedem bine și vedem de la mare distanță”, a detaliat Omar Rashid, unul dintre ofițerii americani care se ocupă de gestionarea dronei de la Câmpia Turzii.

Drona prezentată presei a fost dislocată la Baza Aeriană 71 pe perioada exercițiului comun româno-american Dacian Reaper-20, care se desfășoară în perioada ianuarie-martie a.c. Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul exercițiului, partea americană participă cu „aeronave fără pilot tip MQ-9 Reaper și personalul de deservire aferent”, iar partea română asigură sprijinul tehnic, operațional și logistic. Reprezentanții bazei aeriene au evitat să spună câte drone se află la Câmpia Turzii. Pluralul folosit în comunicatul de presă arată că cea prezentată presei nu este singura.

Pe panglica portocalie de pe „nasul” dronei scrie în engleză: „A se îndepărta înaintea zborului” | Foto: Dan Bodea

Potrivit unul comunicat de presă din 21 ianuarie 2020 al Forțelor Aeriene SUA în Europa, dronele aflate acum la Câmpia Turzii sunt staționate în mod normal la Miroslawiec, în Polonia. Ele se află pentru a doua oară la Baza Aeriană 71, după ce au fost prezente aici și în perioada iulie-august 2019, când pista de la baza din Polonia a fost în reparații.

Spaima teroriștilor

MQ-9 Reaper, numită și Predator B, este un avion de luptă fără pilot, care caută și atacă ținte la sol cu rachete AGM-114 Hellfire. Drona poate fi echipată și pentru misiuni de recunoaștere și supraveghere, cum este cazul celei prezentate la Câmpia Turzii. În acest rol, drona este parte „a unui sistem care susține loviturile aeriene și comandanții de la sol, prin identificarea și urmărirea țintelor” sau colectează alte elemente de intelligence.

În rolul de armă de atac, MQ-9 Reaper și-a demonstrat capacitățile prin eliminarea generalului iranian Qasem Soleimani, în 3 ianuarie 2020. În noiembrie 2015, tot un MQ-9 Reaper a fost folosit la eliminarea lui Mohammed Emwazi, teroristul ISIS care a executat mai multe decapitări filmate, inclusiv pe cea a jurnalistului american James Foley.

Drona are o anvergură a aripilor de 20 de metri, o lungime de 11 metri, poate transporta o încărcătură de 1.700 de kilograme, iar aria de acoperire este de 1850 de kilometri. O dronă echipată cu patru rachete Hellfire costă 64 de milioane de dolari.

Baza Aeriană 71 se extinde

Potrivit publicației internaționale Balkan Insight, Forțele Aeriene ale SUA plănuiau încă din 2018 să investească 40 de milioane de dolari în baza de la Câmpia Turzii, pentru ca aceasta să poată opera drone MQ-9 Reaper. Este vorba, cel mai probabil, chiar de cele 40 de milioane menționate de ambasadorul Zuckerman.

Anvergura aripilor unui MQ-9 Reaper este de 20 de metri | Foto: Bogdan Stanciu

Prin urmare, baza de la Câmpia Turzii ar putea deveni o gazdă permanentă sau des utilizată pentru astfel de drone. De altfel, la finalul evenimentului de marți, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a declarat că Baza Aeriană 71 se va extinde, urmând să fie modernizată. Exproprierile sunt deja făcute în acest sens și există hotărârile de guvern necesare, a precizat generalul. Potrivit unor surse neoficiale, baza aeriană ar urma să aibă 600 de hectare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu