ALive Tvr Cluj – Auschwitz 70

Lansarea emoţionantă a unei cărţi cutremurătoare a avut loc recent la Muzeul de Artă din Cluj. Volumul ALive Tvr Cluj – Auschwitz 70 de ani, reunește, în paginile sale, transcrierea mărturiilor a șase supraviețuitori ai Holocaustului, intervievați de Thea Haimovitz, precum și a dialogurilor moderate de Sebesi Karen, realizate chiar în imediata apropiere a barăcilor de la Auschwitz și transmise în direct. Cei care au elaborat întregul concept jurnalistic și au coordonat acest proiect media, unic în istoria TVR sunt: Emilia Avram și Adrian Rozenberg, producătorii programului, precum și Mihaiela Ilea și Cristina Berceanu, coordonatorii transmisiilor din Studioul TVR Cluj.

Romeo Couți, jurnalist TV senior este coordonatorul întregului proiect “Mărturii din infernul Holocaustului”.

„Holocaustul a fost şi va rămâne o pată neagră în istoria secolului XX şi în întreaga istorie mondială. Tragedia poporului evreu este cu atât mai mare cu cât, cunoscându-i pe evrei cu adevărat, realizezi ce oameni valoroşi au fost şi sunt, ce potenţial formidabil de a schimba lumea şi de a face lucruri extraordinare…Sunt interviuri ample care trebuie citite cu toată durerea pe care o transmit şi neînţelegerea minţii omului normal pentru asemenea experimente oribile care s-au petrecut în istoria umanităţii”, scrie Doina Gradea, membru al Consiliului de administraţie al TVR în cuvântul înainte.

Volumul inaugurează seria proiectelor TVR Cluj reunite sub denumirea “TVR de colecție” care-și propune să aducă Arhiva de Aur pe rafturile bibliotecilor. Cărțile incluse în acest demers vor transpune în plan editorial materialele video realizate de TVR. Vorbitorii care au luat cuvântul la lansare au subliniat utilitatea unui astfel de exerciţiu de rememorare când în imediata noastră vecinătate constatăm că premierul Viktor Orban redeschide teme de discuţie şovine din perioada fascistă a Ungariei sub Miklos Horthy.

„Volumul de față reunește materialele unei inițiative în premieră în România. Ea a fost asumată de directorul Romeo Couți și colaboratorii săi de la Televiziunea Română – Studioul Teritorial Cluj, și constă în a transmite, cu asistență cât se poate de calificată, celebrarea a 70 de ani de la eliberarea, de către trupele sovietice, în cadrul acțiunilor aliaților din Cel de Al Doilea Război Mondial, a celui mai sinistru dintre lagărele de exterminare organizate de naziști în Europa Centrală și Răsăriteană. În cuprinsul volumului cititorul găsește atât mărturii ale unor supraviețuitori, cât și transmisiunile efective realizate de la Oswiecin – Auschwitz, inclusiv de la ceremoniile oficiale ale celebrării internaționale,” a spus fostul rector al UBB, Andrei Marga.

Distribuie:

Postaţi un comentariu