Abuzul împotriva femeilor, o problemă răspândită. În dezbatere publică, brățările electronice pentru agresori

Sexismul ucide | Foto: Dan Bodea

Adăposturi pentru victimele violenței domestice, brățări electronice pentru agresori și continuarea investigațiilor chiar dacă victimele și-au retras plângerile, cam acestea ar fi câteva dintre cele mai importante modificări de legislație cerute de cei care au participat evenimentul „Împreună pentru siguranța femeilor!”. Acesta a avut loc sâmbătă, 19 octombrie, în Cluj-Napoca evenimentul în semn de solidaritate cu cauza socială a prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor. Întâlnirea publică la care au participat doar câteva zeci de persoane s-a inspirat după marșul organizat în Bucuresti de către Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și Centrul Filia. Șirul evenimentelor dedicate combaterii violenței împotriva femeilor nu se oprește aici, iar în 25 noiembrie va debuta o campanie menită să atragă din nou atenția asupra acestui fenomen.

Pentru această campanie ce va debuta în 25 noiembrie, care marchează și ziua internațională a luptei împotriva violenței asupra femeilor, sunt preconizate o seamă de activități, printre care dezbateri, paneluri de discuții, teatru stradal și o serie de discuții publice. Noutatea acestei campanii constă în concentrarea asupra celor care sunt martori la fenomene de violență și la modalitatea de a acționa în astfel de situații, fiindcă adesea inacțiunea martorilor sau frica de a interveni pate avea efecte dramatice asupra victimelor violenței.

Protecție la Cluj-Napoca, 11 cazuri rezolvate

Din aprilie 2019 activează în Cluj-Napoca și un Centru de consiliere pentru victimele violenței domestice, aflat în subordinea Direcției de asistență socială și medicală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Centrul se află pe strada Maramureșului și scopul său este chiar prevenirea și combaterea violenței domestice. În cadrul centrului se derulează programe de consiliere și mediere pentru depășirea traumelor și a situațiilor de risc în care se află victimele. Centrul nu oferă și adăpost, ci doar servicii de consiliere și sprijin. De când s-a deschis, mai multe clujence au trecut pragul acestui centru, iar 11 dintre aceste cazuri au fost chiar și rezolvate.

După cum a explicat viceprimarul Olah Emese, „din aprilie 2019, de când s-a deschis centrul de consiliere, am avut la centru 43 de cazuri, dintre care 11 sunt fie rezolvate, fie în curs de încheiere. Spunem că un caz e încheiat în situația în care victima fie și-a retras plângerea, fie agresorul a fost înlăturat. Centrul se adresează victimelor violenței în familie, iar centrul oferă servicii de consiliere juridică și psihologică, iar activitatea este coordonată de un asistent social. Până acum nu am avut nicio situație în care agresorul să fie de sex feminin, fiindcă centrul nostru vizează toate situațiile de violență în familie“, a afirmat Olah Emese, viceprimar al orașului Cluj-Napoca.

În ceea ce privește posibilitatea de a se adăposti, în Cluj există și un Centru de prevenire și combatere a violenței în familie, aflat tot în subordinea Direcției de asistență socială și medicală, unde se oferă consiliere socială, familială, juridică și psihologică. În 2015, Asociația Atena Delphi a înființat și ea un centru dedicat femeilor agresate, oferind în mod gratuit servicii de găzduire temporară gratuită, consiliere și sprijin legal.

Convenția de la Istanbul, o realitate încă ireală în România

Participanții la marșul organizat la Cluj-Napoca săptămâna trecută au atras atenția că deși România a ratificat Convenția de la Istanbul, nu toate prevederile sale se regăsesc în legislația românească. Mai precis, lipsesc prevederile referitoare la continuare anchetei chiar și în cazul în femeile își retrag plângerea, monitorizarea agresorilor prin intermediul brățărilor electronice, dar și disponibilitatea locurilor în care femeile agresate să poată găsi adăpost atunci când au fost agresate.

Deputata independentă Oana Bîzgan s-a ocupat pe toată durata mandatului său de problema violenței de gen, a protecției copiilor și a politicilor de egalitate de gen. În opinia sa, în ultimii ani, s-au făcut pași semnificativi înainte în lupta împotriva violenței asupra femeilor: „România a făcut în ultimii ani pași importanți în ceea ce privește prevenirea și combaterea violenței domestice: alinierea României la Convenția de la Istanbul, din punct de vedere legislativ. În primul rând, am introdus ordinul de protecție provizoriu, care se poate obține pe loc, iar agresorul poate fi scos din locuință de către polițiști. Asta înseamnă că victima rămâne în propriul cămin, alături de copii și familie“, a explicat Oană Bîzgan.

Totuși, multe rămân încă de făcut. „Avem, însă, mare nevoie de realizarea centrelor de primire pentru acești agresori. Altfel ajungem în situația în care agresorul nu primește consilierea necesară și se întoarce cu același comportament. De asemenea, anul acesta MAI a pus în dezbatere publică proiectul pentru implementarea sistemului de supraveghere electronică – brățări pentru agresori – pe care îl așteptăm în Parlament și sper să fie implementat cât mai curând. Dar acești pași trebuie continuați pentru ca numărul cazurilor să se reducă până la dispariția totală a acestui flagel. Avem nevoie de mai mult sprijin pentru victime. Avem nevoie de adăposturi și centre unde acestea pot merge împreună cu copii (acolo unde este cazul), avem nevoie de fonduri pentru reintegrare socială și economică, în special. Până când nu ajungem la servicii integrate, care pot fi realizate doar prin colaborare instituțională și prin alocarea unor fonduri consistente, nu putem vorbi despre eforturi susținute pentru combaterea violenței împotriva femeilor“, a mai spus deputata independentă.

[stextbox id=’info’ defcaption=”true”]11.896 de infracțiuni din sfera violenței domestice au avut deja loc în primele 6 luni ale anului 2019, din care 8.396 de infracțiuni comise de soți și 3.500 comise de concubini. Conform statisticilor, 26% din omoruri au avut loc în familie în 2018, iar dintre acestea, 64% au avut ca victime femei și fete. Conform statisticilor, în România, 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puțin o dată în viață, iar 38.445 de fapte de violență în familie au fost sesizate la poliție doar în 2018,în instanță ajungând doar 1.360 inculpați. Doar în prima jumătate a anului 2019, au fost emise 3.616 ordine de protecție provizorii de către polițiști, iar alte 3.520 ordine de protecție au fost emise de instanțele de judecată în primele șase luni ale anului 2019.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu