7.000 de spectatori la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa organizat la Cluj: „Dictatorul” și „Furtuna”, cele mai vizionate spectacole

„Dictatorul”/ Foto: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Douăsprezece zile de teatru, șaisprezece trupe, douăzeci și șase de reprezentații și nouăsprezece întâlniri cu publicul sunt numerele cheie ale celei de-a 18-a ediții UTE Fest – Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa.

Festivalul, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, s-a desfășurat în perioada 19-30 noiembrie, iar publicul clujean a avut ocazia să vadă spectacole din Germania, Luxemburg, Republica Cehă, Italia, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Portugalia, Rusia și România.

La reprezentațiile din cadrul Festivalului au participat un număr de 7.100 spectatori, majoritatea spectacolelor fiind jucate cu casa închisă, se precizează în comunicatul transmis presei. Cei mai mulți spectatori au fost prezenți la spectacolele Dictatorul (Teatrul Vígszínház din Budapesta), Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare (Teatrul Bulandra) și Furtuna de William Shakespeare (Teatrul Național din Cluj).

Gábor Tompa, directorul Festivalului și președintele Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), a declarat în ultima zi de festival că este o mare bucurie faptul că după 11 ani de pauză acest festival a putut fi organizat. Gábor Tompa a mulțumit pentru prezență tuturor teatrelor, iar pentru profesionalism și implicare a mulțumit echipei de organizarea a Teatrului, traducătorilor, voluntarilor și nu în ultimul rând echipei tehnice. Președintele UTE și-a exprimat speranța că festivalul relansat la Cluj-Napoca va continua să fie organizat și anii următori de celelalte teatre membre UTE.

[stextbox id=’custom’]Uniunea Teatrelor din Europa (UTE – L’Union des Théatres de l’Europe) a fost fondată, în anul 1990, de către Giorgio Strehler, legendarul regizor al Piccolo Teatro din Milano și Odéon-Théâtre de l’Europe din Paris și Jack Lang, politician francez, Ministru al Culturii în Franța și apoi Ministru al Educației. Printre cei șapte membri fondatori s-a numărat și Teatrul Bulandra din București, care pe atunci se mândrea cu trupa creată de regizorul Liviu Ciulei. Din 2008, nici un oraș nu și-a mai asumat organizarea festivalului. Anul acesta, însă, festivalul a fost regândit și restructurat astfel încât să rămână principalul eveniment al UTE, într-un moment în care identitatea europeană este adesea pusă sub semnul întrebării. În anul 2008, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a devenit membru al Uniunii, aceasta numărând în prezent 34 de membri. Iar Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a fost ales, la adunarea generală de la Budapesta din mai 2018, președinte al UTE.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu