5G, viitorul e acum. Sorin Mihai Grindeanu: „Cluj-Napoca este un oraș fanion pentru introducerea tehnologiei 5G“

Imagine de la Conferința 5G - tehnologia ca vector al progresului, organizată sub egida ANCOM la CREIC Cluj-Napoca. | Foto: Dan Bodea

Ce este tehnologia 5G? Cum ne va influența viața? Câți bani și câte locuri de muncă va crea? Care sunt provocările legate de această tehnologie a viitorului? Tehnologia viitorului a fost tema unei dezbateri ce a avut loc miercuri dimineață la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) din Cluj-Napoca. Conferința 5G – tehnologia ca vector al progresului, organizată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a reunit experți, oameni politici și cadre universitare interesate de dezvoltarea și provocările acestei noi tehnologii. Gazde și invitați de onoare au fost Sorin Mihai Grindeanu, președintele ANCOM, Emil Boc, primarul Clujului, profesorul universitar Vasile Dâncu, Sergiu Nedevschi, prorector al Universității Tehnice Cluj, Mihai Moisescu-Goia,director executiv al DSP Cluj și Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Ce este 5G? Profesorul universitar Sergiu Nedevschi, prorector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, a explicat celor prezenți că 5G reprezintă dea de-a cincea generație de rețele, o revoluție în domeniul comunicațiilor și al tehnologiei, implicând conexiuni mai rapide, capacitate de transfer a datelor mai mare și o latență diminuată. 5G se utilizează mai ales pentru conexiunile dintre mașini, mai precis ca Internet al Lucrurilor (IOT), comunicații ultra fiabile cu latență redusă și bandă largă îmbunătățită.

Domeniile vizate de tehnologia 5G sunt multiple, precum comunitățile inteligente, industrie, servicii, tehnologii noi și inteligente, iar aplicațiile cele mai frecvente ale tehnologiei comunicației 5G includ conexiunea wireless la domiciliu și serviciile mobile de bandă largă. În ceea ce privește oportunitățile disponibile pentru educație și cercetare, prorectorul Universității Tehnice a amintit trei direcții principale de aplicare: dezvoltare și inovare, digitalizarea economiei și societății, apariția unor noi concepte de afaceri și producție.

Sociologul Vasile Dâncu, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu și Emil Boc, primar al Clujului. | Foto: Dan Bodea

5G, dezvoltare economică, 250.000 de joburi noi și creșterea veniturilor

Fost premier al României și actualul președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Sorin Mihai Grindeanu a deschis conferința susținând că „ne aflăm în pragul unui nou salt evoluționar. 5G este o evoluție firească pentru momentul în care se găsește societatea în zilele noastre. Această tehnologie 5G ne vor influența viața în mod profund“. În ceea ce privește strategia națională pentru implementarea tehnologiilor 5G, un proiect lansat de ANCOM spre consultare publică,conform calendarului de acțiuni, până la sfârșitul anului se va finaliza licitația pentru acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de frecvenţe vizate pentru furnizarea de comunicaţii fixe şi mobile asociate acestei tehnologii. Sorin Grindeanu a declarat că valoarea acestei licitații se ridică la aproximativ 580 de milioane de euro.

De ce 5G? Fostul premier a atras atenția că „implementarea 5G va genera dezvoltare economică, peste 250.000 de locuri de muncă noi, creșterea a veniturilor în mediul privat și public și altele“. Grindeanu a amintit și cât este vitală implicarea statului în introducerea aceste tehnologii, acest proiect de țară fiind „un job pentru mai multe instituții“.

Referitor la riscurile asociate tehnologiei 5G, președintele ANCOM a amintit că pe 20 august 2019 s-a semnat la București Memorandumul Washington, între ambasadorul României la Washington și ambasadorul SUA la București. Acest document oficial recomandă în mod explicit evaluarea riguroasă a furnizorilor pentru asigurarea deplină a securității implementării tehnologiei 5G.

La panelul moderat de Mihai Constantin au participat: Cristin Popa, director executiv al ANCOM, Vasile Dâncu, profesor universitar, Sorin Mihai Grindeanu, președinte ANCOM, Mihai Moisescu Goia, director executiv al DSP Cluj și Sergiu Nedevschi, prorector al Universității Tehnice Cluj. | Foto: Dan Bodea

Sociologul Vasile Dâncu: „5G, noua formă de convivialitate socială“

Deși România încă luptă să acopere distanțele dintre ea și alte state dezvoltate ale lumii, în ceea ce privește strategia națională de 5G ne aflăm printre primele state, la nivel global, în ceea ce privește sincronizarea cu dezvoltările acestei tehnologii la nivel mondial, dar, după cum amintește sociologul Vasile Dâncu, „nu trebuie să uităm că această revoluție 5G are foarte multe componente sociale și politice“.

Ce aduce 5G? Orașul devine un ghem al fluxurilor de circulație, însă trebuie să fim atenți, deoarece „această mare de conexiuni ar putea mări inegalitățile sociale din orașe, fiindcă dezvoltarea economică mărește inegalitățile, va crește distanța dintre indivizi și clase sociale. În acest context, 5G ține de strategii comerciale, dar și de strategiile de putere, iar asta e relevant pentru că deja practicile participative au fost înlocuite de abordările antreprenoriale, acolo unde deciziile respectă schema top-down. Trebuie să implementăm această tehnologie 5G, însă trebuie să ținem cont și de riscuri, pentru a le evita și pentru a face din 5G o nouă formă de convivialitate socială. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este cum se poate realiza cel mai optim această coabitare digitală între componenta umană și cea digitală?“, a explicat Vasile Dâncu, adăugând și că trebuie să fim atenți și la derapajele care pot apărea în era digitală.

Există azi probleme în ceea ce privește derapajele în modul în care este respectată libertatea indivizilor. O anumită întrebuințare a tehnologiei crește gradul de vulnerabilitate a indivizilor. Trebuie să găsim o formă prin care 5G să-i aducă pe oameni împreună și să încurajeze participarea socială, tocmai fiindcă este demonstrat deja că tehnologia digitală are capacitatea de a izola și separa indivizii“.

Rețeaua 5G pe telefon, test executat la CREIC Cluj-Napoca. | Foto: Dan Bodea

Participând la conferința organizată la CREIC, primarul Clujului, Emil Boc, a atras atenția asupra impactului pe care introducerea acestei tehnologii l-ar putea avea asupra dezvoltării orașului. „Din păcate, un oraș smart nu poate să reziste fără 5G. Asta e mai ales valabil pentru un oraș academic și de cercetare precum e Clujul. Trebuie să fim atenți să nu pierdem competiția cu viitorul și să ținem cont că 60% dintre studenții din ziua de astăzi vor lucra în 30% dintre joburile care azi încă nu există. O astfel de tehnologie va aduce mulți bani pentru orașe și guvern, dar este necesar să construim infrastructura necesară acestei tehnologii, altfel ea nu poate fi implementată“, a afirmat Emil Boc.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu