21 iunie – ziua cea mai lungă

21 iunie marchează începutul verii astronomice şi este ziua cea mai lungă din an.
Este momentul solstițiului de vară, când longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. În acest an, din punct de vedere astronomic, în România, fenomenul va avea loc la ora 13:51
Astăzi, Vom avea parte de 15 ore şi 32 de minute de zi şi de doar 8 ore şi 28 de minute de noapte.

Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o miscare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor. la momentul solstițiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27′ distanța unghiulară nord fața de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă.
În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Încă din antichitate, Solstiţiul de vară este prilej pentru ritualuri, vrăji şi diverse tradiţii, unele dintre ele păstrându-se şi în zilele noastre

Solstiţiul de vară este o vreme a purificării prin apă şi foc, un timp când spiritele pămantului şi cerului păşesc printre oameni. Se spune că, în această zi, pot fi găsite comori îmbelşugate în aur, iar invocarea zânelor şi vrăjitoarelor se făcea mai des decât în orice altă perioadă a anului. Peste câmpuri se poartă torţe pentru îndepăratarea dăunătorilor şi bolilor din grâne, iar vitele erau trecute prin foc pentru a se izgoni fapturi asemănatoare vampirilor.

La noi, venirea verii este marcată în tradiţia populară de Sărbătoarea Sânzienelor, în data de 24 iunie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu