Selecționerul s-a supărat pe presă: „Sunt mai român decât voi. Dacă aveți în curte jucători talentați, vin și îi culeg eu”

Foto: Dan Bodea

Conferința de presă de dinaintea meciului amical România-Chile, partidă care are loc marți, pe Cluj Arena, s-a transformat rapid într-un adevărat război al replicilor între selecționerul Cristoph Daum și jurnaliștii din sală. Supărat pe înrebările legate de inevitabila ratare a calificării la Mondialele din 2018, Daum a răbufnit și le-a reproșat jurnaliștilor că nu încurajează „procesul de reconstrucție început cu Răzvan Burleanu”, că nu prezintă lucrurile bune făcute de acesta sau că se concetrează doar pe ceea ce el a numit „povești false”. Momentul culminant a fost reprezentat de plecarea sa furtunoasă, care a survenit imediat după ce a răspuns la ultima întrebare, el plecând supărat în timp ce traducătorul încerca să mai redea în română mesajul lui Daum, care le reproșase jurnaliștilor că „uneori sunt mai român decât voi”.

Selecționerul României, Christoph Daum, a avut mai multe schimburi de replici cu jurnaliștii români prezenți la conferința de presă de dinaintea meciului cu Chile. Întrebat dacă mai crede în calificare dar și despre modul în care se raportează la o eventuală renegociere a contractului în condițiile în care a ratat calificarea la Mondialul din Rusia, Daum a răbufnit și le-a reproșat jurnaliștilor că nu prezintă lucruri bune făcute de către el și Răzvan Burleanu, el explicând că în astfel de situații „sunt mai român decât mulți dintre voi”. De asemenea, pe un ton ironic, Daum i-a spus unei jurnaliste că „dacă sunteți de părere că în curtea dumneavoastră sunt jucători talentați care cresc acolo, atunci spuneți-mi și voi veni eu să îi culeg”.

„Acestea nu mi se par a fi întrebări, ci afirmații. Dacă sunteți de părere că în curtea dumneavoastră sunt jucători talentați care cresc, atunci spuneți-mi și voi veni eu să îi culeg de acolo pentru a-i utiliza. Știți mai bine decât mine problemele fotbalului românesc și le știu și eu. Înainte de  începe acest drum am vorbit cu Florin Prunea care a spus că nu este un moment potrivit pentru că fotbalul românesc trece printr-o perioadă grea. Am vorbit cu Gheorghe Hagi, care mi-a spus că voi avea multe dificultăți. Lupescu mi-a spus că trebuia să îl sun să îmi spune că trecem printr-o perioada de reînnoire și că va fi foarte greu. Dacă ați evalua aceste schimbări din jurul naționalei dar și din națională, ați putea spune că vorbim despre un proces important pentru fotbalul românesc”, a spus selecționerul.

El a explicat că, în opinia sa, în contextul rezultatelor recente ale naționalei, schimbarea antrenorului nu este o soluție, Daum insistând pe faptul că procesul de formare a unei noi echipe necesită timp iar ceea ce el a numit „povești false” influențează în mod negativ acest proces.

„În primul rând, nu este o soluție ca acum să schimbi antrenorul. E ca și cum ai o barcă și schimbi căpitanul. Trebuie să schimbi cursul bărcii. Am făcut multe schimbări care încă nu se văd transpuse în rezultate. Este un proces și pot garanta că înțeleg acest proces și știu mulți oameni care mi-au spus să merg mai departe pentru că sunt integru și pentru că asta are nevoie fotbalul românesc. Poate că sunt unii oameni care sunt influențați de presa care atacă președintele și creează povești false despre oameni din federație. Vă pot spune doar spune despre Andrei Vochin că este un excelent profesionist care are grijă de structura federației ș i nu pune la îndoială nicio decizie a noastră și primește informații după ce noi le discutăm fără să se implice. El tot timpul lucreză la structură și nu interferează și face la fel cu restul selecționatelor și nu pune la îndoială niciodată cuvântul antrenorilor. Ar trebui să vă opriți din a-l ataca pe Andrei Vochin pentru că este inacceptabil și sunt minciuni construite care nu au sens”,

Întrebat cum vede faptul că este cel mai scump antrenor al reprezentativei din istoria echipei, Daum le-a explicat jurnaliștilor că nu a acceptat postul pentru bani, în condițiile în care, spune el, a refuzat mai multe oferte financiare mai favorabile decât cea actuală.

„Când ne-am întâlnit. Am vorbit despre 2022, nu despre calificarea în Rusia. Este cel mai mic contract din viața mea și am făcut-o pentru că cred în România. Nu m-am gândit la bani și am refuzat un contract cu 2 milioane de euro mai mult decât am acum. L-am refuzat pentru că cred că în jucătorii tineri cum este Sergiu Hanca. Este important ca în următorii trei ani să construim ceva, ceva care pentru viitoarea generație să fie un fundament pentru ca în viitor să putem concura cu Polonia. Cred că împreună putem obține mult, cred în suporteri și vom vedea ce se întâmplă mâine”, a mai spus Daum.

Daum a cedat nervos în momentul în care jurnaliștii au insistat pe lipsa rezultatelor din mandatul său de selecționer (Foto: Dan Bodea)

Toată lumea, de acord

Christoph Daum a explicat că nemulțumirile unor jucători, exprimate după partida cu Polonia, sunt reacții „la cald”.

„Dacă un jucător crede că jucăm prea defensiv, ne așezăm la masă și discutăm, dar dacă binele echipei primează în detrimentul dorinței personale, atunci facem ce e bine pentru echipă. Vă asigur că la toate discuțiile, toți jucătorii au agreat planul tactic pentru partida cu Polonia. Este dezamăgire și frustrare, dar au fost declarații la cald ale jucătorilor și nu cred că ar fi spus aceleași lucruri acum”, a spus neamțul.

Întrebat cum are de gând să abordeze amicalul cu Chile și dacă suporterii vor vedea o echipă ofensivă așa cum Daum a promis la începutul mandatului, selecționerul a explicat că el se referea atunci la un anumit tip de atitudine și nu neapărat la ideea de a marca foarte multe goluri.

„Nu vă pot garanta că vom fi ofensivi mâine. Nu am promis că vom fi o echipă care va ataca, ci am spus că ne dorim să fim o echipă care atacă mereu în sensul că atacul înseamnă să încerci să recuperezi balonul atunci când e la adversar și să ataci și atunci când nu ai mingea. Mă gândesc la atac în ideea ca jucătorii să fie activi și pro activi și să nu fie doar reactivi. Sunt tactici pe care le discut cu jucătorii mei”, a mai spus el.

Referitor la partida din preliminariile Cupei Mondiale 2018, pierdută scor 1-3 cu Polonia, Daum a declarat că la finalul meciului, selecționerul Poloniei i-a spus că s-a simțit foarte norocos în privința rezultatului.

„Puteam ataca mai mult, dar Polonia nu a avut multe șanse de gol și selecționerul lor mi-a spus că s-a simțit norocos pentru acel prim penalty pentru că a venit în momentul în care începeau să devină nervoși. Planul a fost să nu le dăm oportunități și pe măsură ce crește presiunea, să atacăm mai mult. La 0-1 nu am vrut să schimb major pentru că 0-1 nu înseamnă atât de mult”, a declarat selecționerul.

Răspuns pentru întrebarea nimănui

Christoph Daum a ținut să comenteze și un zvon apărut în presă, conform cărui ar fi avut o discuție cu un agent bulgar și ar fi criticat dur fotbalul românesc. Comentariul său a fost exprimat chiar la începutul conferinței, chiar dacă nimeni nu îi ceruse o reacție pe această temă. 

„Cred că există multe întrebări, dar vreau să dau o replică celor spuse în media cu privire la întâlnirea cu un agent bulgar și pot spune că nu am întâlnit niciun agent bulgar în Sofia sau București. Ar trebui să știți că spun adevărul. Nu trebuie să mă apăr sau să inventez ceva și vreau doar să spun că acel articol este o minciună construită. Este cel mult o opinie personală a acestui jurnalist. Este un atac la mine și președinte și pot să vă spun că Răzvan Burleanu își păstrează promisiunile. Nu au fost momente în care el să nu se țină de cuvânt și te poți baza pe el 100%. Cred că toată lumea știe opinia mea pozitivă despre România și când sunt întrebat despre fotbalul românesc spune că jucătorii de aici vor să fie reprezentativi pentru România și să fie adevărați ambasadori”, a mai spus el.

Postaţi un comentariu