Premieră cu zgomot și „claxoneală” în Piața Unirii. Directorul TIFF, indignat de nepăsarea autorităților clujene

Foto: Dan Bodea

Deși Primăria Cluj-Napoca a anunțat săptămâna trecută restricţii de circulaţie cu ocazia desfăşurării Festivalului de Film Transilvania, în cursul serii de luni, 5 iunie, în timpul proiecției premierei Povestea Iubirii în regia lui Radu Mihăileanu, mașinile au fost lăsate să circule sub pretextul că locuitorii orașului se întorc din mini vacanța de Rusalii.

În perioada 3 – 11 iunie 2017, între orele 21.30 -23.30 se va restricționa circulația rutieră  pe strada Napoca, str. Universității, Piața Unirii, latura de sud și Bd. Eroilor, transmitea Primăria Cluj-Napoca în data de 31 mai. Cu toate acestea, potrivit unei postări pe Facebook a directorului TIFF, mașinile au fost lăsate să circule fără probleme în perimetrul Pieței Unirii, deranjând cu zgomot și claxoane peste 3000 de oameni prezenți la proiecție.

„Nu contează că aducem business în oraș, toate astea pălesc atunci când vine vorba ca o dată pe an, zece zile, să creăm condiții civilizate de confort vizual și mai ales fonic spectatorilor care aleg să vadă film în Piața Unirii. Spre ex. aseară, spre finalul filmului, un moment tandru, liric între personaje a fost “spart” de claxoanele unui bou (probabil nu era clujean, altfel nu-mi explic). Stimați domni care luați decizii atât de “înțelepte”, poate vă stăm în gât în astea 10 zile, poate va doriți să plecăm din Piața Unirii (se rezolvă și asta dar va trebui dat socoteală clujenilor), poate vi se pare că merge să vezi filmul și așa, cu cârduri de mașini prin preajmă. Vă spun eu însă, nu se poate”, a transmis Tudor Giurgiu.

 

Mai jos puteți citi mesajul integral postat de directorul TIFF pe pagina personală de Facebook:

„Din nou 3000 de oameni aseară la proiecția cu “Povestea iubirii” din Piața Unirii, cu coadă imensă la bilete la intrare. Prima mare coproducție internaționala filmată (si) in Cluj sau in alte locuri din județ. Interes maxim, atmosferă festiva, emoții, adaug aici si prezenta uriasului actor care este Sir Derek Jacobi sau a regizorului Radu Mihăileanu. Ei bine, toate astea nu au fost de ajuns pentru a convinge Primăria sau/și Poliția rutieră că e inoportun să dea drumul circulației in jurul pieții, sub pretextul unui val de nestăvilit de clujeni care se reîntorc în oraș după vacanță. Ce s-o mai dregem, ne-am făcut de rahat! Adică nu conteaza ca facem un festival major care pune Clujul pe hartă (m-am întâlnit ieri cu un jurnalist de la Huffington Post Italia care era surprins că Clujul e total necunoscut în Italia), nu contează că aducem business în oraș, toate astea pălesc atunci când vine vorba ca o dată pe an, zece zile, să creăm condiții civilizate de confort vizual și mai ales fonic spectatorilor care aleg să vadă film în Piața Unirii. Spre ex. aseară, spre finalul filmului, un moment tandru, liric între personaje a fost “spart” de claxoanele unui bou (probabil nu era clujean, altfel nu-mi explic). Stimați domni care luați decizii atât de “înțelepte”, poate vă stăm în gât în astea 10 zile, poate va doriți să plecăm din Piața Unirii (se rezolva și asta dar va trebui dat socoteală clujenilor), poate vi se pare că merge să vezi filmul și așa, cu cârduri de mașini prin preajma. Vă spun eu însă, nu se poate. Eu vreau performanță și standarde înalte de calitate în festival. Știu că nu e neapărat ce vă preocupă și pe dvs dar noi așa am ajuns să facem un eveniment respectat în toată lumea. Daca vi se pare puțin, dați drumul la toată circulația în timpul filmelor, o să vină și Alain Delon să se bucure și el de zgomot și claxoneală. Dacă vă pasă, transmiteți-ne scuze și va fi ok. P.S. Nu-mi spuneți ca a fost o situație excepțională aseară, nu am văzut valuri sau cozi uriașe de mașini cum văd în București pe DN1 duminica seara post-vacanță. V-ați pripit și ați stricat un pic unul din evenimentele de vârf ale TIFF2017”.

Alocarea de la bugetul local al municipiului pentru ediția 2017 a Festivalului Internațional de Film Transilvania este de 1.400.000 de lei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu