Firmele clujene ar putea participa la reconstrucţia Irakului

Irakienii sunt interesaţi să facă afaceri la Cluj, dar şi ca firmele româneşti să participe la reconstrucţia acestei ţări. Excelenţa Sa, Omer Ahmed Karim Berzinji, Ambasadorul Republicii Irak la Bucureşti, vizitează în aceste zile Cluj-Napoca pentru a discuta cu autorităţile despre colaborarea în special în ceea ce priveşte mediul economic, universitar şi instituţional. Ambasadorul a avut deja întâlniri cu reprezentanţi ai municipalităţii şi ai Consiliului Judeţean Cluj.

“Temele de discuţie abordate în cadrul întâlnirii de astăzi de la Primărie s-au axat pe mediul academic, instituţional şi de afaceri, explorând de asemenea posibilitatea înfrăţirii municipiului Cluj-Napoca cu oraşul Kirkuk. Este prima vizită a Excelenţei Sale în municipiul nostru, iar cu această ocazie vor avea loc şi o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai mediului economic, ai clusterului din domeniul producţiei de mobilă şi ai clusterului pe agricultură, în vederea unei viitoare colaborări cu reprezentanţi ai mediului de afaceri irakian”, se arată în comunicatul de presă al primăriei clujene.

Clujul s-ar putea înfrăţi cu regiunea irakiană Kirkuk

Ambasadorul irakian s-a întâlnit şi cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu cu care a discutat despre iniţierea procedurilor necesare în vederea înfrăţirii Clujului cu regiunea irakiană Kirkuk, o regiune cu cica 1.600.000 de locuitori şi care este cunoscută în special datorită resurselor extrem de bogate de petrol. Delegaţiei irakiene i-a fost prezentat potenţialul economic şi de afaceri al judeţului Cluj. În cadrul discuţiilor referitoare la posibilităţile de colaborare concretă, au fost evocate parcurile industriale TETAROM fiind identificate o serie de oportunităţi inclusiv în domeniul construcţiilor, al agriculturii şi industriei ago-alimentare. Totodată, una dintre posibilităţile de colaborare s-a referit la mediul academic, partea irakiană fiind mai mult decât interesată de colaborarea cu universităţile clujene. ”Fiind o ţară aflată în plin proces de reconstrucţie şi dezvoltare economico-socială, Irakul reprezintă un partener de afaceri sustenabil şi de încredere, care are un potenţial enorm din perspectiva importantelor resurse ale subsolului pe care le deţine. Primele noastre demersuri vor viza încercarea de implicare a firmelor clujene din domeniu în reconstrucţia Kirkuk-ului dar şi colaborări în ceea ce priveşte sectorul agro-alimentar şi mediul academic”, a declarat Oleleu.

Guvernoratul Kirkuk reprezintă a patra regiune ca mărime din Irak şi are un pronunţat caracter multietnic şi multicultural, beneficiind de tradiţii străvechi şi o civilizaţie extrem de bogată ale cărei începuturi datează de acum mai bine de 10.000 de ani. Datorită resurselor de petrol şi a industriei construite în jurul acestora, regiunea beneficiază de un buget anual de circa 140 de miliarde de dolari, o sursă importantă de venituri reprezentând-o exportul de petrol.

Distribuie:

Postaţi un comentariu