E CFR-ist de-o viață. Merită o șansă!

Foto: Dan Bodea

Are doar 42 de ani și o salbă de medalii cât n-au adunat mulți antrenori cu nume din fotbalul românesc. Plăcut sau nu, cu carismă, sau fără, „greii” vestiarului din Gruia par să-l fi acceptat. A debutat pentru echipa feroviară în urmă cu mai bine de un sfert de secol și a fost la echipă în toate momentele importante, a ratat doar promovarea din 2004, în sezonul cu pricina fiind om de bază în echipa Gloriei Bistrița.

Cifrele și activitatea sportivă îl definesc ca fiind CFR-ist de-o viață și pe viață, iar acest lucru a contat enorm în ochii fostului patron, Arpad Paszkany. Dedicat trup și suflet grupării vișinii, Alin Minteuan mai trebuie doar să primească votul de încredere al actualului patron și a stafului administrativ, pentru că-l merită.

Omul din umbră
Alin Minteuan este omul momentului la CFR. Când toată lumea, inclusiv șefii lui, vorbesc de iminenta revenire a lui Dan Petrescu, văzut ca unicul și singurul om capabil să câștige un nou titlu de campioană și mai apoi să ducă echipa în grupele unei competiții continentale intercluburi, Minteuan își vede tăcut de treabă. Nu este genul care să vorbească mult, dar atunci când trebuie să țină un discurs cuvintele nu-l încurcă, semn că știe bine ce are de zis și mai ales de făcut.

S-a retras din activitatea sportivă în 2008, anul primului titlu pentru CFR. N-a fost om de bază cum se spune, dar a bifat 18 partide în sezonul istoric pentru gruparea feroviară 2007/2008. De atunci a stat mereu în umbra tuturor tehnicienilor care au trecut prin Gruia. Mai degrabă taciturn, fără „păreri personale” care să deranjeze, lui Minteuan i s-a prelungit contractul cu fiecare scadență.

În general a făcut parte din staff, mereu unul dintre secunzii lui Andone, Costa, Conceicao și ceilalți. A fost și principal la echipa a doua a clubului. Ar fi putut să fie și team manager și director sportiv, orice, atâta vreme cât I se dădea posibilitatea să stea lângă „ai lui”. Primul mandat de antrenor principal i s-a oferit în noiembrie 2010. Era și atunci, ca și în 2019, secundul portughezului Antonio Conceicao.

În calitate de principal a bifat 19 meciuri pe banca CFR-ului, 18 în campionat (între etapele 17-34) și unul în Liga Campionilor. Apoi, din lipsă de rezultate, a fost demis, în locul lui fiind numit un alt portughez, cu nume de această dată, Jorge Costa. Fostul mare fotbalist al lui FC Porto a fost și el un pasager rătăcit prin Gruia, semeni altor antrenori cu ștaif. Minteuan a continuat să muncească la CFR și după demiterea lui Costa.

A câștigat 7 trofee
Aproape necunoscut pentru suporterii mai tineri ai CFR-ului, Alin Minteuan este un fost fotbalist care a adunat 205 meciuri în Liga 1 și 77 de partide în prima ligă a statului Israel. A început fotbalul la CFR și tot pentru gruparea din Gruia a debutat în sezonul 1993/1994 în Divizia B, cum se numea la acea vrele eșalonul secund. În 1998 avea să ajungă la Rapid alături de care a cucerit primul său titlu de campion.

Nu s-a adaptat în Giulești, așa că la jumătatea sezonului avea să fie transferat la Gloria Bistrița, după doar patru meciuri sub Podul Grant. Au urmat Hapeol Haifa, din nou Gloria Bistrița, apoi Hapoel Beer Sheva și în sfârșit întoarcerea acasă, la CFR. În perioada 2005-2008, Alin Minteuan a fost martorul ascensiunii echipei feroviare.

Primul sezon (2005/2006) l-a terminat pe locul 5. A urmat primul podium din istoria CFR-ului (sezonul 2006/2007) și titlul mult visat în 2008. În același an Minteuan cucerea și Cupa României și punea capăt carierei sportive, dedicându-se celei de tehnician. De atunci și până în prezent, celor trei trofee cucerite ca jucător li s-au adăugat încă două Cupe și Două Supercupe, în 2009 și 2010. Doar ultimul titlu, cel de anul trecut, nu și-l poate trece în CV, fostul antrenor Dan Petrescu nefiind de acord ca Minteuan să facă parte din staff-ul lui.

Trei din trei, la zero
Alin Minteuan a debutat în cel de al doilea mandat pe banca CFR-ului într-un meci greu, în deplasare, cu Poli Iași. Moldovenii încă sperau la o calificare în play-off. CFR-ul traversa o perioadă mai puțin bună. Conceicao a fost demis fără ca administratorii clubului să aibă o variantă reală de înlocuire a portughezului, așa că Minteuan a fost soluția de compromis și la îndemână.

Inspirat, Minteuan l-a aruncat în luptă pe George Țucudean în ultimul minut de joc de la Iași. O schimbare mai degrabă la trecerea timpului. Era 0-0 și CFR-ul în grafic. Numai că Țucudean e din alt aluat, asemeni antrenorului Minteuan. Fotbalistul a înscris și i-a oferit debutul perfect lui Minteuan. A urmat meciurile din Cupă și din Liga 1 cu Sepsi.

Același rezultat, 1-0 pentru CFR. Interimarul care urma să se dea la o parte pentru a-i face loc lui Dan Petrescu a obținut mai mult decât s-ar fi așteptat oricine din club. Trei victori scurte, la zero. Locul 1 la finalul sezonului regulat și calificare în semifinalele Cupei. Dacă nu e suficient pentru a-l lăsa să termine ce au început alții, atunci să vină Dan Petrescu.

6 trofee a câștigat Alin Minteuan ca jucător sau antrenor secund al CFR-ului (un titlu de campioană, trei Cupe și două Supercupe)

„Pe viaţă am contract cu CFR-ul! Pe viaţă! Şi în acte și unde vreţi voi. Pe viaţă sunt la CFR! Eram secundul lui Conceicao când a fost demis prima dată. Mulţi nu înţeleg aceste decizii, dar cei din interior ştiu mai mult. Sunt copilul CFR-ului, aici am crescut, nu putem să dăm asta la o parte, voi răspunde întotdeauna prezent când mi se va cere”, Alin Minteuan, antrenor interimar CFR Cluj

Postaţi un comentariu