Clujul are cea mai mare pictură murală din România: Omul Micro Macro Cosmos dă viață spațiului industrial abandonat de pe Horea nr.33

Foto: Cristina Beligăr

Clujul se poate mândri cu cea mai mare pictură murală din România după ce lucrarea cunoscuților artiști stradali Kero și Ocu a fost finalizată cu succes, în cadrul evenimentului organizat de platforma Urbannect, în fostul depozit al Prodvinalco, de pe strada Horea nr.33. La începutul lunii mai, cea mai mare pictură murală din București, Listen, creație a artiștilor de la Sweet Damage Crew și care avea o suprafață de peste 350 de metri pătrați, a fost ștearsă în urma încheierii contractului cu proprietarul clădirii. Astfel, Omul Micro Macro Cosmos din Cluj poate fi considerată, începând de astăzi, 12 mai, cea mai mare pictură murală din România.

Foto: Cristina Beligăr

Pictat pe o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați, Omul Micro Macro Cosmos poate fi văzut în curtea interioară a depozitului Prodvinalco, pe unul dintre pereții laterali ai spațiului industrial. Realizarea lucrării a necesitat efortul a patru persoane care, pe durata a trei zile au folosit în jur de 50 de litri de vopsea și 100 de spray-uri pentru a finaliza o pictură spectaculoasă atât din punct de vedere artistic, cât și al proporțiilor sale. Vopseaua a fost aplicată abia după ce suprafața peretelui a fost amorsată.

„Din foarte multe lucrări ale noastre reiese ideea de micro/macro într-un fel, sau altul. Este o cale pe care o urmăm. Așa că am lucrat pe această idee de naștere a Universului, de Big Bang. Ne-am gândit că totul se rezumă la naștere și aceasta e energia care propagă următorul nivel. Toată expansiunea Universului se reduce la crearea unui copil, de fapt. Corpul uman este un univers pentru celulele noastre, noi pentru Pământ suntem doar niște particule, iar Planeta Pământ este altă particulă din tot Universul”, a explicat Kero la finalul ultimei zile de lucru.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Alături de colega lui de echipă, Kero a încercat să imagineze pe suprafața Omului Micro Macro Cosmos planetele Sistemului Solar cu trimitere la simbolurile lor în astrologie, însă văzute în cheie personală. Realizarea lucrării a necesitat trei zile, dintre care o zi a fost dedicată schițării formei inițiale. Condițiile de lucru nu au fost tocmai comode. Cei doi artiști și-au petrecut ultimele trei zile, aproape în permanență, la o înălțime de aproximativ 17 metri.

„A fost clar cel mai mare proiect al meu și un bun prilej de a învăța multe de la Kero. Ne-am imaginat Universul și expansiunea lui rapidă ca pe un adolescent a cărui dezvoltare este similară cu cea a Universului. Ce e sus, e și jos, ce e înăuntru e și afară. Este vorba de unitate, dualitate”, a explicat Ocu. Unul dintre mesajele principale ale desenului realizat de cei doi artiști stradali este de a privi lumea cu inima, motiv pentru care în partea stângă a formei umane, acolo unde în mod normal se regăsește inima, artiștii au desenat un ochi. Soarele, incandescent și luminos este și el unul dintre elementele cheie ale lucrării.   

„Mie întotdeauna mi s-a părut că Soarele este foarte feminin și atunci am ales să îl desenez din curbe, fără nici un colț”, a completat artista. Potrivit acesteia, mult din greul lucrării l-a dus Kero, ajutat la munca fizică de alți doi prieteni.

Elementul final al picturii murale a fost desenarea titlului cu litere în oglindă și reprezentarea semnăturilor celor doi artiști.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Citiți și:

Artiștii galeriei de street art „Launloc” dau culoare Clujului: E timpul tramvaielor colorate!

Artiștii galeriei de street art „Launloc” își cer drepturile: Lăsați-ne să colorăm Clujul!

Clujul, regenerat vizual de artiștii stradali: Tramvaie transformate în galerii de artă și picturi murale în cartiere

A început Art & Fun Days: Fost depozit al Prodvinalco, transformat temporar în spațiu cultural

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Capraru Adrian says:

    Gresit. Cea mai mare pictura murala este in Sanmihaiul Roman la care de asemenea am participat si este o scoala de peste 1300 metri patrati.

Postaţi un comentariu