Visul Ligii Campionilor și-un sac cu bani pentru revenirea lui „Super Dan”

Foto: Dan Bodea

Cei mai mulți specialiști, ba chiar și majoritatea suporterilor, spun despre Dan Petrescu că este genul de antrenor care „ucide” fotbalul. Echipele pregătite de Petrescu nu joacă spectaculos, dar în palmaresul fostului internaționale regăsim două titluri de campion, o Supercupă a României și o Cupă a Chinei. O fi mult, o fi puțin? Ceea ce nimeni nu poate trece cu vederea este însă, organizarea exemplară în joc, o defensivă de fier și un atac extrem de eficient. Acestea au fost mereu calitățile pe care Dan Petrescu le-a imprimat echipelor pe care le-a pregătit. „Super Dan” s-a întors și are la dispoziție opt etape pentru a-și adăuga în CV al treilea titlu.

În club nu toți vorbesc aceiași limbă
Niciun antrenor care a lucrat în ultimii 15 ani la CFR nu s-a bucurat de atâta capital de încredere precum Dan Petrescu. Tehnicianul de 51 de ani a fost dorit cu orice chip de finanțatorul Nelu varga, iar omul cu banii din Gruia nu s-a lăsat până nu și-a văzut visul împlinit. N-a contat faptul că Antonio Conceicao a dus echipa pe primul loc. N-au contat nici cele cinci victorii consecutive ale echipei cu interimarul Alin Minteuan pe bancă. Pofta cea mai mare a finanțatorului este să fie la masa bogaților, în grupele unei competiții continentale.

Sigur, ar fi de preferat Liga Campionilor de unde vin multe milioane de euro, dar nici cele aproximativ 10 milioane din Europa League nu sunt de lepădat, în contextul în care CFR-ul trebuie să se autofinanțeze. Până să se întoarcă Petrescu la Cluj, oficialii grupării feroviare avea fiecare opinia lui cu privire la poziția de antrenor a echipei. Directorul sportiv Daniel Stanciu îi dădea credit lui Conceicao, apoi când a văzut că nu are niciun cuvânt de spus în fața patronului l-a susținut, fie și formal, pe Minteuan.

La polul opus, managerul Bogdan Mara a fost mereu tranșant și a insistat pe ideea revenirii lui Petrescu la CFR. Mara nu a negat niciodată că a discutat permanent cu Dan Petrescu, după ce antrenorul a retrogradat în liga secundă a Chinei cu Guizhou, și până la urmă „Super Dan” a acceptat propunerea de a se întoarce în Gruia.

Foto: Dan Bodea

„Nu știam de ce mă vor întruna, mai ales că echipa mergea bine, avea rezultate. Nu eram sigur dacă era bine să mă întorc și de aceea au decurs așa greu și negocierile. Dar, când patronul pleacă în Dubai, unde eu eram în vacanță și apoi te trezești cu el la ușă, înseamnă că într-adevăr te vrea și atunci e clar că trebuie să mergi, nu mai ai cum să refuzi. Nu, că mă simt obligat, dar când te vrea cineva cu adevărat, trebuie să mergi”, a dezvăluit Dan Petrescu principalul motiv pentru care a acceptat să revină în Liga 1.

Argumente cât un sac cu bani
Este destul de evident că nimeni nu-i poate reproșa prea multe lui Dan Petrescu. În primul mandat pe banca CFR-ului, între iunie 2017 şi iunie 2018, tehnicianul nu a făcut economii. A transferat mai mult de o echipă, dar a cucerit titlul. Acesta este și argumentul principal pentru care Petrescu a fost dorit înapoi cu orice chip. Știe toată lumea că este un antrenor scump, dar odată plecat de la CFR a lăsat în urmă un patron măcinat de întrebarea: „Dacă rămânea, nu cumva jucam în grupele Ligii Campionilor?”.

Așa se face că oferta revenirii a fost pe măsura pretențiilor lui „Super Dan”. 50.000 de euro salariu lunar (adică 600.000 de euro pe an), mai mult cu 50% decât în primul mandat. O primă de aproximativ 500.000 de euro pentru câștigarea campionatului și încă un milion de euro pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor sau Europa League. O „sumă la semnătură” și alte câteva bonusuri se traduc printr-o remunerație pe care nici cei mai mulți dintre antrenorii din Zona Golfului nu o încasează de la miliardarii lumii.

Chiar dacă cifrele de mai sus nu sunt oficiale, ele au fost enunțate atât de des în spațiul public, încât, mergând pe principiul nu iese fum fără foc, e clar că Dan Petrescu nu a revenit în Gruia pentru un pumn de bani. Poate pentru glorie, știut fiind că tehnicianul care a adus ultimul titlu în vitrina clubului feroviar este genul de antrenor care se hrănește cu adrenalină. Iar gloria înseamnă bani, cheltuiți și încasați.

Și-a asigurat „spatele”
Numai în pielea lui Alin Minteuan să nu fii. Omul care a câștigat toate meciurile în scurtul său mandat de interimar (cinci din cinci, patru în campionat și unul în Cupă), a fost înlocuit fără nicio remușcare de oficialii grupării campioane. Înlăturarea lui vine însă, și cu o veste bună. Noul șef din Gruia îl vrea pe bancă, în calitate de secund. Însă, și acest gest poate fi interpretat ca un alibii al lui Dan Petrescu. În cazul în care va rata câștigarea campionatului e bine să fie mereu cineva alături care să „încaseze”.

La înfrângeri, explicații se vor găsi mereu. Așa că nu trebuie să mire pe nimeni că „Super Dan” l-a ofertat să facă parte din echipa lui tehnică. „Cu Alin Minteuan am vorbit încă din prima zi, de cum am ajuns la stadion. L-am felicitat pentru rezultatele pe care le-a avut și i-am transmis că aș vrea să lucreze alături de mine. E normal, am nevoie de el, pentru că el a stat mereu lângă echipă”, este declarația cu dus și întors a lui Petrescu, recunoscut ca un antrenor care ia un trofeu și caută imediat o nouă provocare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu