UEFA a întins o mână de ajutor CFR-ului, dar clubul este pe marginea prăpastiei

Foto: Dan Bodea

CFR Cluj și Camera Independentă de Control Financiar al Cluburilor de Fotbal afiliate la UEFA (CFCB) au ajuns, miercuri, 19 iunie,, la un acord privind amenda pe care campioana Ligii 1 o va achita către forul european din cauza încălcării acordului de fair-play-ului financiar. Odată cu încheierea acestui acord CFR este de acord să plătească o sumă totală de 200.000 €, care va fi reținută din orice venituri pe care le va obține din participarea la competițiile UEFA (Liga Campionilor sau Europa League), în sezonul 2019/2020.

De asemenea, CFR Cluj se angajează să se conformeze complet regulii de rentabilitate financiară pentru perioada de monitorizare pe durata sezonului 2019/2020 (sunt luați în calcul anii financiari care se încheie în 2017, 2018 și 2019). În plus, campioana Ligii 1 va fi supusă unei limitări a numărului de jucători pe care îl poate include pe lista A în scopul participării la competițiile UEFA. În mod specific, pentru sezonul 2019/2020, CFR poate înscrie un număr maxim de 23 de jucători pe lista A, în loc de maximul potențial de 25 de jucători, așa cum se prevede în regulamentele relevante privind concurența. În aceeași situație se mai regăsesc cluburile Galatasaray Istanbul, FK Kairat Almaty, Olympique Marseille, Maccabi Tel Aviv și FC Porto.

CFR Cluj a fost deferită camerei de judecată a Corpului de Control Financiar al Cluburilor (CFCB) din cadrul UEFA, încă din 2014, din cauza datoriilor pe care gruparea feroviară le înregistrează către alte cluburi, angajați sau foști angajați și autorități. Mai mult, în loc să se redreseze financiar clubul din Gruia continuă să producă datorii de ordinul milioanelor de euro.

Astfel, CFR Cluj a încheiat anul fiscal 2018 cu pierderi de aproximativ 7,5 milioane de euro la care se adaugă o datorie uriașă, din 2014 încoace, de aproximativ 11 milioane de euro, către diverse firme, alte cluburi, angajați sau foști angajați și autoritățile financiare din România. Cum nici situația financiară pe anul în curs nu este una deloc fericită, CFR este obligată să se califice în grupele unei competiții europene.

Spre exemplu, din participarea în grupele UEFA Europa League feroviarii ar putea atrage fonduri în sumă de aproximativ 10-13 milioane de euro. O prezență în grupele Ligii Campionilor ar dubla veniturile vișiniilor, acestea fiind estimate la 20-25 de milioane de euro. Ratarea calificării în faza grupelor într-una dintre cele două competiții continentale intercluburi ar aduce clubul din Gruia în imposibilitatea de a-și plăti  în primul rând antrenorul și, pe cale de consecință, ar urma plecarea lui Dan Petrescu de la CFR.

Conform contractului semnat între club și Petrescu, la sfârșitul lunii martie a acestui an, „Bursucul” este remunerat cu 20.000 de euro pe lună și are două clauze extrem de costisitoare. Astfel, în cazul în care CFR se va califica în grupele Ligii Campionilor bonusul lui Dan Petrescu este de 1 milion de euro. Suma pe care antrenorul o va încasa în eventualitatea calificării echipei în grupele Europa League este semnificativ mai mică, adică jumătate (500.000 de euro).

Reamintim că CFR va întâlni formația FC Astana în primul tur preliminar al Ligii Campionilor, în dublă manșă, în 9 sau 10 iulie, primul meci este în Kazahstan, returul fiind programat o săptămână mai târziu, 16/17 iulie, la Cluj. Dacă va trece de Astana, CFR o va înfrunta pe Maccabi Tel Aviv, grupare aflată și ea sub controlul financiar al UEFA, tot din cauza încălcării acordului de fairplay financiar.

Distribuie:

Postaţi un comentariu