„U” Cluj, o echipă cum nu e alta (II)

Foto: Dan Bodea

Universitatea Cluj s-a lovit de multe neajunsuri în cei aproape 100 de ani de istorie, dar de talente și de suporteri nu a dus niciodată lipsă. În tricoul alb cu U pe piept s-au format, au explodat, s-au remarcat sau au făcut pasul spre glorie mulți jucători. De la Aurel Guga, în anii ’20, primul căpitan al naționalei României, până la Dorin Goga, în zilele noastre. Conturată discret de Ioan Ovidiu Sabău, o personalitate a fotbalului românesc ce nu mai are nevoie de nicio prezentare, ba am putea spune că este cel mai valoros produs al lui ”U”, vechea echipă a Clujului capătă noi contururi. În urmă cu exact doi ani Universitatea pornea la drum în Liga a II-a cu ceea ce suporterii au numit ”Copiii Clujului”. Doar trei dintre ei mai îmbracă azi tricoul lui ”U”. Numărul precedent al Transilvania Reporter l-am dedicat veteranilor Universității. Azi este ediția în care îi cunoaștem pe noii copiii ai lui ”U”.

Supraviețuitorii Hîmpea, Ursu și Manu

Darius Hîmpea, Octavian Ursu și Victor manu sunt ultimii jucători care mai amintesc de ”Copiii Clujului”. Între timp, Hîmpea a fost anunțat că este lider să-și caute echipă. Fotbalistul ajuns la 22 de ani nu pare să fi reușit să le ia ochii antrenorului Adrian Falub și managerului general Neluțu Sabău. Dintre cei trei Victor Manu este și cel mai tânăr. Are doar 20 de ani și este clujean autentic. Este genul de fotbalist pentru care talentul și răbdarea au jucat un rol esențial în evoluția sa. A ajuns la seniori odată cu momentul reorganizării clubului, înainte de acest moment preferând să joace în Liga Elitelor deși, se pregătește de vreo doi ani cu prima echipă. Azi este văzut ca una dintre cele mai mari speranțe a Universității. În sfârșit, Octavian Ursu, este unul dintre ”rebelii” care au părăsit pe ”U” la finalul campionatului 2015/2016, când clubul a intrat practic în faliment. S-a întors acasă în această vară după un periplu eșuat la Olimpia Satu Mare. Octavian Ursu are 23 de ani și este un jucător crescut de ”U”. A evoluat la juniori, la echipa a doua, apoi în lotul seniorilor și, mai târziu, în Liga a II-a. Este un fotbalist încă în faza de maturizare dar care are calitate și talent, calități care l-au impus treptat în garnitura de bază a lui Adrian Falub.

Nu toți sunt de ”U”, dar există potențial

Alături de Darius Hîmpea, imediat ce s-a tras cortina peste prima parte a sezonului 2017/2018 al Ligii a III-a, au mai plecat de la Universitatea alți patru jucători. Marius Ionescu, Darius Irimie, Robert Moldoveanu și Alexandru Trancă. Adus de la Unirea Jucu, Marius Ionescu nu s-a adaptat rigorilor de la ”U”. Probabil și vârsta 25 de ani), a fost un factor decisiv în decizia conducerii de a renunța la serviciile lui. Fost semifinalist în Liga Elitelor cu Universitatea, Darius Irimie (19 ani), mai are încă de așteptat până să fie un jucător esențial pentru alb-negri. Nici Robert Moldoveanu, adus în această vară de la Cernavodă, nu își va relua pregătirea de primăvară sub Conducerea lui Falub. Cel de al patrulea ”disponibilizat” este Alexandru Trancă. Născut în 1988 tânărul fotbalist venit și el în această toamnă de la Viitorul Constanța, s-a adaptat perfect la Cluj, dar nu în echipa de fotbal. Viața extra-sportivă, extrem de agitată a mijlocașului nu se potrivește cu ceea ce și-a propus să implementeze Ioan Ovidiu Sabău la clubul universitar. Venirile și plecările din lotul unei echipe sportive sunt un ciclu firesc. Dacă ”U” a anunțat deja despărțirea de jucătorii amintiți, trebuie remarcat și faptul că în continuare sub comanda lui Adrian Falub au rămas câți tineri de mare viitor. Hațiegan, Telcean, Chiș, portaii Dinu, Rareș și Andrei Pop, Micaș, Hordouan sau Gîț sunt doar câteva exemple.

„Bătrâni” sunt, dar în față e viitorul

Principala preocupare a conducerii Universității Cluj este crearea unei baze sportive în care să se pregătească viitorii performeri în alb și negru. Baza sportivă cu terenuri de  antrenament, sală de forță, restaurant și camere de cantonament, în valoare de circa 2 milioane de euro, pe care “U” intenționează să o amenajeze în Sălicea poate deveni realitate, cu atât mai mult cu cât Consiliul Local al comunei Ciurila și-a dat, încă din luna februarie a acestui an, un acord de principiu pentru cedarea terenului de aproape 4 hectare necesar realizării proiectului. ”Un club sportiv fără o bază proprie de pregătire nu are viitor. Am susținut de la începutul implicării mele în clubul Universitatea acest proiect.

Este obiectivul meu principal. Cei care vor să ajute într-adevăr echipa trebuie să înțeleagă că că baza sportivă şi centrul de copii trebuie să fie o prioritate pentru club”, spune Ioan Ovidiu Sabău, managerul general al Universității. Acolo, la Sălicea, ”U” Cluj ar urma să concentreze cei mai talentați jucători din zonă. Prioritate vor avea cei născuți în județ, dar nici tinerii din județele limitrofe nu vor fi ignorați.

”În primul rând trebuie să epuizăm tot ce înseamnă copii și tineri din județ. Sunt foarte mulți copii talentați și în zona Turda și în zona Dej-Gherla și în Sălaj sau Maramureș. Pe unii dintre ei i-am văzut, pe alții o să-i descoperim pe rând”, a completat Sabău. Managerul general al Universității nu ascunde nici faptul că își va extinde aria de căutare a jucătorilor cu potențial și la alte școli de fotbal. Începând cu această toamnă s-a semnat un parteneriat cu școala ”Luceafărul”, campioana țării la copii născuți în 2005. Următorul pas este chiar parafarea unui parteneriat identic cu Academia de Fotbal ”Gheorghe Hagi”. Inițiativa s-ar putea finaliza înainte de sfârșitul acestui an, practic după ce și Liga 1, respectiv Viitorul Constanța, vor intra în vacanță. ”Gică Hagi formează foarte mulți jucători. Aria lui de selecție este națională, iar oamenii de la academia lui au ochiul format, văd talentul tinerilor. Apoi, la Academie sunt instruiți, pregătiți din toate punctele de vedere. Joacă meciuri la diverse niveluri, participă la turnee internaționale foarte puternice, normal că și eu mi-aș dori jucători de la Viitorul. Chiar am decis împreună cu conducerea să inițiem o colaborare pe termen lung. Nu desconsiderăm competiția în care suntem angrenați, dar în perspectivă trebuie să lucrăm încă din iarnă la ceea ce înseamnă Liga a II-a”, a încheiat Sabău.

[stextbox id=’custom’]

Lotul ”U” Cluj 2015 (echipa numită neoficial ”Copiii Clujului”

Portari: Niczuly, Vaida, Țicrea

Fundaşi: Martac, Molnar, Dulap, Mutu, Coc, Crișan, Morar, Manu, F. Cordoș

Mijlocaşi: Tarcea, Boboc, Patrik Popescu, Marian Popescu, Greu, Vescan, Hâmpea, Cândea, Calcan, Kovacs

Atacanţi: Schieb, Butean, Ursu.

Antrenor: Marius Popescu.

Lotul ”U” Cluj 2017

Portari: Albuț, R. Pop, Dinu, A. Pop

Fundași: Manu, Telcean, Chiș, Abrudan, Ionescu, Irimie, Hîmpea, A. Cordoș

Mijlocași: Micaș, Trancă, Gîț, Hordouan, Giurgiu, Florescu, Onicaș, Ursu, Takacs, Greu, Moldoveanu

Atacanți: Lemnaru, Hațiegan, Goga, Lemac.

Antrenor: Adrian Falub (”U” a început campionatul cu Marius Popescu, demis la jumătatea lunii septembrie).

Jucătorii marcați cu bold sunt singurii din lotul 2015 care au făcut parte (cel puțin până în decembrie 2017, cum este cazul lui Hîmpea), sau mai fac parte din lotul actual al Universității.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu