Tic-tac, tic-tac a venit momentul adevărului

Foto: Dan Bodea

Suporterii Universității Cluj și cei sibieni, deopotrivă, numără orele rămase până la manșa tur a barajului de menținere/promovare în Liga 1. Programată inițial, sâmbătă, 8 iunie, de la ora 20:00, pe Cluj Arena, întâlnirea a fost reprogramată a doua zi, duminică, 9 iunie, de la ora 18:00.

Pentru ”U” triumful în disputa cu FC Hermannstadt are conotații istorice. „Șepcile roșii” celebrează în acest an Centenarul, iar promovarea în primul eșalon reprezintă visul suporterilor de a-și susține echipa în elita fotbalului românesc. Pentru sibieni miza e mult mai mare. O retrogradare ar putea însemna începutul sfârșitului.

Altfel de „lapte și miere”
Fără susținerea financiară asigurată de televiziunile care oferă cu generozitate milioane de euro pentru „mai nimic”, FC Hermannstadt ar putea urma calea altor cluburi vremelnice, precum Victoria Brănești, CS Otopeni și exemplele ar putea continua. Înființată în 2015, AFC Hermannstadt este o echipă care și-a trăit intens, deocamdată, singurul sezon în Liga 1. A promovat pe prima scenă la finalul stagiunii 2017/2018, un sezon memorabil pentru sibieni care au disputat și finala Cupei României.

În Liga 1 nu se pot lăuda cu mari realizări. Câte un rezultat de egalitate la Craiova, 1-1 cu Universitatea, respectiv la Cluj, 1-1 cu CFR, și succesul în fața Viitorului din Constanța (scor 1-0), sunt singurele performanțe ale unui sezon încheiat totuși cu o victorie eroică, 2-1 cu Dunărea Călărași, printr-un gol marcat în minutul 90+6. De altfel, antrenorul sibienilor, Vasile Miriuță, nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume la finalul ultimului joc.

„Multă lume nu știe. Ai condiții de liga a patra și vrei să rămâi în Liga 1. E o minune că mai jucăm încă barajul. Vor fi două meciuri extrem de grele la baraj. U Cluj e o echipă cu tradiție, chiar am mulți prieteni la U. Le-am și zis că era mai bine pentru ei să fi promovat direct. Vor fi două meciuri extraordinar de grele”, a tunat tehnicianul celor de la FC Hermannstadt. Cuvintele lui Miriuță sunt acoperite perfect de (ne)realizările celor care conduc clubul sibian.

FC Hermannstadt a jucat majoritatea meciurilor de „acasă” la Pitești, Târgu Mureș, sau Cluj, pentru că arena promisă nu a reprezentat niciodată o prioritate pentru autorități. Stadionul din Sibiu este de fapt o tribună „modernizată” cu un strat de var, o bucată de peluză și un gazon mai rău ca al unei echipe sătești. În ciuda problemelor administrative FC Hermannstadt pornește, statistic, cu prima șansă la baraj.

În lotul lui Miriuță îi regăsim pe fostul internațional Alexandru Mățel (17 meciuri pentru naționala României), experimentatul Răzvan Dâlbea (aproape 130 de meciuri în Liga 1), Cătălin Căbuz, al doilea portar al naționalei de tineret a României și golgheterul Juhvel Tsoumou, autor a șapte goluri pentru sibieni în acest campionat.

Foto: Dan Bodea

Vă pupă Tati
Vasile Miriuță are un caracter aparte. Maramureșeanul este singurul antrenor din România care a avut curajul să-și critice public patronul și președintele (Paszkany Arpad, respectiv Iuliu Mureșan – n.a.), pe vremea când antrena la CFR. Revolta celui alintat „Tati” nu a rămas fără urmări. Miriuță a fost demis în noiembrie 2014, readus la CFR în iunie 2016 și dat afară de Iuliu Mureșan a doua zi după ce fusese confirmat în funcție, în iunie 2017.

La Hermannstadt, năvalnicul antrenor lucrează iar cu Iuliu Mureșan, dar meciurile din baraj ar putea fi ultimele pentru Miriuță pe banca sibienilor. În ciuda aparențelor cei doi nu se înțeleg deloc, iar declarațiile acide ale antrenorului, la adresa conducerii clubului prezidat de Mureșan, vor avea, cel mai probabil, același efect pentru Miriuță ca și în 2014.

Tradiția cere o nouă promovare
La Cluj lucrurile sunt puțin altfel. Promovarea ar fi o stare de normalitate. Conform statisticii oferite de jurnalistul Dan Bodea „Șepcile roșii” ar bifa al 57-lea sezon în prima ligă (de când se joacă în sistem divizionar), la care se mai adaugă câteva campionate în sistem regional: 9 în district (perioada 1921-1930), plus două în Liga regională de Nord (1930/1931 și 1931/1932). ”U” a disputat primul sezon pe prima scenă în 1932/1933, iar ultimul în 2014/2015. În anul Centenarului, revenirea în elita fotbalului autohton ar echivala cu un triumf istoric.

Foto: Dan Bodea

„Trebuie să fim echilibrați. Sunt două meciuri grele, ne-am mobilizat tot timpul contra echipelor bune, dar nu am câștigat. Cred că e momentul să o facem. Avem șansa noastră și vom profita de ea cât putem de mult. Vom da totul pe teren și sperăm să promovăm. Trebuie să avem o dorință mult mai mare decât ei, să nu ne pierdem capul, să fim organizați foarte bine și să avem și puțin noroc. Vom face toate sacrificiile necesare pentru a fi în formă maximă la ora jocurilor”, a declarat căpitanul „Șepcilor roșii”, Dorin Goga.

„Cele 38 de partide din campionat au trecut, acum ne concentrăm pe jocurile din baraj. Ne doream să promovăm direct, dar nu mai are rost să privim în urmă. Ne-am fi dorit să jucăm primul meci în deplasare, dar asta este. Vor fi meciuri dificile, cu o echipă de Liga 1, dar noi avem acasă un avantaj foarte mare: acești suporteri incredibili, fantastici, care sunt sigur că ne vor împinge de la spate. În plus, avem jucători cu experiență, cu multe meciuri pe prima scenă, care au evoluat la un nivel înalt, deci și noi putem să facem diferența. În astfel de jocuri, ei pot să fie decisivi”, a completat golgheterul Cristian Gavra.

Singurul amănunt comun între cele două oponente este situația antrenorului. Ratarea promovării ar putea duce la demiterea lui Bogdan Lobonț, aflat la sezonul de debut în carierea de tehnician. „E clar că Hermannstadt pornește cu prima șansă. Au jucat în Liga 1, e alt nivel. Dar noi ne concentrăm pe ceea ce este acum, pe momentul prezent și încercăm să obținem maximum. Dacă obținem maximum din momentul prezent, atunci există și viitor”, a declarat Lobonț, răspunzând voalat și la întrebarea legată de viitorul lui, în cazul în care ”U” nu va promova în primul eșalon.

Manșa întâi a barajului de menținere/promovare în Liga 1 se joacă, duminică, 9 iunie, de la ora 18:00, returul urmând să se dispute pe 12 iunie, la Sibiu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu