Studenți sau elevi, profesori sau analiști TV, toți împărtășesc o pasiune sănătoasă pentru fotbal

Foto: Dan Bodea

Ne-am obișnuit de câțiva ani încoace să-i vedem pe fotbaliștii de la Sănătatea Cluj măcar în 16-imile Cupei României. La ediția de anul acesta, ei îi vor întâlni pe tinerii de la Viitorul Constanța, antrenați de Gheorghe Hagi.

Pentru un club sportiv cu statut de amator este o performanță să depășești câteva tururi preliminare ca să ajungi să te iei la trântă cu cele mai bune echipe din România. Despre accederea în optimi (cea mai mare performanță a Sănătății Cluj din toate timpurile), s-au scris mii și mii de rânduri.

În urmă cu doi ani, în 16-imile Cupei au dat peste FCSB. A fost un meci ca o sărbătoare pentru „Virușii verzi”. Bucureștenii s-au impus fără probleme, dar și clujenii au rămas cu amintirea unui gol în poarta celei mai titrate echipe din fotbalul românesc. Joi, adversara verzilor este Viitorul Constanța, trupa păstorită de cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor.

Foto: Dan Bodea (arhivă)

„În 2017 ne-am dorit să jucăm cu FCSB pentru că e cel mai valoros club de fotbal din istoria campionatului intern. Anul acesta n-am avut o favorită. Ne-am dorit o echipă din Liga 1 și am picat cu Viitorul. Ce poate fi mai frumos după o întâlnirea cu cea mai titrată echipă, FCSB, decât să te duelezi cu echipa celui mai mare fotbalist român?”, se întreabă retoric managerul verzilor, Marius Semeniuc. Meciul Sănătatea Cluj – Viitorul Constanța se joacă joi, 26 septembrie, de la 16:00, pe Cluj Arena.

Veteranii virusați de fotbal, IT și televiziune

Înființat abia în 1986 CS Sănătatea Servicii Publice Cluj este unul dintre cele mai tinere cluburi de fotbal din România, născut din pasiunea pentru fotbal a doctorului Aurelian Ghișa. A fost o vreme când majoritatea jucătorilor din echipă erau chiar angajații lui Ghișa. Odată cu promovarea în liga a III-a (în 2005), echipa a devenit tot mai atractivă pentru jucătorii aflați în căutarea unui club la care să-și încheie cariera, sau să fie în competiție până își găseau un contract mai avantajos.

Filip Lăzăreanu (38 de ani), Dan Matei (38), Ionuț Rada (37), Raul Ciupe (35), Cosmin Tilincă (40), Dan Roman (33) și Laurențiu Rus (34). O jumătate de echipă de vis, la care îl adăugăm pe antrenorul Marius Semeniuc, fost dinamovist cu acte vreme de șase sezoane. Fotbaliștii enumerați au împreună un palmares aproape ireal: 1.024 de meciuri în Liga 1, trei titluri de campion, trei Cupe și două Supercupe ale României, dar și 101 partide în competițiile continentale intercluburi, dintre care 25 în UEFA Champions League au adunat împreună cei șapte fotbaliști enumerați mai sus.

Foto: Dan Bodea

Sunt puțini conducători din fotbalul românesc care au curajul și știința să adune la un loc asemenea jucători. Au reușit-o cei de la Sănătatea Cluj. Da, această micuță echipă care an de an își propune un parcurs cât mai lung în Cupa României. Dan Matei este „profesorul” din iarbă. Are propria școală de fotbal și este și antrenor secund la Sănătatea.

Lăzăreanu, Tilincă, Ciupe și Roman cochetează și ei cu antrenoratul, pregătind mai multe grupe de copii la școlile de fotbal din oraș. Ionuț Rada este preparator fizic cu acte și cochetează și cu televiziunea fiind colaborator permanent la Look TV, în vreme ce Roman se pregătește pentru o carieră în domeniul IT.

Noua generație prinde contur
La nivelul ligii a treia, unde evoluează de 14 ani Sănătatea Cluj, fotbalul nu se joacă pe bani, sau pentru bani. În eșalonul terț fotbalul se joacă de plăcere, statutul majorității fotbaliștilor fiind acela de amator. Componența lotului verzilor, alcătuit din foști jucători de Liga 1, studenți, taximetriști, antrenori la diverse școli de fotbal din oraș etc, nu este deloc străină suporterului clujean de fotbal. Lucrurile s-au mai schimbat însă, prin ograda doctorului Aurelian Ghișa (patronul clubului). Băieții joacă în continuare de plăcere, fără pretenții financiare, dar lângă veterani cresc în momentul de față câțiva tineri de mare viitor.


Cătălin Creț are 20 de ani și este deja titular de drept în garnitura verzilor. Crescut la Școala de fotbal „Ardealul”, mijlocașul de bandă dreaptă a profitat de parteneriatul dintre școala amintită și clubul Sănătatea. Dintre toți jucătorii tineri cooptați în lotul „Virușilor”, Cătălin este cel care a confirmat încă din sezonul trecut.

Rareș Isac este un fundaș central de viitor. Are 18 ani și a ajuns la Sănătatea pe aceeași filieră ca și Cătălin Creț și majoritatea „copiilor” din lotul verzilor. Darius Mic (18 ani), a crescut în curtea Universității Cluj, iar Radu Petrișor (20 de ani) s-a format la rivala CFR.

Din noua generație a „Virușilor verzi” mai fac parte și alți jucători, între care portarul Gabriel Dragomir (19 ani), venit de la Zalău sau Adrian Mar, un bistrițean de numai 17 ani, elev la Liceul cu Program Sportiv din Cluj-Napoca, fotbalist trecut și pe la loturile naționale de juniori ale României. Radu Neamț și Mihai Rotaru au 19, respectiv 21 de ani și sunt studenți la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Primul a crescut la Gloria Bistrița și este unul dintre tinerii care își fac încet, încet loc în primul 11 al Sănătății.

Mihai Vlădău (17 ani), Szolosi Fernando (20 de ani) și Alessandro Mîclîială (20 de ani) sunt alte nume pe care Sănătatea le propune fotbalului mare. „De când am devenit managerul clubului am încercat să-mi iau în serios noile atribuții. Am adus mulți jucători la Sănătatea. Unii au rezistat, alții s-au lăsat. Eu nu renunț, caut în continuare jucători talentați, peste tot în țară”, spune Marius Semeniuc.

Seme, omul din umbră

Născut în orașul Borșa, Maramureș, într-o familie simplă, Marius Semeniuc este managerul Sănătății Cluj. Și-a creionat o frumoasă carieră didactică și este, azi, profesor de educație fizică la Liceul de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu”. Până să ajungă un om împlinit a muncit din greu să-și depășească condiția. A început să joace fotbal la echipa din localitatea natală, Minerul, care activa în acel moment în Divizia C.

„De fiecare dată când pășeam în incinta bazei sportive uitam de toate grijile și nevoile copilăriei și mă pregăteam să fac pasul mai departe, să-mi depășesc condiția și mediul locului unde am crescut. La 13 ani am susținut o proba de joc la Dinamo București. Au urmat 6 ani frumoși la Dinamo, timp în care am lucrat cu mai mulți antrenori, foști jucători legendari ai lui Dinamo: Iulian Mihăescu, Cornel Țălnar, Gică Mihali, Costel Orac, Ionuț Chirilă, sau Ionel Augustin”, rememorează Semeniuc.


În tricoul alb-roșu actualul manager al Sănătății Cluj a făcut pasul spre echipele naționale de juniori ale României, fiind o prezență constantă. A urmat debutul în Liga 1, sub comanda lui Ioan Andone (în 2002), apoi împrumutul la Universitatea Cluj. ”N-am jucat prea mult la Universitatea, dar m-am îndrăgostit de Cluj. Am urmat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport, apoi masterul și am rămas la Cluj”. Nu s-a adaptat la ”U” așa că o scurtă perioadă a jucat la Minerul Iara, în liga a treia. În Liga a III-a a dat peste Sănătatea Cluj.

”O vreme am fost jucător la această echipă, apoi, la 27 ani mi s-a oferit postul de antrenor, ocazie pe care nu am ratat-o, reușind să salvez echipa de la retrogradare în sezonul 2010/2011”, povestește Semeniuc.

A fost antrenorul echipei până în primăvara lui 2017. În fotbal, sub conducerea lui, Sănătatea Cluj a ajuns până în optimile Cupei României în deja istoricul sezon 2007/2008. Rând pe rând Someșul Ileanda, Minerul Iara, Victoria Carei, Gaz metan Mediaș, Unirea Alba Iulia și UTA s-au înclinat în fața entuziasmului alb-verzilor.

Doar în optimi Dinamo a reușit să oprească marșul triumfal al „Virușilor”. ”Echipa a crescut de la an la an, chiar dacă financiar condițiile nu s-au schimbat. Trecerea mea în poziția de manager a fost o schimbare de conjunctură. La începutul anului 2017 nu am dorit să mai continui ca antrenor, pentru că ideile mele despre fotbal nu mai erau comune cu cele ale președintelui și ale oamenilor de lângă echipă, și atunci am decis să mă retrag din iarbă și să ajut echipa din altă postură”, încheie Semeniuc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu