Și antrenorii au echipa lor, condusă exclusiv de suporteri

Cel mai nou club de fotbal din Cluj se numește Suporter 2.0 și a fost înființat în vara acestui an. Cea mai mare parte a jucătorilor sunt chiar antrenori de fotbal, la Academia de fotbal „U” Cluj Luceafărul, iar deciziile importante în club sunt luate de suporteri! Așa se face că aceștia l-au ales antrenor pe Ovidiu Sărmășan, despre care se poate spune că este primul tehnician din lume ales de către suporteri.

Oricine poate fi manager
Ideea înființării acestei echipe s-a născut încă din 2013, dar abia în această vară a fost pusă în practică de antrenorii Academiei „U” Cluj Luceafărul. Proiectul este unul mai mult decât interesant și transparent. Practic, orice suporter poate fi managerul clubului și se pot implica în activitatea echipei, chiar și în timpul meciurilor. Inițiatorii proiectului au lansat o aplicație, realclubmanager.com, prin care, în timp real, suporterii echipei pot solicita o înlocuire, sau schimbarea tacticii de joc.

”Acest concept îl propunem ca o soluție pentru îmbunătățirea situației actuale a fotbalului românesc. Proiectul se bazează pe nevoia suporterilor de a-și exprima punctul de vedere, pe varietatea de opinii și pe faptul că în fotbalul românesc, găsirea țapilor ispășitor se confunda cu rezolvarea problemelor”, este mesajul pe care fotbaliștii de la Suporter 2.0 îl transmit. Ca să înțeleagă toată lumea, clubul de fotbal Suporter 2.0 este condus exclusiv de suporteri. Fanii pot urmări în direct meciurile și antrenamentele, pot da instrucțiuni în timp real, pot propune echipa de start înainte de meci, pot evalua jucătorii după meci, pot propune modificări tactice sau jucători care sa fie achiziționați.

Puterea de decizie a fiecărui suporter este proporționala cu contribuția financiară adusă clubului, începând de la 40 de lei, pentru un drept de vot valabil o lună. În urma unei cotizații, suporterii devin manageri ai CS Suporter 2.0, primesc acces în cadrul site-ului și dreptul de vot. Practic se oferă fiecărui suporter funcția de președinte sau manager al clubului, proporțional cu contribuția lui financiară.

Un club comunitar al noii generații
Unul dintre lucrurile care atrag atenția asupra celui mai nou club de fotbal clujean este tocmai numele CS Suporter 2.0. Pare echipa unor IT-iști, dar cum spuneam mai înainte este mai degrabă echipa antrenorilor. 2.0 vine tocmai de la ideea că acest club este al unei noi generații de suporteri, care vor să aibă beneficii, din partea unui club de fotbal, adaptate zilelor noastre, un club care să le satisfacă nevoia de implicare și de informare și care conștientizează că pentru a putea avea parte de beneficii, trebuie să aducă o susținere cuantificabila clubului care i le oferă.

Echipa are în acest moment 27 de jucători legitimați, iar decizia de legitimare pentru jucătorii noi aparține, cum altfel, suporterilor cotizanți. Mai trebuie spus că Suporter 2.0 are deja 55 de ”manageri”, iar membrii fondatori acoperă cheltuielile de organizare a activității sportive cotizând la rândul lor. După cinci etape echipa Suporter 2.0 ocupă poziția a 5-a în clasamentul Ligii 4 Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu