Se conturează o nouă campioană

Dintre toate echipele sportive din Cluj-Napoca, cea de baschet feminin a clubului Universitatea s-a mişcat cel mai bine în ultima perioadă. Câteva transferuri extrem de valoroase şi un buget de aproximativ 300.000 de euro sunt garanţia unui succes pe care suporterii îl aşteaptă de aproape un sfert de secol. Echipa feminină de baschet „U” este cea mai titrată din România în sportul sub panou, cu 14 titluri de campioană, ultimul câştigat tocmai în 1993. Sezonul 2016/2017 poate şi trebuie să fie al lor. Retorica antrenorului Dragan Petricevic: „Luăm şi noi un titlu?”, reliefează cât se poate de clar planurile oficialilor echipei.

Un trecut glorios care obligă

A trecut prea mult timp de la ultimul triumf al Universităţi Cluj în întrecerea internă. Sunt 24 de ani de la precedentul titlu, cucerit în 1993. În tot acest timp echipa a supravieţuit şi doar atât. Ar fi prea mult să spunem că jucătoarele care s-au perindat pe la gruparea studenţească au încercat măcar să se ridice la pretenţiile predecesoarelor lor, care dominau baschetul feminin din România, în anii ’80 – ’90. Atunci, în 1993, Universitatea Cluj încheia o decadă de succese fantastice. Dăinuiesc şi astăzi ecourile celebrei victorii din 1986.

Atunci „U” învingea cu scorul de 76-72, deţinătoarea Cupei Campionilor Europeni, Primigi Vicenza. La acea vreme gruparea italiană era neînvinsă de trei ani, până la meciul de la Cluj. „Când am venit la Cluj, în noiembrie anul trecut, am moştenit ce am moştenit, nu are rost să mai vorbim despre asta. Important este că în tot acest timp, de când am preluat echipa, am reuşit să facem nişte schimbări. Aceste lucruri nu s-au văzut neapărat în rezultate, dar împreună cu echipa managerială am reuşit să construim o bază solidă, profesionistă.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Locul 7, din sezonul precedent, a fost bun faţă de anii dinainte, dar nu ne putem lăuda prin oraş cu acest rezultat. Niciodată nu este suficient, întotdeauna se poate mai bine”, sună radiografia ultimelor luni ale echipei. Ce va urma? E clar că un antrenor precum Dragan Petricevic, fost campion al României cu echipa masculină de baschet „U”, nu-şi poate propune altceva decât triumful în Liga Naţională. „Eu sunt mai ponderat când vine vorba de a da un pronostic. Eu sunt conştient că echipa beneficiază de o susţinere financiară mai consistentă decât anul trecut, prin urmare rezultatele trebuie să fie mai bune ca sezonul trecut.

Clujul are un potenţial uriaş. Poate părea o nebunie ce spun eu acum, dar eu văd echipa aceasta în Euroligă. Nu anul viitor, ci peste vreo 2-3 ani, Sincer, ăsta este potenţialul Clujului. Dar pentru ca acest lucru să fie realizat toată lumea trebuie să aibă răbdare. Nu avem voie să facem greşeli, să sărim peste etapele pe care trebuie să le urmăm. Ca să ajungem la acest nivel, despre care vorbesc eu, trebuie să o luăm pas cu pas”, a adăugat Petricevic.

Petricevic: „Iubesc Clujul, dar nu sunt ipocrit”

La orice echipă a antrenat Petricevic, până la revenirea la Cluj, antrenorul bosniac s-a bucurat de susţinerea necondiţionată a fanilor. Facţiunea „experimentată” a galeriei Universităţii Cluj nu uită că Dragan Petricevic a cucerit titlul naţional în 1996 şi tot el a fost cel care, de bucurie, s-a aruncat primul în Someş. Gestul lui a rămas un simbol peste ani şi a fost preluat de baschetbaliştii clujeni şi la triumful din 2011.

„Suporterii aşteaptă un nou titlu la baschet feminin şi ştiu că aşteaptă asta şi de la mine. Eu ştiu ce înseamnă Universitatea Cluj, pentru că în 1996 eu am inaugurat săritul în Someş după ce am câştigat campionatul cu echipa de băieţi. Eu nu vreau ca jucătoarele mele să înveţe cântecele galeriei, doar pentru a face pe plac suporterilor. Eu vreau ca echipa asta să joace în spiritul acestui club. Iubesc Clujul, dar nu sunt ipocrit. Cu tot respectul pentru aceşti oameni minunaţi din tribune, nici eu, nici echipa mea nu vom ţopăi în faţa suporterilor.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Eu vreau să avem aceaşi relaţie bazată pe respect, pe care am avut-o în toţi aceşti 20 de ani de când eu muncesc în România. Nu vreau să fac promisiuni, dar vreau să-i asigur pe toţi, suporteri, sponsori, că vom lupta şi ne vom apropia de oameni prin joc şi prin rezultate. Secţia de baschet feminin a Clubului Sportiv Universitatea se va respecta pe ea, ca să poată să respecte publicul clujean. Cu siguranţă vom face meciuri bune, dar poate vor fi şi meciuri mai slabe, însă, indiferent de rezultate fetele vor lupta”, mai spune Petricevic.

Filosofia antrenorului este împărtăşită şi de Andra Mandache, una dintre achiziţiile importante ale echipei. Extrema, în vârstă de 35 de ani, a aevoluat în ultimele şapte sezoane în Italia. A acceptat provocarea de a juca la „U” şi speră să reediteze cea mai mare performanţă a sa, câştigarea campionatului. „Clujul este un oraş plin de viaţă, iar oamenii de aici trăiesc pentru baschet. Ce alt obiectiv am putea avea, decât câştigarea titlului”, punctează Mandache.

„Andra Mandache poate juca pe pozițiile pivot-extremă și extremă și ne aduce un plus de experiență și valoare. Este o profesionistă, a jucat ani de zile în străinătate și va fi o jucătoare importantă pentru echipă, chiar dacă nu poate face minuni singură”, a încheiat Dragan Petricevic.

Turneu în Turcia

Antrenorul Dragan Petricevic este de departe cea mai importantă achiziţie a echipei feminine de baschet a Universităţii Cluj. Recunoscut pentru pasiunea cu care îşi face meseria, bosniacul se bucură de o popularitate imensă, nu doar în ţara noastră, ci şi peste hotare. Astfel, clubul turc Samsun Canik a trimis pe adresa grupării clujene invitaţia de a participa, în aceste zile, la un puternic turneu amical.

„Nu mai trebuie să spunem ce reprezintă Turcia în baschetul european. Este o forţă, atât la masculin, cât şi în cel feminin. Este un turneu foarte util, pentru această perioadă de pregătiri în care ne aflăm. Vor fi meciuri tari, din care fiecare dintre noi avem de învăţat”, a spus Dragan Petricevic. Universitatea Cluj va disputa trei meciuri în Turcia, în compania formaţilor Samsun Canik, Riyad-I Club şi BC Haskovo.

Programul meciurilor din Turcia

Joi 22 septembrie

Universitatea Cluj – BC Haskovo

Vineri 23 septembrie

Universitatea Cluj – Riyad-i Club

Sâmbătă 24 septembrie

Samsun Canik – Universitatea Cluj

14 titluri de campioană a României a cucerit echipa feminină de baschet Universitatea Cluj (1953, 1954, 1981, 1982, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992 şi 1993)

Distribuie:

Postaţi un comentariu