România – Spania, amicalul anului în cifre

Foto: Dan Bodea

După un adevărat război mediatic, generat de insistența cu care selecționerul Anghel Iordănescu a încercat să evite Clujul ca oraș gazdă, amicalul de lux dintre reprezentativele României și Spaniei, campioana en-titre a Europei, s-a disputat în condiții organizatorice foarte bune pe Cluj Arena. Atât rezultatul înregistrat la capătul celor 90 de minute de joc, 0-0, cât și celelalte cifre care țin de această partidă, vor rămâne în statistici. Transilvania Reporter vă prezintă în rândurile ce urmează o altă față a meciului România – Spania.

Generalul s-a temut degeaba
Reticenţa selecţionerului Anghel Iordănescu de a disputa amicalul cu Spania la Cluj-Napoca s-a dovedit a fi doar un moft al „generalului”. Gazonul s-a prezentat în condiţii bune de joc, asta mai ales datorită eforturilor conjugate ale administratorilor Cluj Arena şi ale specialiştilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF), care au supravegheat îndeaproape lucrările de refacere a suprafeţei de joc. Astfel, la ora meciului gazonul de pe Cluj Arena întrunea condiţii optime pentru disputarea partidei.

În acest context singurii oameni care au girat pentru calitatea gazonului au fost administratorii Cluj Arena și șeful FRF, Răzvan Burleanu. ”Vă asigur că păstrăm un contact permanent cu administratorii stadionului din Cluj și vă mai pot asigura că la ora disputării meciului gazonul de pe Cluj Arena va fi cel mai bun din țară”, spunea Burleanu cu doar câteva zile înaintea amicalului. În plus, Cluj-Napoca este singurul oraș din țară care are două stadioane ce pot găzdui evenimente sportive internaţionale la cele mai înalte standarde.

Gazonul de pe Cluj Arena s-a prezentat în condiţii optime pentru un meci internaţional de o asemenea anvergură / Foto: Dan Bodea

Gazonul de pe Cluj Arena s-a prezentat în condiţii optime pentru un meci internaţional de o asemenea anvergură / Foto: Dan Bodea

Dacă reprezentativa iberică a efectuat antrenamentul oficial pe stadionul care a şi găzduit meciul, Cluj Arena, „Tricolorii” au ales arena Dr Constantin Rădulescu. Un singur incident s-a petrecut la stadion, în timpul desfăşurării partidei, dar şi acela a fost mediatizat exagerat. Din cauza suprasolicitării unui lift, tabloul de siguranţe s-a supraîncălzit, iar din panou a început să iasă fum. A fost momentul în care mai mulţi jurnalişti au intrat în panică şi au cerut insistent să fie evacuaţi, însă, intervenţia promptă a pompierilor a înlăturat orice suspiciune şi a reinstalat calmul şi liniştea.

”Siguranța și integritatea spectatorilor, sau a jurnaliștilor aflați la nivelul 5 al stadionului nu a fost periclitată niciun moment. A fost întradevăr un scurt circuit din cauza suprasolicitării liftului, dar aici ne asumăm vina de a nu fi dispus oameni care să-i învețe pe cei de la zona VIP a stadionului că în lift nu poți să depășești greutatea specificată pe pereții interiori și exteriori ai liftului. Lumea s-a îngrămădit, mai ales cu câteva minute înainte să îneacpă meciul. Au intrat mai multe persoane decât era sarcina maximă admisă a liftului și din această cauză, acesta a fost suprasolicitat. Nu am crezut că trebuie să avem stewarzi care să limiteze numărul celor care intrau în lift. E și o chestiune de educație”, a explicat administratorul Cluj Arena, Radu Rațiu.

Record de audienţă
Atașamentul suporterilor ardeleni față de echipele naționale ale României a fost dovedit cu mult înaintea disputării meciului de fotbal dintre România și Spania. Astfel, la meciurile de tenis feminin din FED Cup, sau ale reprezentativelor de handbal și baschet feminin, Sala Polivalentă a vibrat sub presiunea miilor de fani veniți să încurajeze sportivele ”Tricolore”. În ziua în care FRF a pus în vânzare tichetele pentru amicalul cu campioana Europei au fost suficiente doar două ore pentru ca cele 28.000 de bilete să fie vândute exclusiv online.

Astfel, în ziua meciului atmosfera din jurul stadionului, dar și din tribune a fost una de vis, în ciuda caracterului amical al întâlnirii. Așa cum au fost îndemnați de organizatori, fanii au sosit la arenă cu mai bine de două ore înaintea primului fluier. Accesul în tribune s-a efectuat în condiții civilizate, doar cei mai întârziaț dintre suporteri, probabil veniți din orașele și localitățile limitrofe Clujului, fiind parțial nemulțumiți de ratarea loviturii de start a jocului. Duminică seara s-a stabilit și recordul de audiență pe Cluj Arena, toate cele 28.000 de bilete vândute găsindu-și corespondent în tribune.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Stadionul din Cluj a fost arhiplin, iar cumpărătorilor de tichete li s-au adăugat cei aproximativ 2.000 de invitați ai FRF, sponsori și parteneri ai Federației Române de Fotbal. Cu alte cuvinte partida dintre România și Spania a fost sold-out, acesta fiind primul meci de pe Cluj Arena care se dispută cu casa închisă. Precedentul record fusese stabilit tot la un meci amical, la inaugurarea stadionului, în luna octombrie a anului 2011, atunci când 25.000 de oameni au ținut să asiste la meciul Universitatea Cluj – Kuban Krasnodar, încheiat cu victoria oaspeților, scor 0-4.

În ciuda afluenței de public, oficialii FRF s-au plâns că organizarea la Cluj-Napoca a partidei cu Spania a adus forului de la București pierderi de aproximativ 300.000 de euro. E greu de presupus care au fost încasările organizatorilor la acest meci, probabil un comunicat oficial urmând să fie dat în zilele următoare, dar capacitatea mai mică a arenei clujene, 30.000 de locuri, față de cele 55.000 ale Arenei Naționale, sunt cauza acestui deficit financiar estimat de FRF. ”Dacă facem o comparaţie între Arena Naţională şi Cluj Arena, pierderea pe care o estimăm este de aproximativ 300.000 de euro.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Dar este o pierdere financiară pe care noi ne-am asumat-o astfel încât echipa naţională să poată evolua în faţa tuturor românilor. Ce înseamnă cei 300.000 de euro? Trebuie să înţelegem că FRF are acces doar la surse private şi nu fonduri publice. Asta înseamnă mai puţin cu 300.000 de euro în investiţii. Ce ar fi putut să facă FRF cu 300.000 de euro? Păi ar fi putut să creeze în toamnă Liga Elitelor la Under 15 şi am mai fi putut deschide un Centru de Excelenţă”, a explicat președintele FRF, Răzvan Burleanu.

Recordul media
Nu doar în tribunele stadionului s-a consemnat un record de audiență a amicalului dintre România și Spania, ci și în mass media. Cei 161 de ziariști acreditați pentru acest eveniment au relatat fiecare amănunt vis a vis de organizarea partidei, iar transmisiile TV au atras privirile a peste două milioane de telespectatori numai pe postul public de televiziune, ceea ce a făcut din TVR1 liderul de audiență națională în seara zilei de duminică, 27 martie.

Potrivit unui comunicat de presă, 2.049.000 de români au stat cu ochii pe televizor duminică seară, TVR 1 înregistrând, pe intervalul orar 21.48-23.40, un rating mediu de 11, 2% și o cotă medie de piață de 21, 7% la nivel național. Cel mai urmărit moment al meciului s-a înregistrat la ora 22.05, când nu mai puțin de 2.555.000 de români urmăreau la TVR 1 evoluția celor două echipe (rating 13, 9%, share 23, 9% la nivel național). Minutul cel mai urmărit de publicul urban și comercial s-a înregistrat la 22.04, cu 1.716.000 de telespectatori pe segmentul urban (rating 17, 2%, share 29, 6%), respectiv 794.000 de telespectatori din tronsonul de public comercial (rating 16, 3%, share 32%), se arată în comunicatul difuzat de TVR.

Celor peste două milioane de telespectatori ai postului public de televiziune li s-au adăugat alte câteva sute de mii ale operatorului de cablu care a transmis simultan întâlnirea dintre România și Spania. Dacă jurnaliștii români au apreciat jocul curajos al naționalei lui Anghel Iordănescu, presa iberică a fost acidă cu evoluția naționalei lor de la Cluj. ”Echipa lui Del Bosque trebuie să lucreze mult mai mult pentru a ajunge la cea mai bună versiune… este departe de aceasta”, a notat Marca, în articolul care avea un titlu la fel de critic: ”La Roja fără culoare”. ”Am jucat fără sânge în Transilvania”, au scris şi jurnaliștii de la AS.

Dispozitive de securitate fără precedent la Cluj-Napoca
Atentatele din Belgia, care au avut loc cu doar câteva zile înaintea amicalului cu Spania, i-au determinat pe organizatorii partidei de la Cluj-Napoca să sporească gradul de atenție împotriva unor posibile atacuri de acest fel. Nu mai puțin de 200 de polițiști, 277 de stewarzi, 300 de jandarmi și 30 de polițiști locali au fost desfășurați în proximitatea și în interiorul stadionului din Cluj-Napoca, iar spectatorii care au ales să-și petreacă seara de duminică pe arenă, alături de echipa națională a României au fost supuși unor controale mult mai atente față de alte evenimente.

Tot din motive de securitate fanii echipelor naţionale ale României şi Spaniei nu au avut acces la antrenamentele oficiale ale celor două reprezentative deși, inițial se anunțase că porțile arenei vor fi deschise, cel puțin la ședința de pregătire a ibericilor. Reprezentanții Poliției Municipiului Cluj-Napoca și cei ai Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj, cei care au asigurat și coordonat activitățile de supraveghere și control a ordinii, au restricționat și traficul pe mai multe străzi din jurul stadionului, iar controalele cu specific antitero al autovehiculelor care au avut acces în zona arenei au fost deasemenea atent efectuate.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„La maşini am efectuat controale pirotehnice tocmai în ideea de a evita orice pericol în ce priveşte actele teroriste. Am solicitat și am primit în acest sens ajutor din partea colegilor de la Sibiu, care ne-au pus la dispoziție șase câini dresați special pentru asemenea situații”, a declarat Comandantul Poliției Municipiului Cluj-Napoca, Marcel Bonţidean. Datorită acestor desfășurări de forțe nu s-a înregistrat niciun eveniment, nici în afara, dar nici în incita stadionului, care să pericliteze în vreun fel buna desfășurare a partidei.

Recordul ”Tricolorilor” și recordul lor
Meciul dintre România şi Spania s-a terminat la egalitate, scor 0-0, iar cifrele din statistici indică o situație aproape neverosimilă în faţa Spaniei, chiar dacă diferenţa de valoare dintre cele două reprezentative este uriaşă în momentul de față. Faptul că România nu a fost niciodată ”prietenoasă” cu Spania reiese din datele consemnate în istoria întâlnirilor directe. În cinci meciuri jucate în România, Spania nu a câștigat niciodată, remizând de două ori și pierzând de trei ori. Ultima înfrângere, în 1987, la București, când ”Tricolorii” au învins Spania cu 3-1, într-un meci din preliminariile Euro ‘88.

De altfel, România este țara în care Spania a jucat cele mai multe meciuri fără a reuși să câștige vreodată. După amicalul de pe Cluj Arena, România a ajuns la 14 meciuri consecutive fără înfrângere. Două dintre aceste jocuri fără eșec fiind împotriva finalistelor ultimului EURO: Italia și Spania. Ultima înfrângere a ”Tricolorilor” este cea în fața Algeriei și datează tocmai din 4 iunie 2014, scor 1-2, într-un meci amical disputat în Elveția. Remiza din meciul cu Spania le-a oferit șansa jucătorilor pregătiți de Anghel Iordănescu să egaleze al doilea cel mai lung șir de partide consecutive fără înfrângere din istorie.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Odată cu victoria de la Atena, 1-0, în startul preliminariilor Campionatului European 2016, din mandatul lui Victor Pițurcă, reprezentativa României a dat startul unui lung lanț de meciuri în care nu a pierdut. Recordul de meciuri consecutive fără eșec pentru naționala României datează din anii ’70. Atunci, în perioada mai 1974 – decembrie 1975, ”tricolorii” au legat 16 rezultate pozitive, cu 4 victorii și 12 egaluri. Mai recent, în perioada în care selecționer era Victor Pițurcă, echipa națională a avut un șir de 14 partide fără înfrângere (din care 11 succese), record egalat la întâlnirea de duminică, de pe Cluj Arena, în meciul cu Spania.

Și spaniolii se bucură de un record. Iker Casillas a fost titular în poarta Spaniei în meciul împotriva României şi a egalat recordul european de prezenţe la echipa naţională, deţinut de mijlocaşul leton Vitalijs Astafjevs, între timp retras din activitate. Portarul spaniol în vârstă de 34 de ani a ajuns la 166 de meciuri în tricoul naţionalei ”Furia Roja”. Casillas a jucat primul meci pentru echipa naţională de seniori a Spaniei în 2000 şi a cucerit cu ”La Roja” o Cupă Mondială, în 2010 şi de două ori titlul continental în 2008 şi 2012.

Portarul Spaniei,   Iker Casillas,   a bifat la Cluj selecția cu numărul 166 în echipa națională,   record european în materie / Foto: Dan Bodea

Portarul Spaniei, Iker Casillas, a bifat la Cluj selecția cu numărul 166 în echipa națională, record european în materie / Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu