România debutează în Liga Națiunilor

Foto: Dan Bodea

Odată depășit momentul agonizant al eliminării echipelor românești din cupele europene ne îndreptăm atenția către echipa națională care va debuta la sfârșitul acestei săptămâni în cea mai nouă întrecere organizată de UEFA, Liga Națiunilor, competiție în care sunt implicate toate reprezentativele ”bătrânului continent”.

Serbia, Muntenegru și Lituania sunt adversarii echipei naționale de fotbal a României în această competiție, iar primul meci se va disputa, vineri, 7 septembrie, la Ploiești. Luni,10 septembrie ”Tricolorii” selecționerului Cosmin Contra vor înfrunta, în deplasare, Serbia, la Belgrad. În grupa a 4-a, din care face parte și România, a mai fost repartizată Lituania, pe care naționala țării noastre o va înfrunta în luna octombrie.

România e acolo unde merită
Liga Națiunilor stabilește mai clar ca niciodată locul fiecărei națiuni pe harta fotbalului european. Concret, în prima ei fază Liga Națiunilor permite disputarea de meciuri doar între naționalele de același rang. Pe înțelesul tuturor echipele au fost repartizate în serii valorice, pe baza coeficienților calculați în urma rezultatelor pe care echipele naționale le-au obținut la ultimele trei ediții de preliminarii pentru turneele finale.

Cum România nu mai este demult o echipă temută în Europa, UEFA, pe baza coeficienților, a repartizat naționala ”Tricoloră” în cea de a treia serie valorică. România face parte din grupa a 4-a din seria valorică C. Un fel de liga a III-a a Europei. Meciurile se vor disputa tur-retur, în septembrie, octombrie și noiembrie 2018, iar câștigătoarele de grupe vor evolua în semifinale și apoi în finala categoriei din care fac parte.

Fiecare ligă va avea astfel câte o câștigătoare care va promova în seria superioară la ediția viitoare. Ocupanta ultimei poziții va retrograda în Seria D. De rezultatele obținute în nou înființata competiție, depinde stabilirea urnelor valorice la tragerea la sorți a grupelor din preliminariile Euro 2020, care vor fi stabilite la data de 2 decembrie 2018.

Grupă grea
Dintre cele trei oponente pe care România le va întâlni în Liga Națiunilor, Muntenegru a fost adversara ”Tricolorilor” și în preliminariile pentru Cupa Mondială care a fost găzduită anul acesta de Rusia. În înfruntările din precedentele preliminarii prima reprezentativă a Muntenegrului a obținut 4 puncte în disputele cu România. A fost 1-1 la Cluj, respectiv 1-0 pentru Muntenegru în retur. Nici ultimele amintiri legate de meciurile cu Serbia nu sunt mai plăcute. ”Tricolorii” au fost învinși de sârbi de două ori în campania de calificare la Cupa Mondială din 2010.

Atunci, Serbia a câștigat cu 3-2 la Constanța și 5-0 la Belgrad. După experiența CFR-ului cu Dudelange, din Liga Europa, nici la nivel de echipă națională reprezentativa Lituaniei, considerată ”mică”, nu este un adversar facil. Chiar dacă palmaresul general este favorabil ”Tricolorilor”, balticii au totuși un succes în fața României. Singura victorie a lituanienilor a fost un sec 3-0, într-o partidă disputată pe Arena Dr Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca, în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2010.

Lista jucătorilor convocați pentru meciurile cu Muntenegru și Serbia
Portari: Ciprian Tătărușanu, Costel Pantilimon, Florin Niță
Fundași: Romario Benzar, Cristian Manea, Cristian Săpunaru, Vlad Chiricheș, Mihai Bălașa, Alin Toșca, Nicușor Bancu
Mijlocași: Răzvan Marin, Mihai Pintilii, Tudor Băluță, Adrian Stoian, Paul Anton, Alexandru Chipciu, Dorin Rotariu, Nicolae Stanciu, Eric Bicfalvi, Constantin Budescu, Alexandru Maxim, Alexandru Mitriță
Atacanți: Claudiu Keșeru, George Țucudean, Denis Drăguș

CFR dă doi jucători la națională
Așa cum se poate vedea din lotul convocat de Cosmin Contra pentru meciurile cu Muntenegru și Serbia nu lipsesc Cristian Manea și George Țucudean. Cei doi fotbaliști ai CFR-ului sunt printre cei mai bine cotați jucători pe posturile lor, fundaș dreapta, respectiv atacant, ceea ce ne face să credem că vor fi titulari în partidele amintite. În vârstă de 21 de ani Manea a fost titular de drept în ediția 2017/2018 a Ligii I la capătul căreia CFR a cucerit titlul de campioană. Și în actualul campionat Manea are același statut, iar evoluțiile lui sunt constant bune la echipa de club.

Trei partide a disputat Manea în tricoul echipei naționale a României pentru care a marcat și un gol. Tot un gol, dar în cinci partide ca ”Tricolor” are și George Țucudean. Ajuns la 27 de ani fotbalistul CFR-ului este cel mai în formă atacant român din Liga 1. Doar în meciurile din cupele europene Țucudean a ”clacat” însă, are cinci goluri marcate în acest sezon fiind al treilea golgheter al Ligii 1, după mijlocașul Universității Craiova Alexandru Mitriță (7 goluri) și Harlem Gnohere (de la FCSB), cu 6 reușite.

Șanse duble de calificare la Euro 2020
Pentru a da greutate, dar și o miză reală noii competiții, oficialii fotbalului european au anunțat că patru echipe participante la Liga Națiunilor vor obține calificarea la Euro 2020. Liga Națiunilor nu anulează însă, preliminariile pentru Euro 2020, ci este o competiție ce se desfășoară în paralel. Astfel, 20 de echipe naționale vor face pasul spre Euro tot în urma preliminariilor. Doar perioadele în care se dispută meciurile din preliminarii se modifică pentru a face loc noii competiții.

Interesant este și faptul că, deși 13 țări au primit statutul de ”organizator” al Euro 2020, între acestea și România, niciuna nu va avea calificarea asigurată. Asta înseamnă totuși, că România are o dublă șansă la calificare. Dacă va rata prezența la Euro în urma rezultatelor din preliminarii, mai are o șansă la barajul din Liga Națiunilor. Teoretic, câștigătoarele celor patru grupe din fiecare ligă (A,B,C și D), primesc automat dreptul de a participa la un baraj, în urma căruia învingătoarea obține calificarea la turneul final al Campionatului European din 2020.

Algoritmul calificării la Euro în urma prestațiilor din Liga Națiunilor este simplu. Cele patru echipe câștigătoare, din fiecare eșalon valoric, vor disputa semifinale într-o singură manșă pe terenul echipei cu linie de clasament mai bună, iar finalistele se vor duela într-o singură manșă, cu gazda trasă la sorți. Câștigătoarea se califică la Euro 2020.

Distribuie:

Postaţi un comentariu