Retrospectiva sportivă 2016

Foto: Dan Bodea

Sunt ultimele zile ale anului sportiv 2016. Momentul bilanțului, a rememorării momentelor de glorie și al regretuli de a fi fost martorii primei retrageri a unei medalii olimpice din palmaresul sportului clujean. A devenit aproape o obișnuință să numărăm cele mai multe medalii în sporturile individuale și mai puțin atunci când reflectăm asupra reușitelor performerilor de pe gazon, semicerc, dintre buturi, sau de sub panou. Și totuși titlul de campioană, cele două Cupe și o Supercupă a României, la fotbal (feminin și masculin) și baschet sunt realizări pentru care cei ce le-au înfăptuit merită aprecierea suporterilor, tot mai puțini în tribune, indiferent de disciplina sportivă despre care vorbim.

Foto: Dan Bodea

O Cupă și-un restart în fotbal

Trebuie să începem retrospectiva sportivă a anului referindu-ne la Sportul Rege. Căzut în dizgrație în Cluj-Napoca, odată cu ”lepădarea” lui Paszkany Arpad de clubul pe care până nu demult l-a dus pe cele mai înalte culmi. CFR-ul a început anul 2016 cu aceleași probleme cu care îl încheia pe precedentul. Starea de insolvență și problemele finanțatorului nu i-au putut demotiva pe vișinii, într-atât încât să nu conștientizeze că un trofeu cucerit îi va menține în centrul atenției. Iar CFR-ul a triumfat în competiția pe care a mai câștigat-o de trei ori la rând în perioada de glorie. Dinamo conducea la pauză cu 2-0, dar ardelenii au reușit să remonteze rezultatul, să ducă meciul la loteria penaltiurilor și să se impună cu 5-4.

CFR avea să piardă mai apoi Supercupa, în fața campioanei Astra, dar în campionat, cu Vasile Miriuță revenit pe banca tehnică, feroviarii au adunat cifre mai mult decât onorabile, dată fiind incertitudinea care continuă să planeze peste arena din Gruia. La polul opus Universitatea Cluj retrograda, după un campionat agonizant, din Liga a II-a, în eșalonul terț. Alb-negrii nici măcar nu s-au înscris în competiție alegând varianta unui restar general. Au pornit la un frum nou, într-o formulă nouă, cu tineri și veterani animați de gândul că aniversarea centenarului îi va regăsi pe prima scenă. Rămânând la fotbal trebuie să amintim și de ultima ispravă a fetelor de la Olimpia Cluj, care au cucerit un nou tilu național anul acesta. În plus, fetele lui Mirel Albon au fost aproape de un nou event, dar au pierdut finala Cupei, scor 1-2, cu noua rivală ASA Târgu Mureș.

Sub panou se simte revirimentul

Dintre toate sporturile de echipă din Cluj, baschetul rămâne cea mai galonată disciplină. Celor 13 titluri ale fetelor, plus patru ale băieților, li s-au adăugat, al începutul lunii aprilie a acestui an, Cupa României. U-BT a triumfat în fața celor de la CSU Oradea, performanța fiind o premieră pentru U-BT, de după perioada în care a activat sub umbrela Clubului Sportiv Universitatea. Cinci luni mai târziu, în spetembrie, U-BT (deținătoarea Cupei) și  CSU Oradea (campioana în exercițiu a țării), își disputau primul trofeu al sezonului 2016/2017 – Supercupa României. Clujenii au avut din nou câștig de cauză, iar celor două trofee cucerite aveau să li se adauge o serie de rezultate foarte bune în Liga Națională de Baschet Masculin, unde, U-BT va încheia anul 2016 pe podium, indiferent de rezultatul ultimului meci, programat în 23 decembrie, acasă cu BC Mureș.

Și în baschetul feminin se simte revirimentul, după ani de zile în care echipa doar a existat. Cu o conducere nouă și un antrenor pentru care locul doi nu există, Draga Petricevic, Universitatea Cluj a avut o campanie de achiziții extrem de inspirată, iar rezultatele au apărut imediat. La fel ca și în cazul băieților, fetele de la CS Universitatea vor încheia anul în curs pe podium. Fetele lui Dragan mai au două meciuri programate în decembrie 2016, dar indiferent de rezultate, nu au cum să piardă o clasare în primele trei locuri ale clasamentului.

Foto: Dan Bodea

Ne-am bucurat de România

Este nedrept să nu vorbim despre celelalte echipe sportive din Cluj, dar și mai nedrept ar fi să nu amintim de prezentele echipelor naționale ale României, la Cluj-Napoca. Că a fost vorba despre fotbal, tenis de câmp, handbal, sau baschet, tricolorii din tribune, veniți și ei de prin toate părțile Transilvaniei, au știut să-i facă pe sportivi să se simtă la Cluj-Napoca în casă. Sala Polivalentă Cluj-Napoca a fost de cele mai multe ori un veritabil talisman al echipelor naționale care au evoluat în stabilimentul de lângă Cluj Arena. Au existat și eșecuri. Ne amintim aici de meciurile echipei feminine de tenis a României, învinsă de reprezentativele Germaniei, respectiv a Cehiei, în meciurile de FED Cup. ホnsă, per ansamblu, Sala Polivalentă s-a cutremurat în aplauzele și uralele suporterilor care și-au purtat spre victorii favoriții și favoritele din handbal, sau baschet.

În sportul pe semicerc nu putem omite din statistică victoria senzațională a fetelor noastre în fața Norvegiei. În luna martie a acestui an România făcea un meci magnific și obținea o victorie de senzație în fața campioanei mondiale, scor 25-20, asigurându-și în mare măsură prezența la turneul final al Campionatului European dîncheiat recent, în Suedia. Tot Clujul a stabilit și recordul de asistență a unei naționale de baschet a României. La data de 20 februarie 2016, la meciul dintre echipele naționale feminine ale României și Turciei, în tribunele celei mai mari arene sportive din țara noastră au luat loc un număr impresionant de spectatori (6817), un record absolut pentru baschetul românesc. Ultima demonstrație de forță a suporterilor a fost la meciul echipelor naționale masculine de handbal ale României și Poloniei. Meciul din preliminariile pentru Campionatul European din 2018, părea să fie la îndemâna polonezilor, dar România a învins cu 28-23 și a făcut un pas important spre turneul final de anul viitor.

Urmează…

Nici în anul 2017 evenimentele sportive majore nu vor ocoli orașul Cluj-Napoca și implicit Sala Polivalentă. ホn luna aprilie vor fi găzduite Campionatele Europene de gimnastică, una dintre cele mai atractive competiții sportive la nivel planetar. Tot anul viitor, dar în toamnă, Sala Polivalentă va găzdui unul dintre cele mai importante evenimente sportive care au ajuns vreodată în România. Echipele dintr-una din grupele Campionatului European de Baschet Masculin vor juca meciurile din prima fază a competiției la Cluj, în timp ce restul meciurilor se vor juca în orașe din Finlanda, Turcia și Israel.

 [stextbox id=”custom”]

Sportivi clujeni medaliați în 2016

aur: Andrea Miklos (CSS Viitorul ・ CSM Cluj), atletism, 400 m, CE juniori II aer liber

argint: Laura Popa (U・ Cluj), handbal, CM Universitare

bronz: Andrea Miklos (CSS Viitorul-CSM Cluj), ștafeta 4×400 metri, CM de atletism pentru seniori în sală

bronz: Ilie Constantin Ciotoiu (CSM Cluj), haltere, categoria 56 kg, CE pentru seniori

bronz: Monica Ungureanu (U・ CSM Cluj), judo, categoria 48 kg / CE pentru seniori

bronz: Cristina Laslo, Alexandra Dindiligan, Alexandra Severin, Sonia Vasiliu (U・ Cluj) / handbal, CM pentru tineret

bronz: Ștefania Adelina Dobre (U・ CSM Cluj), judo, categoaria 57 kg, CE pentru juniori

bronz: Alexandra Pop (U・ CSM Cluj), judo, categoria 48 kg, CE pentru tineret

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu