Reguli noi pentru apucături vechi

Fotbalul este un spectacol pentru care privitorii, din tribune, sau din fotoliul de acasă, plătesc bani mulți. Iar dacă amploarea ”spectacolului” devine planetară, este absolut normal și ”moral” ca beneficiarii, numind aici suporteri, sponsori și în general pe toți cei care asigură suportul financiar al prestațiilor, să se bucure de un act sportiv, sau artistic dacă mergem pe ideea de spectacol, pregătit de oameni cu competențe în pregătirea lui. Nu suntem noi românii singurii care încercăm să ”ne descurcăm”, să fentăm regulamente, dar vom face referire strict la fotbalul românesc, pentru că vrem să retrăim momentele de glorie de altă dată. La nivel de echipă națională am ajuns pe locul 7 (!!!) în lume, dar campionatul intern e aproape în faliment. Pantronii vor performanțe, dar investițiile aproape că nu există. Dacă mai luăm în calcul și faptul că angajații cluburilor sunt fini, nepoți, prieteni și alte rude, atunci înțelegem că anumite decizii luate de FIFA, la ultimul seminar desfăşurat recent la Zurich, erau absolut obligatorii.

FIFA s-a autosesizat, în sfârşit

cartonas rosu

Că e de bine, sau de rău, ne place să credem că suntem buricul pământului şi „datorită nouă, românilor” apar reguli noi. Cel mai recent exemplu este o conjunctură în care din nou Liga 1 poate fi dată „exemplu negativ”, iar urmările sunt în folosul „Sportului rege” (fotbal). Federaţia Internaţională de Fotbal Amator (FIFA) a anunţat că până la sfârşitul anului viitor (2016), toate cluburile trebuie să aibă pe banca tehnică antrenori și medici calificați şi profesioniști, o administrație cu o formare adecvată și să respecte regulamentele internaționale. FIFA a demarat procedurile pentru redactarea unui „Cod universal”, agreat şi acceptat de toate cele cinci confederaţii aflate în subordine (UEFA, CONCACAF, CONMEBOL, AFC și CAF).

Noul cod de criterii pentru acordarea licenţelor pentru cluburile de fotbal, urmăreşte îmbunătățirea activității cluburilor de fotbal prin intermediul unor standarde minime, între care securitatea pe stadioane, confortul spectatorilor și dezvoltarea fotbalului la nivel de copii şi juniori. „Luând drept model cluburile cele mai solide, fotbalul va dispune de o bază solidă în întreaga lume. Acordarea licențelor pentru cluburi devine o prioritate în ce privește investițiile FIFA în fotbal, precum și, de asemenea, un element decisiv pentru creșterea standardelor profesionale”, a declarat la Zurich, Thierry Regenass, directorul Asociațiilor membre pentru dezvoltare FIFA. Sistemul concesiunilor de licențe pentru cluburi al FIFA cere acestora (adică cluburilor) să îndeplinească standarde și principii minime în cinci domenii fundamentale: un program de dezvoltare juvenilă și promovarea jocului corect, stadioane sigure și confortabile pentru suporteri, familiile lor și presă și instalații de antrenament. Totodată, cluburile trebuie să aibă antrenori și medici calificați și profesioniști.

La toate acestea se adaugă o conducere administrativă care să aibă pregătire de specialitate. Conform noilor normative cluburile și reprezentanții acestora, trebuie să respecte regulamentele internaționale, în așa fel încât proprietatea clubului să fie transparentă și justă. Acum vă întrebați ce legătură au toate acestea cu fotbalul românesc? Să amintim doar cazul Mirel Rădoi. ”Tehnicianul” campioanei Steaua nu are licență de antrenor, dar a fost ”uns” în funcția cu pricina de patronul roș-albaștrilor, Gigi Becali, care este și nașul fosului mare fotbalist. Comisiile federale, care acordă licențe pentru cluburile de fotbal din țara noastră, au închis încă o dată ochii. Rădoi și-a condus de pe margine echipa ca un ”antrenor”, dar UEFA l-a suspendat.

Mai mult, Steaua va plăti și o amendă de 50.000 de euro pentru moftul patronului. Nimeni nu-i contestă calitățile lui Rădoi. A fost un fotbalist mare, a lucrat cu cei mai mari antrenori români dar … perfromanța cere sacrificii, iar Rădoi și-a ”sacrificat” bacalaureatul, condiția minină pentru a te putea înscrie la cursurile de antrenori. Boacăna Stelei nu e singulară. Mai mulți antrenori începându-și noile cariere prin bunăvoința FRF. Un alt caz care ne vine în minte fiind cel al selecționerului echipei naționale de tineret, Cristian Dulca. În sezonul 2009/2010, cu Dulca antrenor fără Licență Pro, Universitatea Cluj obținea promovarea în Liga 1. Și atunci federalii au anunțat că îi vor acorda o dispensă pentru a rămâne antrenor al ”Șepcilor roșii”, dar s-a autosesizat finanțatorul Florian Walter, care a decis înlocuirea lui Dulca. Între timp, actualul selecționer de la tineret a absolvit Școala federală de antrenori. Și exemplele ar putea continua.

Carduri de identitate pentru fotbaliști

În urmă cu doar o săptămână Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal aproba înlocuirea carnetelor de joc (vechile legitimații sportive), cu carduri de identitate pentru toți fotbaliștii legitimați în Liga 1. Decizia vine după ce în acest început de sezon arbitrii au sesizat probleme cu legitimaţiile de joc ale unor fotbalişti la două partide, ACS Poli Timişoara – FC Botoşani şi Astra Giurgiu – Steaua. Nu trebuie să privim prea mult în urmă ca să vedem unde duc „incompetenţele” unor angajaţi din cadrul cluburilor „profesioniste” de fotbal din România. Lăsând la o parte faptul că Mirel Rădoi nu este „antrenor cu acte”, reamintim gafele demne de fini, nepoţi etc, angajaţi în poziţii importante într-un club sportiv, care au dus la această măsură fără precedent în sportul românesc. Prima „dovadă de incompetenţă crasă” s-a petrecut la data de 27 iulie, la meciul dintre ACS Poli Timişoara şi FC Botoşani (etapa a III-a a campionatului). Startul partidei a fost atunci amânat o jumătate de oră după ce arbitrii au descoperit că actele lui Alexandru Curtean și Andrei Artean, de la gazde, respectiv Radoslav Dimitrov, de la moldoveni, legitimați conform regulamentelor Ligii Profesioniste de Fotbal, „au avut unele inadvertențe în licențele de joc”.

Mai exact, Artean de la Poli şi Dimitrov de la FC Botoșani, aveau drept de joc abia din data de 1 august 2015, iar Curtean, deși legitimat și el, nu avea înscrisă în carnetul de joc data de la care poate evolua în meciuri oficiale pentru bănățeni. Cei trei jucători au fost înlocuiți în ultimul moment cu fotbaliști care nu făceau parte din lotul anunțat inițial brigăzii de arbitri. La două săptămâni distanță, Sebastian Colțescu a anunțat staful Stelei că Sulley Muniru nu are drept de joc în meciul cu Astra Giurgiu (etapa a VI-a a campionatului), din cauză că pe legitimație apărea că este în continuare jucătorul echipei CFR Cluj, deși fusese transferat la Steaua încă din luna iunie. În ambele cazuri, atât la meciul ACS Poli – FC Botoșani, cât și la partida Astra – Steaua, vina pentru aceste ”scăpări” le aparține directorilor sportivi, Daniel Stanciu (reprezentantul bănățenilor), respectiv a lui Marius Ianuli (de la Steaua). Aceștia, conform fișei postului, au obligația de a verifica datele înscrise în carnetele jucătorilor. Este imperios necesar să precizăm că toți fotbaliștii amintiți mai sus evoluaseră în partidele precedente acestor evenimente, Muniru jucând pentru Steaua inclusiv în Liga Campionilor.

ovidiu-sabau

”Mereu am spus că atâta timp cât în cluburi sunt angajați oameni care nu au nicio legătură cu fenomenul fotbalistic, decât aceea de a fi rude cu patronii, lucrurile nu vor evolua în bine. Între antrenor și directorii sportivi trebuie să existe o relație bazată pe profesionism și competențe. Antrenorul și directorul sportivi sunt cei care stabilesc loturile de jucători, care fac transferuri, cei doi trebuie să gândească la fel și să răspundă în solidar pentru ceea ce se întâmplă la echipe. La noi însă, la victorii e munca tuturor, la înfrângeri doar antrenorii sunt de vină”, Ioan Ovidiu Sabău, antrenor de fotbal

Distribuie:

Postaţi un comentariu