Primii în clasament, primii și-n cantonament

Foto: Dan Bodea (arhivă)

CFR Cluj este prima echipă din România care a început campania de pregătire a viitorului sezon. Vișiniii au efectuat la începutul acestei săptămâni primul antrenament, iar de marți se pregătesc în cantonamentul din localitatea austriacă Windischgarsten, unde vor sta până pe data de 30 iunie. În acest stagiu de pregătire, campioana României va disputa 5 partide de verificare. Între timp s-au bifat primele transferuri, iar jucătorii care nu mai intră în planurile lui Dan Petrescu sunt liberi să-și caute alte angajamente. În total, „Super Dan” își dorește 9 nume, mai mult sau mai puțin noi, în lot. În Austria feroviarii își vor afla și adversarul din turul I preliminar al Ligii Campionilor. Tragerea la sorți va avea loc în 18 iunie.

Au confirmat cinci transferuri
La primul antrenament al acestei veri s-au prezentat și trei dintre cei patru jucători care și-au pus semnătura pe noile contracte cu CFR. Mario Rondon și Luis Aurelio, ambii de la Gaz Metan Mediaș, Andrei Burcă de la FC Botoșani, Mateo Susic de la Seriff Tiraspol și Cosmin Vâtcă sunt transferurile confirmate până în acest moment de oficialii din Gruia. Atacantul venezuelean Mario Rondon are 33 de ani și a fost golgheterul grupării din Mediaș cu 10 reușite în 18 partide disputate în sezonul 2018/2019.

Portughezul Luis Aurelio este mijlocaș și titular de drept la Gaz Metan pentru care a bifat 36 de partide (în campionatul trecut) și a marcat un gol. Dacă cei doi au ajuns la CFR liberi de contract, pentru Andrei Burcă feroviarii vor trebui să achite 200.000 de euro. Burcă are 26 de ani, este fundaș și a bifat 40 de partide pentru FC Botoșani în sezonul recent încheiat. Moldoveanul a fost achiziționat ca o variantă de înlocuire a lui Kevin Boly, în cazul în care chinezii de la Guizhou nu vor fi de acord să prelungească împrumutul francezului în Gruia.

Prosport a anunțat însă, că Boly se va întoarce sub comanda lui Dan Petrescu, până la începutul campaniei de calificare în Liga Campionilor. Cel de al patrulea transfer, Cosmin Vâtcă, a semnat pe un sezon, cu posibilitate de prelungire pentru încă unul. Portarul de 37 de ani este la a doua aventură în Gruia. Între 2014-2018 a prins 21 de partide în tricoul vișiniu, dar s-a despărțit de CFR imediat după ce Dan Petrescu a plecat în China.

Vâtca va fi în cel mai fericit caz al doilea portar al feroviarilor, dar ar putea fi și varianta a treia în cazul în care Giedrius Arlauskis va alege să continue la CFR. Lituanianul a anunțat la finalul campionatului că își dorește o nouă provocare și că meciul cu FCSB, din ultima etapă a sezonului trecut, a fost ultimul al său între buturile campioanei. În sfârșit, Mateo Susic este de meserie fundaș dreapta și revine în Gruia după patru ani.

Și-au destabilizat apărarea
Dacă defensiva a fost întotdeauna punctul forte al lui Dan Petrescu, tocmai în acest compartiment pare să aibă cele mai mari probleme antrenorul CFR-ului. Lui Cristi Manea și lui Kevin Boly le-au expirat împrumuturile în Gruia, iar Adam Lang a fost dat afară chiar de Petrescu. Manea a anunțat că nu mai vrea la CFR și speră să prindă un transfer în Italia. Boly s-a întors în China, dar Petrescu le-a cerut oficialilor CFR-ului să facă tot posibilul pentru a-l „repatria” pe francezul de 27 de ani.

Al treilea fundaș care a părăsit „locomotiva” este Adam Lang. Internaționalul maghiar a bifat 24 de partide pentru CFR, în toate competițiile, dar a fost înlăturat din lot imediat ce Dan Petrescu a revenit pe banca clujenilor. În mandatul lui Petrescu, Lang a prins o singură dată banca de rezerve, la meciul cu FCSB, din ultima etapă a sezonului recent încheiat. Practic, în acest moment staful tehnic al vișiniilor se bazează pe doar șase fundași: Mario Camora, Andrei Peteleu, Paulo Vinicius, Andrei Mureșan, Mateo Susic și Andrei Burcă. Din lot mai fac parte Răzvan Horj și Rareș Ispas, însă ultimii nu intră în vederile lui Petrescu și sunt păstrați în echipă doar ca variante de rezervă.

Pe lista de achiziții a feroviarilor mai sunt Mike Cestor, de la Astra și Paul Papp, de la Sivaspor (Turcia). Cestor este fundaș central de picior stâng, unul dintre cei mai buni din Liga 1 și poate ajunge în gruia liber de contract, după ce și-a depus memoriu la Federația Română de Fotbal să devină jucător liber, din cauza restanțelor financiare pe care Astra Giurgiu le are către el. Interesul pentru Paul Papp nu a fost confirmat de oficialii CFR-ului, dar presa din Turcia susține că fundașul de 29 de ani nu mai este dorit de actuala lui echipă și ar putea ajunge în curtea campioanei din Liga 1.

Ioniță, liber să plece, dar nu în orice condiții
Un caz aparte este cel al mijlocașului Alexandru Ioniță. Transferat la începutul anului trecut de la Astra, pentru un milion de euro, Ioniță a prins doar 9 meciuri în returul campionatului 2017/2018. Odată cu plecarea lui Petrescu în China, fostul rapidist părea că se va impune la CFR. Cum Iordănescu junior pe bancă, Conceicao și Minteuan, mijlocașul a bifat 23 de partide, dar a fost trecut din nou „în rezervă” imediat ce „Super Dan” a revenit în Gruia.

Antrenorul vrea să scape cu orice chip de fotbalist, iar oficialii clubului caută un cumpărător dispus să achite măcar 800.000 de euro. Varianta cea mai la îndemână ar fi un schimb între CFR și Universitatea Craiova. Oltenii îl vor pe Ioniță, iar Petrescu și-l dorește pe Alexandru Mateiu. În vârstă de 29 de ani, Mateiu evoluează pe poziția de mijlocaș central și este considerat de Petrescu înlocuitorul perfect pentru Ovidiu Hoban. Acesta din urmă are 36 de ani și este tentat să-și încheie cariera sportivă, urmând să ocupe o funcție în staful administrativ al CFR-ului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu