Pedagogul din umbra marilor performanțe

Baschetul clujean este reprezentat de Florin Covaciu, Mircea Cristescu și Ghiță Mureșan în noua componență a Biroului Federal al Federației Române de Baschet (FRB). Pentru că pe Ghiță Mureșan și Mircea Cristescu i-am cunoscut în edițiile anterioare ale Transilvania Reporter, astăzi vom trece în revistă câteva din bornele activității lui Florin Covaciu, aflat la al treilea mandat de oficial FRB. Mai exact, Covaciu este unul dintre cei patru reprezentanți ai structurilor de juniori. Covaciu este un personaj discret, care apare în spațiul public rar și despre care se vorbește și mai rar. Poate nedrept pentru un om care a adunat peste 150 de meciuri pe banca echipei feminine de baschet Universitatea Cluj, care a condus echipa națională feminină de baschet U18 și care este la al treilea mandat în Biroul Federal al FRB. Despre baschet și viață, despre împliniri și eșecuri vorbim astăzi cu Florin Covaciu.

Un profesionist

La ora apariției acestui articol antrenorul Florin Covaciu tocmai va aniversa, alături de familie, împlinire a 40 de ani de viață. 40 de ani în care s-au petrecut multe și multe altele își așteaptă rândul să se întâmple. Aventura lui Florin în lumea giganților a început la Satu Mare, orașul care i-a dat țării pe Marcel Țenter, Angela Szeneş, Radu Armaziu, sau Lavinia Tulbure. ”Am fost selectat de către profesorul Ioan Feflea, la Satu Mare, iar mai apoi, după terminarea junioratului am venit la Cluj unde am absolvit studiile post universitare în sport la Universitatea Avram-Iancu. M-am licențiat la Universitatea Babeş Bolyai , unde am și continuat cu masteratul în Managementul Organizațiilor Sportive. În momentul de față sunt profesor-antrenor al secției de baschet și director adjunct la CSS Viitorul Cluj, dar și președinte al clubului sportiv For You Moving Cluj”, își creionează Florin Covaciu, un scurt CV. Profesor de sport și antrenor de baschet Florin Covaciu face parte dintr-o categorie de ”elevi” despre care reputatul profesor Ioan Feflea, cel amintit de Covaciu anterior. L-am contactat pe Puiu Feflea pentru a cere câteva opinii despre Florin Covaciu, omul care stă mereu în umbră, dar care trăiește pentru baschet. ”În suflet mi-a rămas cel mai important produs al baschetului sătmărean, Marcel Ţenter, actualul tehnician al echipei naţionale de seniori a României, însă, mi-l amintesc pe Florin. Era un tip extrem de ambiţios şi chiar talentat pot să spun. Mă bucur mult pentru el, pentru că nu a renunțat să crească tineri și tinere sportive. Știu că a trecut printr-o perioadă grea. M-aş fi bucurat să câştige campionatul anul acesta, din nou, Universitatea Cluj-Napoca. Cred că o parte din munca din spatele acestei performanțe de a juca finala Campionatului Național, este și a lui Florin Covaciu” a spus Puiu Feflea.

A reinventat secția de baschet feminin

Activitatea în antrenorat a lui Florin Covaciu este strâns legată de Universitatea Cluj. A ajuns pe banca tehnică a celei mai titrate echipe din baschetul feminin românesc, în 2009. Vreme de cinci ani a pregătit echipa pentru a ieși din anonimatul în care se afundase. A strâns 155 de meciuri, dintre care însă, doar 46 s-au terminat cu victorii. În 2015 Covaciu a fost unul dintre inițiatorii proiectul care a dus astăzi la relansarea acestei discipline sportive. După mai multe runde de discuții a avut loc și întâlnirea finală, la sediul Clubului Sportiv Universitatea Cluj unde s-a semnat contractul cu noul director executiv al secției de baschet feminin din Cluj, Liviu Alexa. ”Era nevoie de această schimbare. Practic am realizat că doar printr-o mai mare vizibilitate și o asociere cu un om de afaceri se pot atrage alți susținători financiari. Ne cunoașteam de mult timp și după ce am observat că aveam o foarte mare problemă în ceea ce privește vizibilitatea echipei față de potențiali investitori și atragerea lor la club, am considerat imperioasă această schimbare. Trebuia să găsim resursele necesare pentru a aduce jucătoare de calitate la Cluj, iar acest lucru nu se putea face fără bani. Echipa se afla într-o situație extrem de dificilă atunci, cu un buget de subzistență și pur și simplu nu știam ce să fac ca să mergem mai departe. L-am sunat pe Liviu știut fiind că lui îi plac proiectele dificile și i-am explicat despre ce e vorba, i-am cerut sprijinul pentru a putea pune pe picioare secția de baschet feminin, iar el a acceptat acest lucru. Am apreciat faptul că ne-a propus un plan făcut pe un an de zile, fără exagerări, în care și-a propus să tripleze finanțările și să creioneze un plan de marketing care să-i readucă pe clujeni la meciurile echipei feminine și a reușit”, povestește Florin Covaciu.

Îi place lucrul cu copiii

Excelent pedagog Florin Covaciu s-a remarcat de-a lungul vremii îndeosebi grație muncii sale cu tinerii sportivi. Pe vremea când antrena echipa feminină de baschet Universitatea, avea la dispoziție un lot format preponderent din junioare. Rezultatele nu au fost convingătoare, dar multe dintre sportivele pe care Florin le-a promovat la prima echipă au făcut pasul spre marea performanță. ”Practicarea unui sport în mod organizat poate face bine copilului în mai multe moduri. Sporturile oferă copiilor șanse de a dobândi și perfecționa aptitudini, de a lucra cu alți copii și cu antrenorii și de a lua parte la competiții într-un mediu sigur. Ei învață valoarea antrenamentelor și a provocării unei competiții. Și, mai ales, sportul oferă oportuntăți naturale și amuzante de a face exerciții fizice în mod regulat. Sportul este un mod de viață, însă pentru performanță e nevoie și de sacrificii, pe care un om de sport e dispus să le facă și să le insufle și descendenților”, încheie Florin Covaciu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu