Osvath Richard a câştigat medalia de argint în proba paralimpică la floretă

Osvath Richard aduce cinste pentru şcoala sătmăreană de scrimă

Sătmăreanul Richard Osvath face cinste şcolii sătmărene de scrimă după ce a reuşit să câştige medalia de argint la C.M de scrimă de la Budapesta în concursul dedicat sportivilor cu dizabilităţi.

Cei care culeg roadele acestei performanţe  sunt însă vecinii unguri care i-au întins o mână de ajutor atunci când după un banal accident la o miuţă cu prietenii, Richard s-a accidentat grav riscând chiar să-şi piardă piciorul. Autorităţile sportive române l-au neglijat astfel că sportivul reprezintă Ungaria din 2010, pentru care a mai cucerit o medalie de bronz, la Jocurile Paralimpice de la Londra 2012.

Richard a avut un parcurs perfect până în finală (15-5 în sferturi cu francezul  Damien Tokatlian şi 15-8 în semifinale cu chinezul Chen Yijun) însă în ultimul act a trebuit să se recunoască învins, scor 7-15 în faţa favoritului nr. 1 al competiţiei, Ye Ruyi.

Chiar şi aşa performanţa este una deosebită şi vrem să credem că atunci când i-a fost decernată medalia, Richy a avut în minte cuvintele pe care le-a spus imediat după cucerirea medaliei de bronz la Olimpiada Paralimpică de la Londra: “Mereu, când mă întreabă cineva cum e în Ungaria, eu spun că inima îmi este acasă, la Satu Mare, iar mintea îmi este în Budapesta. Eu spun mereu că medalia a fost atât pentru Ungaria, cât şi pentru România”.

Deosebit de încântaţi au fost şi antrenorii care l-au descoperit şi îndrumat spre marea performanţă, Eva Lengyel şi File Attila.

Am stat cu sufletul la gură toată ziua să vedem prin intermediul internetului cum se descurcă Richy. Şi pe măsură ce înainta în competiţie nu ne mai încăpeam în piele de bucurie. Ştiam că în ultimul act va întâlni un adversar foarte puternic dar totuşi în adâncul sufletului ne gândeam, da dacă?! N-a fost să fie medalie de aur însă şi argintul este ceva deosebit iar acuma deja îi strângem pumnii pentru Olimpiada de la Rio. Până atunci îl aşteptăm acasă, lucru care se va întâmpla chiar săptămâna viitoare” ne-au spus vădit emoţionaţi cei doi antrenori.

Distribuie:

Postaţi un comentariu